Računari u Srbiji: Kako ih koristimo, koliko često | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Računari u Srbiji: Kako ih koristimo, koliko često

Intel studija u Srbiji pokazala je da 93 odsto dece i 69 odsto odraslih u Srbiji redovno koristi računare.

 Izvor: MONDO portal.

Računari igraju brojne uloge u našim životima. Oni postaju nezaobilazna alatka, bilo da se radi o poslu ili obrazovanju, ali i slobodnom vremenu provedenom kod kuće. Tu ulogu računara priznaju korisnici svih uzrasta, od najmlađih - koji računar koriste za učenje i razvoj novih veština - do odraslih koji ga koriste za posao, ali i oni koji su u starijoj dobi, i koriste ga za organizaciju slobodnog vremena i održavanje kontakata.

Prednost računara i njihove neograničene mogućnosti u razvoju veština i interesovanja kod dece je prepoznata od strane roditelja ili baka i deka koji su učestvovali u istraživanju koje je Intel sproveo tokom marta ove godine u Srbiji. Sa velikom većinom od 93 odsto, oni su potvrdili da njihova deca i unuci redovno, na dnevnom nivou, koriste računar. Ovako snažan procenat ne iznenađuje, jer čak 65 odraslih odraslih svakodnevno koristi računare.

Pročitajte i: Intel, kad je vreme za prvi računar u Srbiji

O istraživanju

Istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1050 ispitanika tokom meseca marta 2016. godine. Ispitivana je populacija punoletnih građana Republike Srbije u opštinama, gradovima, mesnim zajednicama i mestima na teritoriji čitave Srbije.

Ipak, vreme koje građani Srbije provode pred računarom zavisi od njihovog uzrasta. Istraživanje je pokazalo da 28 odsto odraslih i čak 44 odsto dece dnevno pred računarom provede od jedan do tri sata. Svega 21 odsto odraslih i 18 odsto dece provodi manje od jednog sara pred računarom, dok 15 odsto odraslih i 26 odsto dece koristi PC računar od tri do pet sati dnevno. Više of pet sati dnevno računar koristi tek jedan odsto odraslih i pet odsto dece.

Jedan od nalaza ovog istraživanja je da, prema 46 odsto ispitanih, pravo vreme kada dete treba da dobije računar je između osme i 12. godine. Nešto manje (44 odsto) ispitanih smatra da deca treba da dobiju prvi računar nakon što navreše 13 godina.

Intel je pre ovog istraživanja predstavio i vrlo zanimljivu priču o tome da li bi korisnici hteli da lozinke zamene skeniranjem lica i koje su prednosti tog načina logovanja.

PC računar: Šta pruža Intel

Računari sa Intel tehnologijom, dostupni na lokalnom tržištu, nude različite mogućnosti bilo da se koriste u školi, kod kuće ili na poslu.

U školi, oni predstavljaju izvor inspiracije i nastavno sredstvo koje omogućava pristup različitim izvorima obrazovanja i pomažu deci da razviju svoje veštine i lična interesovanja.

Kod kuće, ne postoje granice upotrebe - bilo da se koristi za posao ili zabavu, računar kojeg pokreće Intel tehnologija nudi performanse i pomaže korisnicima da se povežu sa svetom.

Kada se koristi kao poslovna alatka, Intel računari su odgovorni i za proširenje poslovanja, unapređenje produktivnosti, ali i ostvarivanje uštede zahvaljujući energetskoj efikasnosti. Jednostavni su za kroišćenje, a svojim dizajnom uklapaju se u svaki radni prostor.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi