Ugroženi milioni telefona, proverite vaš! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ugroženi milioni telefona, proverite vaš!

Hammer je ova "porodica" virusa koja širi zloćudne i na telefone korisnika instalira neželjene aplikacije.

  Izvor: Promo: Kaspersky.

Da li vam se na Android telefonu u poslednje vreme pojavljuju neobične aplikacije za koje niste sigurni ili znate da ih niste sami instalirali? Stižu vam tj. iskaču reklame preko celog ekrana i pokreću se igre koje nikad niste preuzeli?

Možda je u pitanju Hammer, nova vrsta virusa, trojanca, koji je, prema istraživanjima bezbednosnih stručnjaka dnevno bio u stanju da zarazi i preko 1,2 miliona Android uređaja, dok je, početkom 2016. bio u svom punom "naletu", objavio je TechRepublic.

Prema ovim istraživanjima ovo bi mogao biti jedan od najgorih i najvećih trojanskih napada na mobilne uređaje, a Hammer je nakon rutovanja telefona omogućavao sebi administratorske privilegije i opciju da instalira nove aplikacije, ali i kontroliše postojeće.

Prema gruboj proceni Hammer je kreatorima virusa, kineskim hakerima, doneo zaradu od najmanje pola miliona dolara!

 Android, Pokrivalica, Androidi, Virus, Virusi, Antivirus, Hakeri, Spam, Malware, Trojanci, Trojan, Kaspersky, Fotka Izvor: Promo/Kaspersky

Hammer je na zaraženim telefonima omogućavao prikazivanje reklama i zaradu po kliku, instalaciju neželjenih aplikacija, uključujući malware i pornografski sadržaj. Takođe, Hammer je često instalirao i veliki broj igara koje korisnik nije želeo. Osim što je zarađivao za vlasnike - sajber kriminalce - po kliku od reklama i od instaliranih aplikacija, Hammer je korisnicima često pravio i problem sa visokim računima zbog ogromnog internet saobraćaja koji je koristio, a koji je u nekim slučajevima išao i do dva gigabajta po korisniku.

Hammer je nastao u sajber podzemlju Kine, gde je zarazio i najveći broj korisnika, a proširio se preko Meksika, Turske, Indonezije i Okeanije i u sve druge delove sveta.

Ako ste već "zapatili" Hammer (pogledajte još jednom simptome koje smo opisali iznad) važno je da znate da ga antivirus za Android neće izbrisati, jer ima administratorske privilegije, a ni vraćanje telefona na fabrička podešavanja ga ne uklanja. Da biste se rešili Hammer trojanca potrebno je da ga izbrišete aplikacijom Trojan Killer App.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku, Twitteru i Instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA