Ove vage se nećete plašiti! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ove vage se nećete plašiti!

Za sve koji žele da izvuku maksimum od vežbanja, da pametno smršaju i povećaju mišićnu masu, da se motivišu i protumače svoje rezultate, Garmin ima pravo rešenje!

  Izvor: Promo/Garmin

Bavljenje fizičkom aktivnošću ili fitnesom nikad nije bilo toliko zabavno kao danas, a istovremeno toliko uspešno. Zahvaljujući modernim spravicama, pametnim satovima ili narukvicama, možemo da znamo svaki naš korak, izmerimo puls, saznamo koliko vremena smo potrošili na vežbanje, koliko i kako smo spavali, koliko kalorija smo potrošili tokom dana ili vežbanja i koliko vremena smo proveli u šetnji, a koliko u žurbi (trčanju). Ali šta ako to nije dovoljno? Šta ako želimo da svoju fizičku aktivnost podignemo na viši nivo i zaista doprinesemo boljem zdravlju? U tom slučaju moramo da znamo još neke informacije, kao što je nivo masti u organizmu, kolika je mišićna masa i slično. Odgovore na ta, ali i mnoga druga pitanja daće nam upravo pametna vaga - Garmin Index.

Garmin Index vaga ukratko

Pametna vaga izgleda moderno, napravljena ja vrlo kvalitetno, a može da se kupi u beloj i sivoj bolji. Veliki monohromatski ekran je jasan i čitljiv uvek, a vaga se koristi lako, jer ima samo dva tastera na poleđini. S vagom se dobijaju i četiri „stopice“ za lakše korišćenje na neravnim površinama, na tepihu recimo. Za rad su potrebne četiri standardne AA baterije koje traju do devet meseci. Zbog debljine od svega tri centimetra vagu je lako odložiti bilo gde, mada neki korisnici zbog njenog modernog izgleda neće ni želeti da je sklone s vidnog mesta. Cena u Srbiji je 22.490 dinara, a kupite je OVDE.

Vaga je osmišljena kao kućni pametni fitnes gedžet, koji omogućava da napravimo svoj profil i pratimo stanje organizma potpunije nego preko digitalnog sata ili narukvice. Garmin Index vaga meri težinu, izračunava indeks telesne mase, meri nivo masnog tkiva, količinu vode i mišićnu masu. Vagu je potrebno povezati putem Garmin Connect aplikacije (za iOS, Android ili Windows Phone) sa telefonom preko Bluetooth veze, uneti podatke (ime, visinu, težinu, pol, dužinu koraka…), zatim je povezati na bežičnu mrežu preko telefona i vaga je spremna za prvo telesno merenje.

Da bi vaga pokazala sve podatke koje smo spomenuli dovoljno je samo stati na nju i ona će očitati podatak po podatak. Interfejs vage je usklađen sa ikonicama koje se prikazuju na ekranu telefona, tako da uvek možete da znate koji podatak vam očitava. Vaga pamti i automatski prepoznaje do 16 korisnika istovremeno, a svaki od njih treba samo da stane na nju i vaga će znati o kome se radi (vaga odmah prikazuje ime korisnika, a tek nakon toga njegove podatke).

Garmin Index putem aplikacije Garmin Connect (Android, iOS, Windows Phone i 10 Mobile) sinhronizuje podatke korisnika i pravi tabele postignutih rezultata, koji se za svaki parametar koji meri prikazuju drugačijom bojom, na skali koju je lako očitati i pratiti. U odnosu na postavljen cilj za svaki od parametara korisnik odmah može da vidi da li je ostvario napredak ili je nazadovao, a detaljniji plan i analiza osim na telefonu mogu da se urade i na računaru putem kompatibilne aplikacije.

Garmin Index pametna vaga.
Izvor: Garmin.

Testirali smo vagu dve nedelje!

Pa, dobro, sve ovo zvuči izuzetno zanimljivo i moćno na papiru tj. u teoriji, ali mi smo želeli da uradimo više, pa smo angažovali dvoje kolega da testiraju Garmin ekosistem sata i vage sa Garmin aplikacijom. Marija i Nikola, novinari MONDO portala, 14 dana trenirali su uobičajenim tempom prateći svoje aktivnosti na Garmin pametnom satu fenix 3 Outdoor i narukvici VivoSmart HR i koristeći Garmin Index vagu. Iako dve nedelje ne zvuči kao posebno dug period za ostvarivanje značajnijih rezultata, Marija i Nikola uspeli su da naprave vidljiv pomak napred, o kojima ćete saznati u njihovim pričama.

Marija: Ne želi da smrša, želi definiciju!

Oduševila sam se kad sam čula da dobijamo opremu na testiranje, jer već neko vreme treniram, a nemam detaljan uvid u rezultate. Naravno, najveća motivacija jeste ono što se vidi u ogledalu, ali sjajna stvar je kad možeš da saznaš koliko si, recimo, koraka napravio u toku jednog dana, koliko puta si se popeo uz stepenice, kao i potrošnju kalorija za sve aktivnosti, a telefon još uvek nije precizan i dovoljan sam po sebi za tako nešto.

Pomenute i mnoge druge podatke (poput pulsa, sati sna, minuta intenzivnog vežbanja), prikazuje Garmin narukvica koji se lako povezuje sa smartfonom i preko aplikacije Garmin Connect sve te podatke čuva i upoređuje, pa dobijate preciznu statistiku za nedelju, mesec dana ili više.

Ne čekajte ponedeljak, počnite već sad!

Ono što je moja lična preporuka svima koji razmišljaju da počnu da vežbaju "od ponedeljka" je da što pre nabave neki od ovih uređaja koji će im dati motivaciju, ali i da imaju na umu da ne odgovara svakome isti trening. Ako je nekome super teretana, ne znači da će i vama tamo biti zanimljivo, takođe, ako vas ljudi ubeđuju da ste previše "mlitavi" za krosfit i da treba da idete na jogu, ne slušajte ih. Idite na probni trening i krosfita i joge (u većini teretana i sportskih klubova prvi trening je besplatan - iskoristite to!), pa sami odlučite šta je to što vama najviše odgovara. Pronalaženje pravog vida rekreacije je najvažnije i nekad zahteva mnogo vremena, ali se isplati. Ja sam isprobavala svašta, ali sam se urećila samo sa krosfitom. Još jedan savet: ukoliko trener više gleda u ekran svog smartfona nego u vas - bežanija! Nije dobar trener onaj koji ti samo kaže šta da radiš ili napiše na tabli, već onaj koji prati kako radiš svaku vežbu! Srećno!

Marija Atanasković, MONDO TV

Ono što mi se naročito dopalo kod sata/narukvice je što svaki put kad ostvarite zadati cilj, na primer 7.500 koraka u toku dana, on vibrira i na ekranu se pojavi natpis "Goal!" sa sve vatrometom. Sa druge strane, kada sat "primeti" da predugo sedite u mestu, takođe će zavibrirati, ali onda sa natpisom "Move!". Sve to me je dodatno motivisalo da se pokrenem, da ne preskačem treninge i ne smišljam izgovore, a da se pritom osećam dobro jer znam da ću zaista videti rezultate.

Vaga dolazi kao logični nastavak priče, jer su vam uz sve te podatke neophodni i oni koji se tiču, naravno, težine, ali i indeksa telesne mase, procenta masti, mišića, kostiju i vode u organizmu. Meni lično, težina nije predstavljala problem, pre svega me je zanimalo da dobijem na mišićnoj masi i da se moji parametri kreću u okviru zdravih vrednosti. Nakon dve nedelje testiranja uređaja izgubila sam pola kilograma (bez restrikcija u ishrani, samo treninzima), zbog čega mi je drago, iako mi to nije primarni cilj. Što se tiče mišićne mase, jesam se izdefinisala, ali još treba da radim na tome, jer je dve nedelje ipak prekratak period za to. Međutim, sada kada imam sve podatke i parametre, mnogo mi je lakše da se motivišem da idem na treninge i da pratim rezultate, a pritom je sve to mnogo zabavnije.

Ono što mi se naročito dopalo kod vage je što možete da je personalizujete, odnosno, kada je povežete sa mobilnim telefonom, na displeju vage stoji vaše ime (u mom slučaju MARA). Takođe, vaga može da prepozna do 16 profila ljudi, pa je to sjajan način da se, recimo, udružite sa partnerom ili članom porodice i da zajedno vežbate, držite dijetu i pratite rezultate, a taj takmičarski duh nikom nije naškodio.

Ono što bih volela da se uvede, kada je o vagi reč, su prosečne vrednosti, odnosno, da putem aplikacije Garmin Connect, pored sopstvenih podataka (indeks telesne mase, procenat masti, vode, mišića) imamo za upoređivanje i preporučene (zdrave) vrednosti u odnosu na naše godine, visinu i pol. Sve u svemu, ovi uređaji su odličan saputnik na vašem putu ka zdravom životu i sjajnoj figuri.

Nikola: Želim da smršam!

Zaista je neverovatno koliko nas pritiska moderan tempo života - nekad i pored najbolje volje da odem na trening jednostavno ne stignem! U tim momentima sam shvatio koliko pametan sat može da bude odličan motivator - podseća vas da bi trebalo da se razmrdate, da ste planirali trening u ovom trenutku i jednostavno traži od vas da što pre završite ili pauzirate posao ili neku drugu aktivnost kojom ste zaokupljeni trenutno.

Treniram rekreativno, zbog zdravlja, ali i da bih lepše izgledao, jer jednostavno ne želim da izgledam bilo kako. Dopada mi se što lako i u letu, jednim stajanjem na vagi mogu da proverim gde se trenutno nalazim što se mojih fitnes aktivnosti tiče, koliko sam napredovao ili nisam. Kad se očita povećanje težine i shvatite da ste nekoliko dobrih treninga uprskali lenjošću ili sa par čokolada i piva više jednostavno vam ne bude svejedno...

Garmin vaga mi je prvo izgledala kao čudo tehnike, a onda, nakon nekog vremena se zapitate kako ste uopšte mogli da vežbate bez nje, jer pruža kompletne informacije o svemu što vas zanima, sve je na ekranu telefona i što je najvažnije - razumljivo predstavljeno. Sjajna stvar je i Garmin Connect aplikacija u kojoj se čuvaju podaci, pa kad nemate vremena za analizu podataka u trenutku očitavanja, možete to da uradite dok ste na putu, u busu, dok čekate u redu da platite nešto.

Tokom dve nedelje treniranja smršao sam dva kilograma - nedovoljno - ali su me sat i vaga konstantno podsećali da nije u skladu sa postavljenim ciljem. Verujte, ne bude vam svejedno kad vidite da cilj nije dostignut, a Garmin sat i vaga će vas podsećati na to - hvala im na tome!

Garminova pametna vaga posebno koristi svima nama koji želimo, iz različitih razloga - zdravstvenih ili estetskih, da pratimo sadržaj masti i vode u organizmu. Preciznost vage je verovatno najbolja na tržištu, pa imate priliku da tačno znate u kojoj meri ste napredovali u ostvarenju smanjenja masti u telu, ako je to jedan od ciljeva. Iako na prvi pogled možda i ne deluje tako, vaga meri čak i udeo koštane mase u težini, što će za mnogima konačno pokazati da li imaju teške kosti ili ne :)

Uparivanjem Index vage i nekog od Garmin satova (ja sam nosio fenix 3 Outdoor Garmin sat) automatski se upoređuju stari rezultati sa novim i vrši njihovo ažuriranje, kako bi vaga što preciznije dala sve opisane podatke. Sat konstantno beleži moju aktivnost, a povremenim stajanjem na vagu, koja je preko iste Wi-Fi veze uparena sa telefonom i Garmin Connect aplikacijom vaga obrađuje sve dobijene informacije sa sata, prikazuje ih na svom displeju i ubacuje na telefon, u različite dijagrame.

Praćenje Garmin Connect aplikacije tj. napretka kroz aplikaciju je jednostavno, jer različiti dijagrami imaju drugačiju boju, a tabele su jasne i pregledne za odabrani period - jedna nedelja, mesec dana ili duži period. Iako je Garmin Index vaga namenjena i rekreativcima, pojedincima ili celoj porodici (podržava do 16 profila), ljudi koji redovno vežbaju, profesionalni sportisti, fitnes instruktori će znati najbolje da cene sve prednosti Index vage kojima ne mogu da se pohvale drugi slični proizvodi. A poznajući Garmin cenovnu politiku, cena vage je više nego korektna!

Ono što bih ja voleo da vidim u nekim narednim izdanjima Garmin Index vage jeste više saveta o načinu vežbanja, ishrane, ako u međuvremenu Garmin uvede i tako nešto, što bi lako moglo da se plasira preko već dobre Garmin Connect aplikacije. Takođe, bilo bi „kul“ da imam i opciju da povežem direktno vagu i sat, bez potrebe da ih vezujem prvo sa telefonom, zbog merenja na brzinu i u letu, kad možda zaboravim da ponesem telefon, a dešavalo se.

I umesto zaključka...

Možda vam se na prvi pogled pametna vaga čini suvišnim gedžetom modernog doba. Ipak, ako ste posvećeni vežbanju, ako želite da svoje rezultate dodatno povećate i aktivnije se posvetite njihovom ostvarivanju, od Garmin ekosistema teško da ćete naći boljeg saputnika.

Pametna narukvica ili sat na ruci i vaga pod nogama pomoći će vam da bolje razumete svoje telo, da vežbanje usmerite u onom pravcu u kojem je važno za vas da napredujete i da do cilja stignete brže.

Na vama je da budete uporni, a vaga i sat/narukvica će vas podsećati da je vreme za vežbanje i nikad vas neće slagati - pokazaće baš ono što vi jeste u trenutku merenja ;)

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Garmin fenix 3 Outdoor.
Izvor: Garmin.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi