Sećate li se ovoga i koliko uspomena je zabeležio? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sećate li se ovoga i koliko uspomena je zabeležio?

Koliko ASA, koliko snimaka, pazi da ga ne osvetliš, kako smo „ispali“ na slici i ostali nostalgični momenti…

 Izvor: Promo/Konica

Fotografski film nestao je brzinom svetlosti kad su se pojavili prvi povoljni digitalni fotoaparati sa ekranom i sposobniji telefoni s kamerom, pa eto i odgovora šta ga je zamenilo!

Umesto kupovine filma, njegovog ubacivanja, razvijanja i što je najvažnije - čekanja da vidite kako je fotografija „ispala“ - danas mobilni telefon menja to sve ili digitalni fotoaparat i to brzo, ubedljivo i lako.

Ipak, zanimalo nas je koliko se fotografski film još uvek traži kod nas, kolika mu je cena i šta je od usluga vezanih za njega ostalo.

Dva najveća straha

Prvi, da se ne osvetli film i drugi, da se film premota! Što je sigurno, sigurno je - premotaj film na početak kad ispucaš svih 36 slika i tek tad ga izvadi iz fotoaparata. I, naravno, pazi da se film premota na sledeću sliku ili to ručno uradi (na starijim aparatima).

Fotografski film od 36 snimaka košta 350 dinara. Razvijanje filma je obavezno i ne naplaćuje se ako u istoj radnji i kupite i razvijete film, u suprotnom se naplaćuje 150 dinara. Razvijen film se secka u trake od po pet ili više snimaka i isporučuje sa fotografijama (ili se ne seče, kao na našim slikama, nego se stavi u kutijicu od filma), a ako želite da vam slike (sa razvijenog filma) budu narezane na CD to ćete platiti još 150 do 300 dinara, u zavisnosti od toga koliko slika narezujete.

Cena izrade fotki sa filma, digitalnog fotoaparata ili telefona je uvek ista.

Foto radnje u Srbiji i dalje nude fotografske filmove, ali u vrlo malom obimu i uglavnom se oslanjaju na marke FujiFilm, Konica i Kodak. Prema onome što smo čuli u razgovoru sa ljudima koji rade u foto radnjama, film još uvek koriste umetnici, profesionalni fotografi za posebne namene, ali i nostalgični korisnici, među kojima najviše stariji sugrađani.

Da li je i kod vas film doživeo sudbinu VHS kasete, audio kasete, flopija…?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi