Deca u Srbiji: PC od osme godine za učenje, zabavu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deca u Srbiji: PC od osme godine za učenje, zabavu

Čak 87 odsto građana Srbije smatra da posedovanje računara njihovom detetu omogućava bolji kvalitet obrazovanja, razvoj veština i šanse za pronalazak boljeg posla.

  Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Računari su, na najrazličitije načine postali neizostavni deo našeg života, a njihove beskrajne mogućnosti koristimo ne samo na poslu, već i kod kuće. Ovakav stav potvrdilo je čak 72 odsto građana Srbije u istraživanju koje je tokom marta sprovela kompanija Intel.

Zahvaljujući računarima imamo olakšan pristup informacijama, a postali su i nezaobilazno sredstvo u učenju, biznisu, poslovnoj i privatnoj komunikaciji, kao i sve značajniji izbor razonode. Najveći broj ispitanika posedovanje kućnog računara smatra najkorisnijim u pogledu informisanosti (ocenivši informisanost sa 4.12 na skali od 1 do 5, gde je prosek 3), slede obrazovanje (3.90) i zabava (3,89), kao i održavanje kontakta sa prijateljima (3.82).

Kao formalno sredstvo edukacije u školama i neformalno kod kuće, računari doprinose da i najmlađe generacije razvijaju inspiraciju i šire svoja interesovanja.

Detaljnu statistiku studije pogledajte u galeriji:

Prema podacima dobijenim na osnovu istraživanja, računar ima i još jednu značajnu sociološku komponentu - postao je i sredstvo koje obezbeđuje ostvarivanje prednosti u odnosu na okruženje. Čak 87 odsto građana Srbije smatra da posedovanje računara njihovoj deci pruža povoljniji položaj u odnosu na vršnjake u smislu obrazovanja, vladanja određenim veštinama i šansi za pronalazak boljeg posla.

Koliko je ta uloga značajna za mlade ocenjivali su ispitanici koji imaju decu i/ili unuke. Vrednujući mogućnosti koje računar pruža u pojedinim oblastima života ocenama od 1 do 5, došli su do redosleda po značaju: na prvom mestu je zabava (4.0), slede informisanost (3.90) i obrazovanje (3.83) i na kraju održavanje kontakata sa prijateljima (3.74).

Prema mišljenju 46 odsto ispitanika pravo vreme da njihovo dete/unuk dobije računar je period od osam do 12 godina. Nešto manje (44 odsto) smatra da deca svoj računar treba da dobiju nakon 13. godine, a to su  u najvećoj meri nezaposleni i penzioneri kao i građani koji ili nemaju lična primanja ili se ona kreću do 15.000 dinara, dok broj građana saglasnih sa ovim stavom raste sa godinama starosti, a opada sa stepenom obrazovanja.

O istraživanju

Istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1.050 ispitanika tokom meseca marta 2016. godine. Ispitivana je populacija punoletnih građana Republike Srbije u opštinama, gradovima, mesnim zajednicama i mestima na teritoriji čitave Republike Srbije.

Prvi PC računar: Šta pruža Intel

Računari sa Intel Inside tehnologijom, dostupni na lokalnom tržištu, nude različite mogućnosti bilo da se koriste u školi, kod kuće ili na poslu.

U školi, oni predstavljaju izvor inspiracije i nastavno sredstvo koje omogućava pristup različitim izvorima obrazovanja  i pomažu deci da razviju svoje veštine i lična interesovanja.

Kod kuće, ne postoje granice upotrebe - bilo da se koristi za posao ili zabavu, računar kojeg pokreće Intel tehnologija nudi performanse i pomaže korisnicima da se povežu sa svetom.

Kada se koristi kao poslovna alatka, Intel računari su odgovorni i za proširenje poslovanja, unapređenje produktivnosti, ali i ostvarivanje uštede zahvaljujući energetskoj efikasnosti. Jednostavni su za kroišćenje, a svojim dizajnom uklapaju se u svaki radni prostor.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA