Ovo na Facebooku ne bi trebalo da radite | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo na Facebooku ne bi trebalo da radite

Za početak, prestanite da "lajkujete" sve što vidite u svom News Feedu.

  Izvor: Google Play/screenshot/Mondo
 Facebook logo
Facebook logo
Izvor: Google Play/screenshot/Mondo

"Lajkovanje" objava na Facebooku je za neke ljude postalo svakodnevna navika, jer smatraju da je to jedan od lakših načina da se registruje ono što im se svidi od objava ili profila prijatelja. No, Facebook korisnici koji kliknu na „lajk“ taster ne znaju da tako nesvesno pomažu online prevarantima.

Iako deluje bezazleno, "lajkovanje" objava na Facebooku može biti izuzetno opasno i može omogućiti online prevarantima da dođu do ličnih informacija, da rašire virus ili da daju lažne infomracije.

Prevaranti će objaviti priču na Facebooku koja ne sadrži ništa maliciozno, koja će verovatno postati popularna i koja će privući "lajkove" i "šerove".

Što se više "lajkuje" i "šeruje", pojaviće se u News Feedu. Kada privuče dovoljno ljudi, prevaranti će prepraviti "normalan" sadržaj kako bi dodali maliciozni sadržaj. Na primer, oni mogu da promovišu proizvode ili da uvedu plaćanje na stranici kako bi ukrali informacije u vezi sa kreditnim karticama, Independent.

Isti trik može biti iskorišćen sa stranicama kao i sa objavama – stranica može da privuče "lajkove" objavljivanjem smešnih klipova mačaka, ali kada dovoljan broj ljudi "lajkuje" stranicu, prevaranti će početi sa postavljanjem malicioznog sadržaja koji će se pojavljivati u News Feedu.

Korisnici koji su zabrinuti, i koji misle da su "lajkovali" opasan post, mogu pregledati šta su sve "lajkovali" tako što će na svom profilu kliknuti na Acitivity Log u gornjem desnom uglu.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi