Da li biste lozinke zamenili skeniranjem lica? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li biste lozinke zamenili skeniranjem lica?

Više od 76 odsto građana Srbije bi želelo da umesto tradicionalnih šifri za zaključavanje svojih PC računara koristi tehnologiju prepoznavanja lica, da li ste i vi među njima?

 Izvor: Intel Srbija.

Povezani svet u kojem živimo nosi sve više rizika za privatnost naših podataka, pa sve veći broj uređaja poseduje zaštitu podataka, najčešće tekstualnu lozinku. Zato i nije iznenađenje podatak da je 85 odsto ispitanika izjavilo da koristi lozinke na svom smart telefonu, 75 odsto na laptopu, 66 odsto na tabletu i 60 odsto na svom desktop računaru. Međutim, 60 odsto intervjuisanih se barem jednom našlo u veoma neprijatnoj situaciji i zaboravilo lozinku.

Čak 89 odsto intervjuisanih smatra dobrodošlom Intel RealSense tehnologiju prepoznavanja lica koja bi se koristila za otključavanje laptopova, dok bi 70 odsto njih tu opciju želelo i na desktop računaru.

Sa druge strane, upravljanje pokretom kao jednostavniji način komunikacije bez perifernih uređaja je opcija koja se dopala ispitanicima. Dok je 83 odsto intervjuisanih je izjavilo da bi kontrolu pokretom kakvu omogućuje Intel RealSense volelo da može da koristi i na laptopu, a 80 odsto na smart telefonu, dok 73 odsto želi ovu opciju i za tablet, a 71 odsto za desktop.

Sve veća dostupnost video-call servisa i upotreba video konferencijske veze kakvu omogućuju aplikacije za brzu razmenu poruka (IM) utiče na to da se ovaj vid komunikacije sve češće primenjuje u komunikaciji sa poslovnim i privatnim kontaktima. Čak 58 odsto ispitanih u Srbiji koristi video konferencijsku vezu u poslovnim kontaktima barem jednom mesečno, 52 odsto ih koristi za razgovore sa porodicom i prijateljima bar jednom nedeljno.

Prilagođavanje pozadine tokom video poziva ili prepoznavanje raspoloženja i iskrenosti preko analize crta lica je opcija koju nudi Intel RealSense, a korisnici bi je smatrali korisnom u kontaktima sa porodicom i prijateljima (njih 94 odsto) i poslovnim kontaktima (85 odsto).

Da li biste lozinke zamenili prepoznavanjem lica?

O Intel RealSense tehnologiji

Intel RealSense tehnologija koristi dubinsko skeniranje kako bi PC računari videli svet sličnije onome kako ga mi vidimo: sa shvatanjem 3 dimenzije objekata, kontrolom PC računara pokretom ili stvaranjem živopisnijeg okruženja tokom video četa, uz izmene pozadine i razmenu i sadržaja sa prijateljima na način kao da se nalaze u istoj prostoriji.

Intel RealSense kamera ima tri elementa: 1080p HD kameru, kameru sa infra-crvenim zracima i infra-crveni laserski projektor. Zajedno, tri kamere omogućuju uređaju da dubinski skenira tako što detektuje infra-crvene zrake koji se odbijaju od predmeta i objekata koji su ispred kamere. Vizuelni podaci, u kombinaciji sa Intel RealSense softverom koji prati pokret stvaraju interfejs osetljiv na dodir koji reaguje na pokrete ruke, ramena i glave kao i na izraze lica omogućujući još prirodnije, intuitivnije i obuhvatnije korisničko iskustvo.

Proizvodi sa Intel RealSense kamerom su dostupni u odabranim "All in One" PC uređajima, laptopovima, tabletima i "2u1" uređajima.

Više detalja o Intel RealSense tehnologiji dostupno je u našim prethodnim tekstovima i testovima OVDE i OVDE.

Intel, RealSense, Intel RealSense, Intel kamera, Kamera, 3D, 3D kamera Izvor: Intel.

O istraživanju Intel RealSense sprovedenom u Srbiji

Istraživanje je sprovedeno tokom decembra 2015. godine, na uzorku od 250 punoletnih građana Srbije, različitog pola (69 odsto muški, 31 odsto ženski) koji pretežno (70 odsto) dolaze iz starosne grupe od 18 do 45 godina i sa različitim primanjima domaćinstva (48 odsto do 80.000 dinara), 79 odsto poseduje smart telefon, 68 odsto laptop, 63 odsto desktop računar, 44 odsto tablet i 41 odsto pametni TV.

ekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Intel RealSense kamera.
Izvor: Dean Evans

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi