Zabraniće Facebook i Instagram za mlađe od 16? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zabraniće Facebook i Instagram za mlađe od 16?

Novi paket zakona koji EU sprema već nekoliko godina mogao bi da promeni način na koji danas mladi koriste društvene mreže, čet i aplikacije!

 Izvor: MONDO portal.
Facebook Messenger, Messenger, Mesindžer, FB Messenger, FB MSNGR Izvor: MONDO portal.

Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, njihovi pripadajući servisi, čet aplikacije i još neke popularne mreže i aplikacije mogle bi biti zabranjene za korišćenje mlađima od 16 godina u EU regionu i zahtevalo bi se odobrenje roditelja da im deca koriste te mreže i servise tj. aplikacije. Sad je granica postavljena na 13 godina, ali većina korisnika mlađih od tog godišta laže u vezi sa svojim godinama i koristi Facebook i pomenute mreže najnormalinije.

Ako zakon do kraja decembra bude usvojen, a na njemu se radi već nekoliko godina, roditelji će morati svojom potvrdom daju pristanak da im deca koriste Facebook, a bez te dozvole neće moći da mu pristupe mlađi od 16 godina. Ne navodi se na koji će način roditelji tačno morati da daju pristanak, ali The Next Web veruje da će to biti neki oblik veb formulara.

Ova najava izazvala je oprečna mišljenja javnosti. Dok jedni smatraju da je ovo skandalozan poteez evropskog prava i smatraju ga ograničavanjem slobode na internetu, drugi su za bolju zaštitu dece od sadržaja koji se na društvenim mrežama i u aplikacijama mogu teško kontrolisati i pozdravljaju ovu odluku.

Otežavajuća okolnost za Facebook, Instagram i ostale biće to što bi EU zabranila skladištenje bilo kakvih podataka korisnnika mlađih od 16 godina na serverima tih mreža, servisa i aplikacija, za šta bi bile propisane drakonske kazne.

Prema pisanju The Next Web portala nekoliko velikih američkih igrača već lobira protiv donošenja ovakvog zakona, koji je u poslednji minut dopunjen zabranom o kojoj smo pisali.

Kakav je vaš stav o ovome?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi