Google želi vašu krv! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uređaji

Google želi vašu krv!

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

Uskoro ćete moći da izvadite krv bez korišćenja igle.

Imate viši nivo "dobrog" (HDL) holesterola. "Dobar" holesterol povezan je sa nižim rizikom od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema uopšte. Za ovo možete da zahvalite estrogenu.
Imate viši nivo "dobrog" (HDL) holesterola. "Dobar" holesterol povezan je sa nižim rizikom od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema uopšte. Za ovo možete da zahvalite estrogenu.
Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Kompanija je podnela zahtev za patent needle-free blood draw, odnosno za sistem vađenja krvi bez igle koji može biti nosivi uređaj koji će se nositi na ruci kao sat ili narukvica ili kao ručni uređaj koji uzima krv iz prsta ili drugih delova tela.

Patent koji je objavljen ovih dana i na koji se još uvek čeka, objašnjava kako sistem za vađenje krvi funkcioniše. Slanjem gasa (z vrlo malog burenceta koji sadrži mikro čestice) se probija koža. Kada se krv oslobodi, bude uvučena u drugo negativno burence.

Ovakav zahvat se može koristiti za uzimanje male količine krvi, na primer za merenje šećera u krvi, objasnili su iz Google-a. Tehnologija može pomoći ljudima koji su oboleli od dijabetesa. Poznati sajt The Verge kontaktirao je Google povodom ovoga i dobio sledeći odgovor: „Vlasnici smo dosta patenata, neki od njih kasnije postanu pravi proizvodi ili servisi, neki ne. Potencijalno predstavljanje proizvoda nije povezano sa našim patentima.“

Kompanija već radi na dva druga proizvoda koja će pomoći dijabetičarima u praćenju svog stanja – pametna kontaktna sočiva i senzor veličine hanzaplasta.

Teško je reći da li Google, odnosno Alphabet zaista radi na ovakvom uređaju uopšte. Ukoliko radi, moraće da promeni dizajn kako bi uređaj bio manjih dimenzija, piše The Verge.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi