Internet 100 puta brži nego Wi-Fi | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Internet 100 puta brži nego Wi-Fi

Sijalice više neće samo osvetljavati prostoriju već će i praviti mrežu preko koje će komunicirati računari, kućni aparati i telefoni.

  Izvor: Li-Fi.
 Sijalica pruža internet vezu.
Sijalica pruža internet vezu.
Izvor: Li-Fi.

Kompanija Velmenni je posle višegodišnjeg testiranja u laboratoriji konačno iznela svoj proizvod na tržište i to u Estoniji, gde je u kancelarijskim uslovima postigla brzinu bežičnog prenosa podataka od čak 1 Gbps, što je oko 100 puta brže od prosečnog Wi-Fi signala. Zahvaljujući ovome, skidanje filma (ali, molimo vas, ne sa torenta) u visokoj rezoluciji za nekoliko sekundi postaće realnost.

Kako piše Gradnja.rs, Li-Fi signal prenosi se putem LED svetla koje se pali i gasi u intervalima merenim u nanosekundama, što ljudsko oko ne može da percepira. U laboratorijskim uslovima su na ovaj način dostignute brzine prenosa i do 224 Gbps!

Za razliku od Wi-Fi signala koji prolazi kroz zidove, Li-Fi signal je zasnovan na svetlu pa je samim tim ograničen njegov domet. Međutim, zbog ovog ograničenja, Li-Fi se može ispostaviti i kao sigurnija mreža jer se podaci ne šire van prostorije.

Naravno, ostaje da se vidi koliko su Li-Fi mreže upotrebljive u svakodnevnoj praksi i koliko će finansijski izdaci biti potrebni za njeno uvođenje.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku, Twitteru i instagramu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA