Koliko nas košta punjač ostavljen na utičnici | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko nas košta punjač ostavljen na utičnici

Evo da li punjač ostavljen na utičnici nakon punjenja troši struju i koliko to košta.

  Izvor: SmartLife/Evropska Komisija

Jedan od stranih IT portala pozabavio se temom koliko punjači nakon punjenja kada ostanu uključeni u utičnicu troše struju. Sproveli su test meračem i evo zaključka do kojeg su došli.

Prema njihovom mernom instrumentu, koji je bio priključen na utičnicu, a onda na njega uključeni punjači - pojedinačni punjač praktično nije trošio struju. Međutim, kad je uključeno nekoliko punjača odjednom registrovana je potrošnja od 0.3 W svih zajedno. Sedam punjača (iPhone, iPad, Android, Nintendo 3DS, Windows laptop, MacBook i Chromebook), po ovoj računici, kad ostanu uključeni nakon punjenja, za godinu dana potroše 2,628 kilovat-časova struje (24 sata x 0,3 W x 365 dana = 2.628 W što se deli sa 1.000 i dobija 2.628 kWh).

Ako računamo po našem tarifnom sistemu, u Plavoj zoni (prosečno), gde je cena struje 7,386 dinara po kilovat-satu, potrošićemo 19 dinara i 41 paru za godinu dana uključenih punjača koji rade "na prazno". Dakle, punjači ostavljeni na utičnici i nakon punjenja troše malu količinu struje, ali je ipak troše.

Bilo bi dobro da, ipak, isključite punjače nakon punjenja, iz bezbednosnih razloga i štednje struje. Neka ranija istraživanja pokazala su da bi se grad od 100.000 ljudi mogao mesec dana napajati strujom kad bi svi punjači na svetu bili isključeni nakon punjenja telefona, tableta, računara i drugih uređaja s utičnice - malo li je!?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi