"Povratak u budućnost" 2: Šta su pogodili? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Povratak u budućnost" 2: Šta su pogodili?

Vratili smo se u budućnost! Pre 26 godina u drugom delu filma "Povratak u budućnost" programiran je datum 21. oktobar 2015. Hej, pa to je sutra!

  Izvor: Povratak u budućnost/printscreen

Pre 26 godina u velikom filmskom hitu "Povratak u budućnost" (drugi deo) "Dok" (Kristofer Lojd) i njegov drugar "Marti" (Majkl Džej Foks) odlaze u budućnost na projektovani datum 21. oktobar 2105, sve sa ciljem da isprave prošlost.

Pa, taj dan je sutra (sreda)! A postoji čak i sajt za odbrojavanje do projektovanog vremena!!!

Zgodna prilika da vidimo koliko su scenaristi ovog filma zaista "pogodili" budućnost i šta će se u njoj dešavati. Moramo da priznamo da nisu mnogo pogrešili!

INSERT IZ FILMA

Povratak u budućnost
Izvor: Youtube


Decenijama unazad filmovi iz žanra naučne fantastike pokušavaju da utru put novim tehnologijama i da "proniknu" u to šta će se dešavati u budućnosti ljudske civilizacije.

Jedan od takvih filmova je i "Povratak u budućnost" (trilogija), koji je nastao krajem 80-ih godina. Da vidimo koliko su scenaristi ovog filma bili u pravu (ili nisu):

1) Leteća kola - Dok namešta mašinu (vremeplov) na 21. oktobar 2015. godine i kaže: "Tamo gde mi idemo nisu nam potrebni putevi". Ok, ovde scenaristi nisu pogodili, ali nisu daleko od toga. Svedoci smo da se sve više prave električna vozila, a da ne pominjemo vozila koja se sama kreću "pametni automobili, kamioni...). Bostonska kompanija "Terafuđa" odavno je saopštila da radi na "letećem vozilu", mada obećanje o tome da će prototip predstaviti 2012. godine nikada nije ispunjeno. Ali, kao što smo napisali - nije baš da je sve promašeno. Slušajte zvučne efekte u filmu i automobile koji prolaze pored Doka i Martija. Asocijacija je "Tojota Prijus" i druga električna vozila. Kao gorivo za svoje leteće vozilo, Dok koristi otpatke, đubre... a znamo da pojedini proizvođači automobila rade na usavršavanju automobila sa obnovljivim gorivom (Tojota je lansirala automobil koji radi na vodonik, a protivnicima je odgovorila da se ovaj gas može dobiti i iz kravlje balege).

tojota
Izvor: Youtube2) Hoverboard (leteća daska)

  Izvor: YouTube/Screenshot
Ova spravica je spasila Martija Mekflaja iz nezgodnih situacija u filmu, a nije daleko dan kada će biti u širokoj upotrebi. Krajem prošle godine Hendo Hover izbacio je prototip svog lebdećeg skejta, ali na masovniju proizvodnju ćemo sačekati.

hoverboards
Izvor: Youtube

Ali, nešto slično ovome već postoji!

hoverboard
Izvor: Youtube


I ovo...

hoverboard
Izvor: Youtubehoverboard
Izvor: Youtube


ili ovo:

hoverboards
Izvor: Youtube3) Hologrami, 3D, "naočari budućnosti" - u filmu su prikazani video pozivi, hologrami u bioskopu, ili kad Martija "pojede" ajkula (videti sliku).

  Izvor: YouTube/ScreenshotVideo pozivi danas nisu ništa neuobičajeni, baš kao ni 3D i hologrami, a ono što Marti u jednom trenutku stavlja na glavu je preteča današnjeg Google Glass-a.

  Izvor: YouTube/Screenshot


4) Odeća koja se prilagođava telu, patike koje se same šniraju...


  Izvor: YouTube/Screenshot

Mnogi problemi bi nam bili rešeni kada bismo mogli da uđemo u prodavnice i uzeli neki odevni predmet koji nam se dopada, a on se automatski prilagođava našem telu. U filmu Marti oblači jaknu koja odmah "prijanja" uz njegovo telo, a na dugme se suši. Postoje proidzvođači koji "koketiraju" sa elektronikom na odevnim predmetima ili koji prave odeću od brzosušećih materijala ili vodoneproustive...

Što se tiče patika, još ćemo morati da se saginjemo kako bismo vezivali pertle (ili lepili čičak), mada postoje neke vrste patika koje, ako ni po čemu drugom a ono po izgledu, imaju futuristički dizajn. Američki Najki je još 2011. izbacio futurističke patike koje nosi Marti Mekflaj, ali tada nisu postojale Powerlace pertle. Ali, postoje indicije da će nam i ovaj deo svakodnevnog života biti olakšan.

jakna
Izvor: Youtube


5) Pas kojeg šeta dron

  Izvor: YouTube/ScreenshotMarti, koji je došao u budućnost, biva šokiran kada vidi psa kako ga na povocu drži neka leteća spravica, danas poznata kao dron. Mislite da su scenaristi preterali? Da vidite da to danas zaista postoji!

pas i dron
Izvor: Youtube


Dakle, veliki deo onoga što su scenaristi stavili u film zaista se dogodilo 2015. godine ili te stvari već koristimo u svakodnevnom životu.

Čekamo te leteće automobile...


Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA