Policajac: Piraterija nas je održala, hvala joj! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Policajac: Piraterija nas je održala, hvala joj!

Funkcioner Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) Dragan Jovanović pobrao aplauze na regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunikacijama i medijima u Beogradu.

 Izvor: Promo.
The Pirate Bay.
The Pirate Bay.
Izvor: Promo.Srpska policija ima samo jednu službu, samo jedno odeljenje koje se bavi visokotehnološkim kriminalom, ili jednostavnije rečeno - kriminalom na internetu, koje je osnovano pre sedam godina.

Ovaj vid kriminala je, naravno, u usponu, zahvaljujući vremenu u kojem živimo u kojem se svaki dan "izmišlja" nešto novo, neko novo tehnološko dostignuće... Organi vlasti (ne samo u Srbiji, već u celom svetu), najčešće, kaskaju za "tehno-prestupnicima".

O ovome se govorilo na regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunikacijama i medijima u Beogradu, na kojoj je predstavljeno i istraživanje u kojem su ispitanici odgovorili na ovo pitanje: Koliko ste puta u prethodnih godinu dana ilegalno pogledali film na internetu?

Više od 50 odsto ispitanika je odgovorilo da je to učinilo do 50 i više puta. Više od 20 odsto njih je reklo da je to učinilo između tri i 10 puta. Tek 24,5% je odgovorilo da to nije učinilo.

Svojevremeno je pokojni novinar Aleksandar Tijanić, dok je bio direktor TV Politika u vreme sankcija, rekao da se oseća kao Robin Hud jer gledaocima pruža mogućnost da gledaju najnovije holivudske filmove. I to besplatno!

Tada, u vreme sankcija, 90-ih godina prošlog veka, snalazili smo se kako smo znali i umeli. Bilo je tu svega i svačega, presnimavanja filmova, muzike...

Da je tako nešto radio priznao je i Dragan Jovanović, sada policajac, upravo iz pomenutog odeljenja MUP-a Srbije koje se bavi sprečavanjem visokotehnološkog kriminala.

Upitan da li je moguće stati na put torentu - omiljenom "drugaru" svih nas na Internetu, odgovorio je:

"Protiv toga nema leka! To ne mogu da reše ni američki FBI, ni durge institucije u svetu, a kamoli mi. Pokušavali su da ugase Pirate Bay, ali videli ste da je to trajalo par dana. To je nemoguće. Znate, i ja sam '90-ih bio neverovatan korisnik piraterije, I to nije ništa čudno, kupovao sam i gramofonske ploče manijakalno, opet neobično za policajca. Da nije bilo tog SKC-a (Studentski kulturni centar, berze ploča i kaseta, prim. aut.) ja ne znam da li bismo mi mentalno preživeli to vreme".

A onda je dodao rečenicu koja se dočekana aplauzom u sali hotela "Metropol":

"Pirateriji hvala - ona nas je održala!".

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi