Evropa smanjila uticaj SAD na GPS navigaciju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropa smanjila uticaj SAD na GPS navigaciju

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Evropa je u orbitu uspešno poslala dva nova satelita za sistem navođenja Galileo, čiji cilj je da smanji zavisnost od američkog sistema globalnog pozicioniranja GPS i da poboljša usluge za korisnike.

 Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkstock
satelit Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Ruska raketa Sojuz, lansirana iz raketnog centra u Francuskoj Gijani, uspešno je postavila u orbitu 9. i 10. satelit sistema Galileo, koji bi trebalo do 2020. godine da broji ukupno 30 satelita, od kojih će biti više rezervnih, najavila je francuska kompanija Arijanespas.

"Ritam raspoređivanja konstelacije Galileo se ubrzava. S neprekidnim povećanjem broja satelita u orbiti i postavljanjem novih stanica na zemlji u celom svetu, Galileo će uskoro imati svetsku pokrivenost", ocenio je u saopštenju generalni direktor ESA Jan Verner.

U martu su u orbitu uspešno postavljeni 7. i 8. satelit, dok bi raketa Sojuz trebalo 11. i 12. satelit da postavi u decembru, a nakon toga će u igru ući raketa Arijana 5 ES sa četiri satelita u drugom polugodištu 2016. godine.

Evropa se nada da će do kraja 2016. lansirati 16 satelita i da će Galileo moći da pruži prve usluge korisnicima, što će biti plus u odnosu na ono što pruža GPS, budući da su ova dva sistema kompatibilna, a cilj Evropske komisije je da satelitski sistem Galileo bude potpuno operativan 2020. godine.

"Na srednji rok ovaj sistem bi trebalo da donese veću preciznost i pouzdanost od drugih sistema satelitskog navođenja", rekao je Žan-Iv le Gal, direktor francuske kosmičke agencije CNES.

Prenos podataka satelitom već se primenjuje u telefoniji, televiziji, avijaciji i pomorskom transportu, ali će Galileo osetno poboljšati te usluge.

Galileo će pomoći akcijama pretrage i spasavanja vatrogascima, policiji, spasiocima na moru i u planini, olakšaće upravljanje poljoprivrednim zemljištem, nadzor i razvoj u gradu, ali i navođenje ljudi.

Početak razvoja Galilea bio je težak, sa kašnjenjima i povećanjem troškova.

"Postavljanje prve generacije satelita Galileo će koštati bruto sedam milijardi evra. Biće potrebno još 500 do 600 miliona za funkcionisanje, održavanje i obnavljanje satelita", rekao je direktor programa Galileo u Evropskoj kosmičkoj agenciji ESA Didije Fevr.

Dva prva satelita sistema Galileo lansirana su u oktobru 2011. godine.

Fregat je u avgustu 2014. poslao satelite 5 i 6 u pogrešnu orbitu, ali je ESA uspela da ih vrati na bolji položaj, i po Fevrovim rečima trebalo bi da ti sateliti budu operativni početkom sledeće godine.

S druge strane, jedan od četiri probna satelita Sat-4 lansiranih 2011. i 2012. je imao značajan nedostatak i neće moći da funkcioniše dobro, rekao je Fevr.

Tržište satelita je u punom razvoju, sa razvojem pravih sazvežđa. Sistem američkog preduzetnika Grega VajleraOne Web, čiji cilj je da se iz svemira distribuire internet po povoljnim cenama, sklopio je ugovor sa Arijanespasom za lansiranje 672 od 900 satelita u sistem Uan veb do 2019. godine.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi