Prvi senzor kamere od 250 megapiksela | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi senzor kamere od 250 megapiksela

Ljubitelji fotografije će biti oduševljeni.

  Izvor: Canon

Canon, svetski proizvođač rešenja za obradu slike, objavio je danas da njegova kompanija-vlasnik, Canon Inc., razvija CMOS senzor veličine APS-H (otprilike 29,2 x 20,2 mm) koji se sastoji od oko 250 miliona piksela (19 580 x 12 600 piksela), što je najveći broj pikselana svetu za CMOS senzor manji od senzora punog kadra čija je veličina ekvivalentna 35-milimetarskom filmu.

Kad je novorazvijeni senzor bio ugrađen u fotoaparat, mogao je uslikati fotografije na kojima se mogao pročitati natpis na avionu koji je leteo na udaljenosti oko 18 kilometara od mesta snimanja.

Kod CMOS senzora povećanje u broju piksela rezultira većom količinom signala, koja s druge strane može uzrokovati probleme kao što su kašnjenje signala i manje nedostatke u sinhronizaciji. Novi CMOS senzor koji je razvio Canon, međutim, uprkos izuzetno velikom broju piksela postiže ultravisoku brzinu očitavanja signala od 1,25 milijardi piksela u sekundi zahvaljujući poboljšanjima kao što su minijaturizacija elektronskih komponenti i poboljšana tehnologija obrade signala. U skladu s tim, senzor omogućuje snimanje videa s ultravisokim brojem piksela brzinom od pet slika u sekundi. Uprkos izuzetnom broju piksela, kompanija je primenila svoje senzorske tehnologije razvijane kroz mnogo godina da bi stvorio arhitekturu prilagođenu minijaturiziranim pikselima koja nudi grafičke performanse visoke osetljivosti s malom količinom šuma.

Video zapis koji je zabeležila kamera opremljena CMOS senzorom od oko 250 megapiksela postigao je rezoluciju otprilike 125 puta veću od Full HD videa (1920 x 1080 piksela) i oko 30 puta veću od 4K videa (3840 x 2160 piksela). Izuzetno visoka rezolucija senzora omogućuje korisnicima da izrežu i povećaju videosliku bez žrtvovanja rezolucije i jasnoće.

Kompanija razmatra primenu ove tehnologije u specijalizovanim alatima za nadzor i sprečavanje zločina, mernim instrumentima ultravisoke rezolucije i drugoj industrijskoj opremi, kao i na području vizuelnog izražavanja.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi