Kako se pokazao

SAMSUNG GALAXY S24 NAKON 5 MESECI: Najbolji izbor za veliku većinu?

Autor Ilija Baošić

Nakon što se bura stišala, idealno je vreme da se osvrnemo na regularni Galaxy S24 model.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Prošlo je pet meseci otkako je Samsung predstavio Galaxy S24 seriju pametnih telefona, a dok čekamo sledeći Unpacked događaj na kojem će kompanija lansirati nove Galaxy Z uređaje na preklop, ovo je idealno vreme da se osvrnemo na regularni model aktuelne serije.

Galaxy S24 je odmah po lansiranju privukao veliku pažnju - ne samo zbog radoznalosti kupaca u vezi povratka Exynos čipseta, već i zbog iste Galaxy AI veštačke inteligencije koja je na raspolaganju kupcima Ultra modela. U kombinaciji sa smanjenjem cene na srpskom tržištu, ovaj model je na papiru pravi izbor za one koji žele flagship južnokorejskog giganta, ali ne i da izdvoje preveliku količinu novca.

Međutim, kako se Galaxy S24 pokazao nakon pet meseci upotrebe i da li se dalje isplati kupiti ga nakon što su svi veliki igrači otkrili svoje karte? Saznajte u nastavku.

Samsung Galaxy S24 DIZAJN

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić
  • Dimenzije: 147 x 70,6 x 7,6 mm
  • Težina: 167 g
  • Materijal: Aluminijum, staklo
  • Zaštita: Armor alumijum 2, Gorilla Glass Victus 2, IP68
  • Zvučnici: Stereo (hibridni)
  • SIM: Dual Nano-SIM, eSIM
  • Ostalo: USB-C (USB 3.2), NFC

Uprkos sličnom dizajnu u poređenju sa prošlogodišnjim modelom, a pod tim mislimo na ravno prednje i zadnje staklo i vertikalnu postavku trostrukih kamera na poleđini, Samsung nije izdržao pod pritiskom "ajfonizacije", pa Galaxy S24 donosi i ravne stranice rama.

Za razliku od najboljeg i najskupljeg modela u seriji, kupci ovog uređaja ne mogu da računaju na premijum materijale kao što su titanijum i Gorilla Glass Armor zaštitno staklo. Ipak, kako ih neće pronaći ni na uređajima konkurencije, Armor aluminijum 2 i Gorilla Glass Victus 2 su i dalje savršeno pouzdana rešenja koja odišu kvalitetom. Najbitnije je da IP68 zaštita nije izostala.

Zbog svojih kompaktnih dimenzija, Galaxy S24 je veoma udoban telefon za korišćenje i odlično leži u ruci. Tasteri za kontrolu jačine zvuka i POWER dugme na desnom boku su taktilni i odlično pozicionirani, pa zaista nema potrebe za neprijatnom gimnastikom prstima kako bi se dosegli. Levi bok je potpuno prazan, dok se na vrhu mogu pronaći samo rupice mikrofona. Dual-SIM fiokica i USB port se nalaze na dnu, gde se može pronaći i glavni zvučnik hibridnog stereo sistema (drugi u slušalici).

Da li bismo više voleli da je Samsung drugi zvučnik postavio na vrh rama? Naravno, ali kako je zvuk koji implementirano rešenje proizvodi pokazao kao veoma kvalitetan, prijatan i glasan, to nije nešto što previše možemo da zamerimo.

Ono što nije vidljivo golim okom jeste da se ispod ekrana nalazi ultrasonični skener otiska prsta koji se tokom našeg testiranja pokazao veoma preciznim, kao i da se sa suprotne strane nalazi NFC čip koji, između ostalog, služi za beskontaktno plaćanje. Tu je i podrška za eSIM, pa korisnici, ukoliko to ne žele, ne moraju da se oslanjaju na fizičke kartice kako bi se povezali na mobilnu mrežu.

Samsung Galaxy S24 EKRAN

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić
  • Ekran: Dynamic LTPO AMOLED 2X
  • Dijagonala: 6,2 inča
  • Rezolucija: 1.080 x 2.340 piksela, 416 ppi
  • Brzina osvežavanja: Do 120 Hz
  • Nivo osvetljavanja: Do 2.600 nita
  • Prikaz: 10-bitni, HDR10+

Kao proizvođač i snabdevač ekrana za mnoge konkurente, bilo je zaista teško očekivati da Samsung neće na Galaxy S24 doneti displej vrhunskog kvaliteta i specifikacija. U poređenju sa prošlogodišnjim modelom, kompanija je donela neka značajna unapređenja.

Pre svega, AMOLED panel je, zahvaljujući tanjim okvirima, sada dijagonale 6,2 inča, pa je osećaj imerzije prilikom upotrebe vidno bolji. Međutim, daleko je važniji podatak da koristi LTPO tehnologiju, što mu dozvoljava da brzinu osvežavanja dinamički menja u zavisnosti od prikazanog sadržaja kako bi uštedeo bateriju.

Ništa manje impresivan nije ni podatak da je osvetljenje unapređeno za 50%, pa ekran može da dosegne 2.600 nita kako bi prikaz HDR10+ sadržaja bio još bolji, a čitljivost na direktnoj sunčevoj svetlosti još veća. Zapravo, bilo da smo telefon koristi danju ili noću, unutra ili napolju, prikaz je bio svilenkasto gladak, oštar, detaljan i prepun živopisnih boja, a uglovi gledanja odlični.

Ono što je posebno važno je da je AMOLED tehnologija veoma sazrela, pa nakon pet meseci nismo primetili "burn-in" tragove, odnosno "duhove" urezanih elemenata na ekranu.

Samsung Galaxy S24 PERFORMANSE

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić
  • Čipset: Exynos 2400
  • Procesor: Desetojezgarni - 1 x Cortex-X4 (3,2 GHz), 2 x Cortex-A720 (2,9 GHz), 3 x Cortex-A720 (2,6 GHz), 4 x Cortex-A520 (1,95 GHz)
  • Grafika: Xclipse 940
  • RAM: 8 / 12 GB, LPDDR5X
  • Interna memorija: 128 GB UFS 3.1, 256 / 512 GB UFS 4.0
  • Korisnički interfejs: One UI 6.1
  • Operativni sistem: Android 14

Nakon godinu dana pauze od Exynos-a u Evropi, Samsung se lansiranjem Galaxy S24 serije nije u potpunosti vratio sopstvenim čipovima, ali jeste za potrebe regularnog i Plus modela.

U srcu Galaxy S24 telefona nalazi se Exynos 2400, desetojezgarno rešenje izrađeno na Samsung-ovom proizvodnom procesu od 4 nm, koje za potrebe grafičkih zadataka upošljava Xclipse 940 GPU, zasnovan na RDNA 3 arhitekturi kompanije AMD.

Nema potrebe da okolišamo, Exynos 2400 nije u stanju da pruži iste performanse kao Snapdragon 8 Gen 3. Međutim, sasvim suprotno od toga da je u pitanju slabić ili loš čip - razlike nisu drastične, a u vreme kada pametni telefoni imaju snagu prenosivih računara, one nisu ni vidljive izvan sintetičkih testova i direktnog upoređivanja brojeva.

Šta god da smo radili, bilo da je to skrolovanje kroz društvene mreže, surfovanje internetom, odrada slika i videa ili igranje grafički najintenzivnijih, Exynos se pokazao kao pravi šampion, a performanse koje je prikazao su bile zaista odlične. Zaista nema potrebe da brinete da li ćete dobiti inferiorno iskustvo u odnosu na konkurenciju.

Softver

Izvor: Saša Knežević

U momentu pisanja, Galaxy S24 pokreće One UI 6.1 korisnički interfejs, zasnovan na Android 14 operativnom sistemu. U pitanju je najkompletniji softver na tržištu, prepun korisnih dodataka i funkcija, na koji smo u svakom momentu mogli bezbrižno da se oslonimo.

Kako je u pitanju flagship telefon, to znači da na raspolaganje stavlja neke premijum funkcije kao što je Samsung DeX, ali je jednako važno da kupci Galaxy S24 uređaja uživaju potpuno iste Galaxy AI mogućnosti koje smo pronašli na Ultra modelu. Međutim, nakon pet meseci upotrebe, jedina funkcija koju i dalje redovno koristimo je Circle to Search.

Najimpresivniji detalj u vezi softvera je bez ikakve sumnje obećana podrška od čak sedam godina, tokom kojih će vlasnici dobiti ne samo redovne sigurnosne zakrpe, već i sedam novih verzija operativnog sistema. Da budemo precizniji, Galaxy S24 će u budućnosti pokretati Android 21 - sjajno!

Samsung Galaxy S24 KAMERE

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić
  • Glavna kamera: ISOCELL GN3 - 50 MP, OIS, f/1.8, 1,0 µm, 1/1,56 inča, PDAF
  • Telephoto kamera: ISOCELL S5K3K1 - 10 MP, 3x zum, OIS, f/2.4, 1,00 µm, 1/3,94 inča, PDAF
  • Ultraširokougaona kamera: IMX564 - 12 MP, 120°, f/2.2, 1,4 µm
  • Selfi kamera: ISOCELL S5K3LU - 12 MP, f/2.2, PDAF

Budno oko zaljubljenika u telefone je već sigurno primetilo da specifikacije hardvera trostrukih kamera na poleđini izgledaju veoma poznato. Postoji dobar razlog za to - u pitanju je nepromenjeno rešenje u odnosu na prethodnika. Ipak, to ne znači da je kvalitet fotografija ostao isti. Zahvaljujući naprednijim algoritmima i moćnijem procesoru signala slike, fotografije koje Galaxy S24 proizvodi su bolje nego ikad.

Između glavnog, telefoto i ultraširokougaonog modula, teško da će velika većina korisnika imati razlog da se požali ili osećaj da nešto nedostaje. Pri dobrom svetlu, razlika u kvalitetu boje između senzora je nepostojeća, a rezultat su detaljne i oštre fotografije, širokog dinamičkog raspona i odlične ekspozicije.

U uslovima slabog osvetljenja je priča drugačija u zavisnosti od senzora, pa preporučujemo svakom da se drži glavne kamere ako želi najbolje rezultate. Pokreti u ovakvim uslovima imaju tendenciju da budu mutni, ali to je nešto što se dešava i ultra premijum telefonima.

Nesumnjivo je u pitanju veoma solidan sistem, koji je pre svega konstantan, pa iako možda nije na nivou najskupljih modela, svoj posao radi na zavidan način.

Samsung Galaxy S24 BATERIJA i PUNJENJE

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić
  • Baterija: Litijum-jonska
  • Kapacitet: 4.000 mAh
  • Punjenje: 25 W žično, 15 W bežično, 4,5 W obrnuto bežično

Ispod haube telefona nalazi se baterija ne tako zavidnog kapaciteta od 4.000 mAh. Ipak, bez obzira na njen kapacitet, autonomija koju je Galaxy S24 prikazao prilikom našeg vremena provedenog sa njim je više nego solidna. Redovno smo uspevali da izguramo dan i po korišćenja, a ukoliko bismo bili malo konzervativniji, dostizali smo i dva dana upotrebe.

Izvor: Smartlife

Nažalost, upravo u ovom segmentu je, po našem mišljenju, najveća slabost Galaxy S24 telefona, jer ne samo da u kutiji ne dolazi punjač, već je maksimalna snaga punjenja samo 25 W. Kako nam je bilo potrebno nešto manje od sat i po vremena da telefon napunimo do 100%, smatramo da je vreme da Samsung već od sledeće generacije donese značajna poboljšanja na ovom polju.

Samsung Galaxy S24 CENA i UTISCI

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Kako je prošlo pet meseci od predstavljanja aktuelne serije, kupci u Srbiji mogu da Galaxy S24 pronađu po jeftinijim cenama od preporučene koja je iznosila 104.999 dinara. U momentu pisanja, najjeftinija cena koju pronalazimo za konfiguraciju od 8/128 GB je 89.990 dinara, odnosno oko 770 evra.

Ukoliko uzmemo u obzir da cena većine flagship uređaja na današnjem tržištu preskače cifru od 1.000 evra, smatramo da je Galaxy S24 odličan izbor. Ne samo da nudi moderan dizajn, kvalitetne materijale, vrhunski ekran, solidnu kameru i snažne performanse, već će njegov radni vek biti značajno produžen zahvaljujući sedam godina podrške.

Ukoliko vam ne smetaju kompaktne dimenzije, sada je pravo vreme da izaberete Galaxy S24. U suprotnom, i Galaxy S24 Plus je odlična alternativa, mada je konkurencija u njegovom segmentu daleko jača.