Ozbiljan igrač

TESTIRALI SMO XIAOMI PAD 6: Najbolji tablet za uloženi novac?

Xiaomi Pad 6 nudi mnogo, a da li je u pitanju najbolji odnos cene i kvaliteta - saznajte u nastavku

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Nakon godinu dana pauze bez novog uređaja, Xiaomi je ažurirao svoju ponudu tableta Xiaomi Pad 6 modelom koji se već neko vreme nalazi na kod nas na testu. U pitanju uređaj vrlo primamljivih specifikacija i cene, koji nadograđuje veoma popularni Xiaomi Pad 5.

Nadogradnje koje donosi nisu drastične, ali ono što valja ne treba menjati, ne previše, a šta je to novo, kako se Xiaomi Pad 6 pokazao na testu i gde je njegovo mesto na tržištu - saznajte u nastavku.

Xiaomi Pad 6 DIZAJN

  • Dimenzije: 254 x 165,2 x 6,5 mm
  • Težina: 490 g
  • Materijal: Staklo, aluminijum
  • Zaštita: Gorilla Glass 3
  • Zvučnici: Stereo, 4 zvučnika
  • SIM: Nema
  • Ostalo: USB-C (USB 3.1)

Iako izgleda slično kao prethodnik, Xiaomi Pad 6 donosi osveženi dizajn, a ono što je odmah primetno je novi izbor materijala. Podsetimo, Xiaomi Pad 5 je dolazio sa aluminijumskim okvirom i plastičnom poleđinom, ali kineski gigant je ovaj put svoj novi uređaj približio premijum segmentu i u potpunosti koristio aluminijum, a novi materijal ima dovoljno teksture da tablet ne bude klizav, već stabilno stoji u rukama.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Promenjena je i silueta uređaja: zanemarljivo, za delić milimetra, ali postoji odličan razlog zašto je novi model niži i uži - jednostavno, okviri ekrana su tanji. Za razliku od pametnih telefona, okviri na tabletima imaju svoju svrhu, a ona je sprečavanje dodirivanja ekrana prstima prilikom držanja. Imajući to na umu, smanjivanje njihove debljine je uvek rizičan potez. Srećom, Xiaomi nije preterao, pa nismo imali problema sa slučajnim dodirima u radu.

Dodatno, debljina tableta je smanjena na izuzetno tankih 6,5 mm, što u kombinaciji sa manjim dimenzijama i novim materijalom uređaj čini ne samo fizički lakšim (21 gram manje), već unapređuje i olakšava korišćenje istog.

Na dnu uređaja se nalaze dva zvučnika i USB-C port, na desnom boku tasteri za kontrolu zvuka, na vrhu POWER dugme i dodatna dva zvučnika, a poleđina je rezervisana za ostrvo kamere i konektor za tastaturu. Imamo neke zamerke, ali hajde da se prvo bavimo pozitivnim stvarima.

Nema razloga da okolišamo, zvučnici na ovom modelu su odlični, pa potencijalni kupci neće morati da brinu da li će isti narušiti slušalačko iskustvo prilikom konzumiranja sadržaja. Zvuk koji proizvode je kvalitetan, glasan i jasan, a posebno su nam se svideli vokali i niže frekvencije. Savetujemo da Dolby Atmos ostane uključen, jer smatramo da pravi veliku razliku, pogotovo kada je bas u pitanju.

Kompaniji Xiaomi često zameramo to što na svojim uređajima koristi sporiji USB 2.0 standard, ali to ovde nije slučaj, već smo na raspolaganju imali USB 3.1. Veće brzine žičnog prenosa na stranu, nama je ovo veoma značajno zbog mogućnosti povezivanja sa televizorom i monitorom, a Xiaomi Pad 6 podržava prenos 4K/60fps slike putem kabla, što je sjajno!

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

U pozitivnu kategoriju ćemo svrstati i dostupne kamere na ovom tabletu. Osim za skeniranje dokumenata, ne vidimo poentu postojanja senzora na poleđini, ali ukoliko nekome ovaj modul išta znači, dobra vest je da pravi više nego korektne fotografije, čak odlične za tablet. Daleko više pozdravljamo odluku da se selfi kamera sa vrha prebaci na stranu, što značajano olakšava video pozive nego što je to bio slučaj ranije.

Što se zamerki u vezi dizajna tiče, najviše nam je zasmetalo odsustvo skenera otiska prsta. Naravno, na raspolaganju je otključavanje prepoznavanjem lica, ali za tu metodu je iskorišćena selfi kamera, a ne neki napredniji sistem, pa svakako nije u pitanju veoma sigurno rešenje.

Nedostatak podrške za SIM karticu nije toliko problematičan - uvek možemo podeliti internet pomoću pametnog telefona. Ono što ne možemo da podelimo je GPS signal. Nažalost, Xiaomi Pad 6 ne podržava GPS, pa ukoliko ste želeli da u kolima imati navigaciju na većem ekranu, ovaj tablet vam to neće pružiti.

O ekranu, performansama i bateriji možete pročitati više na sledećoj strani.

Xiaomi Pad 6 EKRAN

  • Ekran: IPS LCD
  • Dijagonala: 11 inča
  • Rezolucija: 1.800 x 2.880 piksela, 309 ppi
  • Brzina osvežavanja: Do 144 Hz
  • Osvetljenje: Do 550 nita
  • Prikaz: HDR10, Dolby Vision

Velika prednost tableta u odnosu na pametne telefone je veći ekran. Zato je veoma važno da isti bude kvalitetan, kao i da korisnicima ponudi odlično gledalačko iskustvo, a Xiaomi Pad 6 je na ovom polju apsolutno uspeo.

Iako na raspolaganju nismo imali AMOLED, panel ovog modela se pokazao odlično na našem testu. U pitanju je IPS LCD ekran, čija dužina dijagonali iznosi 11 inča. Upravo ovde vidimo bitne nadogradnje u odnosu na prethodni model, pa je rezolucija sada odličnih 1.800 x 2.880 piksela, a brzina osvežavanja dostiže do 144 Hz.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Ono što je najvažnije - boje su tačne, prikaz oštar, a iskustvo korišćenja glatko. Nije u pitanju najsvetlije rešenje koje se može pronaći na tržištu, ali nivo osvetljenja je sasvim dovoljan da se sadržaj ekrana može komotno posmatrati i napolju.

Kako Xiaomi Pad 6 dolazi sa Widevine L1 podrškom, mogućnost prikaza HDR10 i Dolby Vision sadržaja nije protraćena u podržanim aplikacijama za video striming, pa je iskustvo gledanja filmova, serija i klipova zaista izvrsno, a to će posebno znati da cene oni koji tablet kupuju upravo u tu svrhu.

Xiaomi Pad 6 PERFORMANSE i SOFTVER

  • Čipset: Snapdragon 870
  • Procesor: Osmojezgarni - 1 x Kryo 585 (3,2 GHz), 3 x Kryo 585 (2,42 GHz), 5 x Kryo 585 (1,80 GHz)
  • Grafika: Adreno 650
  • RAM: 6 / 8 GB
  • Interna memorija: 128 / 256 GB
  • Korisnički interfejs: MIUI Pad 14
  • Operativni sistem: Android 13

Podeljeni smo kada je izbor čipseta u pitanju. U jednu ruku, Snapdragon 870 je i dalje odlično i nesumnjivo bolje rešenje nego da je Xiaomi uposlio čip iz srednje klase. U drugu, u pitanju je čipset star tri i po generacije, koji je kineski gigant već upotrebio u Xiaomi Pad 5 Pro modelu koji nikada nije stigao na naše tržište. Nismo očekivali Snapdragon 8 Gen 2, ali jesmo nešto jače. No, šta je tu je, najvažnije je kako se tablet pokazao u svakodnevnom radu, a pokazao se sjajno.

Kako se ekran osvežava brzinom do 144 Hz, bilo bi šteta da čipset nije sposoban da tu brzinu isprati, ali, srećom, to ovde nije slučaj. Kretanje kroz interfejs, surfovanje internetom i skrolovanje kroz podržane aplikacije je proteklo svilenkasto glatko.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Visoke performanse su veoma važne za gejming, a Snapdragon 870 na tom polju sija. Nema naslova u Google Play prodavnici koji ovaj čipset ne može da pokrene, s tim da je na nekoliko grafički najintenzivnijih igara potrebno malo smanjiti podešavanja kako bi se dostigla ta magična brojka od 60 kadrova u sekundi. Čak i pod najvećim naporima, Xiaomi Pad 6 je odlično raspršivao toplotu, pa nije bilo termalnih problema, kao ni problema sa značajnim gubitkom performansi tokom dugih sesija.

Xiaomi Pad 6 pokreće MIUI Pad 14, prilagođeni korisnički interfejs za tablete koji se zasniva na Android 13 operativnom sistemu. Ovaj softver se ne razlikuje previše od MIUI 14 na pametnim telefonima, ali nudi određene dodatke kako bi korišćenje većeg ekranu bilo lakše.

Pod tim dodacima podrazumevamo prisustvo dock-a na dnu ekrana, koji se uvek može prizvati kako bi se videle unapred određene i nedavno korišćene aplikacije. Takođe, ekran je moguće podeliti na dva dela za potrebe istovremene upotrebe aplikacija, a ako to nije dovoljno, postoji mogućnost dodavanja još dve aplikacije koje će raditi u sopstvenim lebdećim prozorima.

Xiaomi Pad 6 dolazi u dve konfiguracije, sa 6 i 128 GB, kao i sa 8 i 256 GB LPDDR5 RAM i UFS 3.1 interne memorije. Više bismo voleli da je 8/256 GB početna verzija, ali i niža se pokazala sjajno u radu, pa ne bi trebalo da korisnicima zadaje probleme.

Xiaomi Pad 6 BATERIJA i PUNJENJE

  • Baterija: Litijum-jonska
  • Kapacitet: 8.840 mAh
  • Punjenje: 33 W žično

Ispod "haube" Xiaomi Pad 6 tableta nalazi se baterija kapaciteta od 8.840 mAh. U odnosu na prethodnika, to je unapređenje od samo 120 mAh, ali sasvim dovoljno da zadrži istu autonomiju korišćenja.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Umerenim korišćenjem, na raspolaganju nam je bilo do četiri dana upotrebe. Ova brojka se razlikuje od korisnika do korisnika i može biti znatno manja ukoliko se igraju isključivo grafički intenzivne igre, ali i znatno viša ukoliko se tablet koristi samo za najosnovnije zadatke sa dugim pauzama.

Kada dođe vreme da se baterija dopuni, na raspolaganju je podrška za brzo punjenje snagom do 33 W - ništa impresivno, ali sasvim dovoljno da se Xiaomi Pad 6 napuni od 0 do 100 odsto za oko 100 minuta. Naravno, kako je tablet izrađen od aluminijuma, bežično punjenje nije moguće.

Informacije o ceni tableta i dodacima pročitajte na sledećoj strani. 

Xiaomi Pad 6 CENA i DOSTUPNOST

Cena: oko 400 evra

Xiaomi Pad 6 je već neko vreme dostupan u Srbiji, a cena ovog tableta u početnoj konfiguraciji sa 6 GB RAM i 128 GB interne memorije iznosi 46.999 dinara. U pitanju je nešto veći iznos u poređenju sa prethodnim modelom, ali po našem mišljenju potpuno opravdan unapređenjima koje donosi.

Xiaomi Pad 6 DODACI

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Kako bi iskustvo korišćenja bilo još bolje, kupcima Xiaomi Pad 6 tableta su na raspolaganju i određeni dodaci koji se mogu pronaći na našem tržištu.

Za bezbrižno korišćenje, dostupan je Xiaomi Pad 6 Cover, zvanična futrola na preklop koja štiti ekran i poleđinu tableta. Izrađena je od veganske kože, nudi veoma lep osećaj pod prstima, a na tablet se kači pomoću magneta. Kada ekran nije prekriven, poklopac se može saviti kako bi se tablet na stolu postavio u uspravan položaj ili blago izdigao iznad ravni, a onog momenta kada se vrati na ekran, isti se zaključava. Veoma koristan dodatak koji smo rado upotrebljavali.

Ukoliko neko želi da iskustvo korišćenja tableta približi laptopu, na raspolaganju je i Xiaomi Pad 6 tastatura, koja se sa tabletom povezuje putem konektora na poleđini. Po svojoj formi, veoma je slična futroli, na isti način se i fiksira na uređaj, s tim da poklopac nije savitljiv zbog 64 tastera koja se nalaze sa unutrašnje strane koja naleže na ekran.

Ne treba očekivati širinu kakvu može da ponudi laptop, a pogotovo ne desktop tastatura. Ipak, među tastaturama za tablete, ovo je jedno od boljih rešenja. Tasteri su dobro raspoređeni, sa dodatnim funkcijama za kontrolu osvetljenja ekrana i jačine zvuka, a pod našim prstima su bili zadovoljavajuće "kliktavi", pa nismo imali problema da udobno kucamo tekst. Jedina zamerka koju imamo je fiksan položaj uspravljanja tableta.

Još jedan koristan dodatak je Xiaomi Pametna olovka II generacije, koju će pogotovo znati da cene oni koji preferiraju da pišu rukom, kao i oni koji vole da crtaju. Korisnicima nudi 4.096 nivoa osetljivosti na pritisak, a kada se ne koristi, magnetima se pričvršćuje na desni bok tableta, gde se bežično puni.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

U poređenju sa pametnom olovkom I generacije, odmah je bilo primetno da je u pitanju značajno unapređeno rešenje, koje preciznije povlači linije i nudi još brži odziv prilikom pisanja i crtanja. Na njoj se nalaze dva tastera koji služe za prebacivanje četkica, promenu boja, kao i za pravljenje brzog snimka ekrana. Nažalost, nije uspela da izleči naš antitalenat za crtanje.

Xiaomi Pad 6 UTISCI

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Xiaomi Pad 6 je odličan uređaj. Po našem mišljenju, najbolji odnos cene i kvaliteta koji se trenutno može pronaći na tržištu. Osveženi dizajn, bolji ekran, sjajni zvučnici, dobre performanse i više nego solidna baterija su nešto što svako ko planira da kupi tablet treba da razmotri.

Naravno, najbolje moguće specifikacije će kupci pronaći samo na Samsung Galaxy Tab S i i iPad Pro tabletima, ali po znatno većoj ceni. Za sve niže od toga, Xiaomi Pad 6 je ozbiljan konkurent, čak i regularnom, mini i Air modelima iPad-a, koliko god to kontroverzno zvučalo.