Svaka čast

TESTIRALI SMO REALME GT3: Telefon sa najbržim punjenjem na svetu - od 1 do 100 za 10 minuta

Da li je najbrže punjenje telefona jedini trik koji realme GT3 krije u svom rukavu? Saznajte u nastavku.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Spremate se da krenete na posao, ali 10 minuta pre polaska shvatate da ste zaboravili da napunite svoj telefon. Bojimo se da ćete morati da svoj uređaj štedljivo koristite tokom dana, samo je pitanje koliko, u zavisnosti od vašeg modela. Međutim, ako posedujete najbolji telefon kompanije realme, ovo nije situacija u kojoj ćete se pronaći.

Postoji nešto privlačno u kvazi flagship telefonima - uređajima koji nude vrhunske specifikacije uz neke kompromise i veoma konkurentnu cenu - i uvek ih rado testiramo. Jedan od takvih uređaja, koji je stigao u našu redakciju, je i realme GT3, model koji nosi veoma interesantan epitet - telefon sa najbržim punjenjem na svetu.

Da li je ovo jedina karta na koju je realme igrao ili ovaj uređaj može da ponudi i nešto više? Saznajte u nastavku recenzije.

realme GT3 DIZAJN

  • Dimenzije: 163,9 x 75,8 x 8,9 mm
  • Težina: 199 g
  • Materijal: Plastika, staklo
  • Zaštita: Neimenovano zaštitno staklo
  • Zvučnici: Stereo
  • SIM: Dual Nano-SIM
  • Ostalo: USB-C, IR dioda

Realme GT3 donosi veoma interesantan i lep dizajn. U pitanju je popularni "stakleni sendvič", na čijoj poleđini se posebno izdvaja metalno i stakleno ostrvo koje skladišti sistem trostrukih kamera i svetleći okvir, u čijem centru je oznaka čipseta koji pokreće telefon.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Prilikom korišćenja, uređaj je vrlo komforno ležao u ruci, a realme je napravio jednu promenu koja za koju nismo sigurni da će se svima svideti - tasteri kontrole zvuka su na levom, a taster za paljenje i gašenje na desnom boku, umesto do svi budu na istoj strani. Nama ovo zaista ne smeta, jer je ova postavka slična kao na iPhone-u, a smatramo i da je lakša za jednoručno pokretanje prečice za snimanje ekrana.

Ono što uvek pozdravljamo je ravan ekran, a posebno su nas impresionirali tanki okviri istog, koji su gotovo simetrični. Takođe, drago nam je da je dodata IR dioda, koja je veoma korisna u momentima kada ne možemo da pronađemo daljinski upravljač.

Ipak, već u startu se može primetiti prva stvar na kojoj je realme uštedeo kada je pravio novi telefon - ivice realme GT3 uređaja su izrađene od plastike. Korišćenje ovog materijala nije ništa novo u današnje vreme, pa to nećemo previše zameriti, pogotovo ako uzmemo u obzir da većina korisnika svoj telefon štiti zaštitnom futrolom.

Međutim, zaštitna futrola će možda biti obavezna za sve korisnike, jer realme nije implementirao Gorilla Glass zaštitno staklo, već rešenje neimenovanog proizvođača, pa nismo sigurni kako će se isto pokazati na duge staze. Dodatno, telefon ne poseduje sertifikat otpornosti na vodu i prašinu, pa je na korisnicima da budu oprezniji.

realme GT3 EKRAN

  • Ekran: Ravan, AMOLED
  • Dijagonala: 6,74 inča
  • Rezolucija: 1.240 x 2.772 piksela, 451 ppi
  • Brzina osvežavanja: Do 144 Hz
  • Osvetljenje: Do 1.400 nita
  • Prikaz: 10-bitni, HDR10+

Drago nam je da realme nije štedeo na ekranu. U pitanju je panel koji se ravnomerno može nositi sa većinom flagship uređaja, čak i mnogo skupljih. Dovoljno je svetao za upotrebu na direktnom suncu i dovoljno spušta osvetljenost u mrklom mraku za prijatno iskustvo korišćenja.

Prikaz je oštar, boje su tačne i uglovi gledanja su odlični, a ono po čemu je uspeo da nadmaši mnoge flagship telefone jeste brzina registrovanja dodira. Impresivno, realme GT3 to čini čak 1.500 puta u sekundi, što je u rangu sa najboljim gejmerskim uređajima.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Naravno, treba posebno istaći i brzinu osvežavanja od 144 Hz. Iako nismo osetili razliku u odnosu na 120 osvežavanja u sekundi, ne sumnjamo da neko hoće i da će mu biti značajno u podržanim igrama. Naravno, pod uslovom da telefon može da postigne dovoljan broj kadrova.

realme GT3 PERFORMANSE i SOFTVER

  • Čipset: Snapdragon 8+ Gen 1 (4 nm)
  • Procesor: Osmojezgarni - 1 x Cortex-X2 (3,0 GHz), 4 x Cortex-A710 (2,5 GHz), 3 x Cortex-A510 (1,8 GHz)
  • Grafika: Adreno 730
  • RAM: 8 / 12 / 16 GB, LPDDR5X
  • Interna memorija: 128 / 256 / 512 / 1024 GB, UFS 3.1
  • Korisnički interfejs: Realme UI 4.0
  • Operativni sistem: Android 13

Odmah da raščistimo - realme GT3 ne donosi najbolji čipset koji ćete pronaći na tržištu. Umesto toga, na raspolaganju je Snapdragon 8+ Gen 1, koji je i dalje odličan izbor i koji pruža vrhunske performanse.

Ipak, odabir čipseta je samo pola posla, dok je druga polovina dizajniranje rešenja za hlađenje kako bi telefon ostao ne samo prijatan na dodir, već i održao visoke performanse tokom dugih i zahtevnih sesija korišćenja. Na ovom polju su pali mnogi, ali ne i realme GT3, koji nas je apsolutno oduševio.

Jednostavno nije bilo aplikacije ili igre koja bi telefon zagrejala toliko da se zabrinemo ili da nam držanje u ruci predstavlja neprijatnost, a isto se može reći i za neke sintetičke testove. Posebno izdvajamo CPU Throttling Test, na kom je realme GT3 nakon sat vremena zadržao 89% svojih performansi.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Održive performanse na stranu, ovaj uređaj se zaista pokazao odlično u svakodnevnom radu, a iako ne koristi najmoćniji čipset, sigurni smo da to neće predstavljati problem korisnicima u godinama koje dolaze.

Kada je softver u pitanju, telefon pokreće Realme UI 4.0, koji se zasniva na Android 13 operativnom sistemu. Ukoliko niste imali priliku da koristite ovaj korisnički interfejs, sumnjamo da će vam biti potrebno previše vremena kako biste se na njega navikli, ali će vam sigurno biti potrebno vreme da proučite sve funkcije koje nudi.

Više o kamerama, punjenju i ceni pronađite na sledećoj strani.

realme GT3 KAMERE

  • Glavna kamera: IMX890, 50 MP, OIS, f/1.9, 1/1,56", 1,0 µm, PDAF
  • Ultraširokougaona kamera: IMX355, 8 MP, 112°, 1/4,0", f/2.2, 1,12 µm
  • Mikroskopska kamera: Omnivision OV02B10, 2 MP, f/3.3
  • Selfi kamera: 16 MP, f/2.5, 1/3,09", 1,0 µm

Nismo očekivali previše od kamera, i to s dobrim razlogom. Uređaji ove klase, osim ako nisu igrali na tu kartu, retko imaju kvalitet fotografija vredan pomena. Ipak, bar kada je glavni IMX890 senzor realme GT3 telefona u pitanju, ostali smo prijatno iznenađeni.

U dnevnim uslovima glavni senzor može da proizvede fotografije iznenađujuće dobrog kvaliteta. Boje su živopisne, detalja ima dosta, dinamički raspon je dobar, pa sumnjamo da će iko posumnjati da slike nije fotografisao punokrvni flagship. Isto se ne može reći i za ultraširokougaonu kameru, koja donosi osetno manje detalja, ali daleko od toga da je neupotrebljiva.

Ipak, posebno su nas impresionirale noćne fotografije glavnog modula u noćnim uslovima. Čak i kada nedostaje svetla, realme GT3 je uspešno zadržavao detalje i oštrinu, a artefakta u najmračnijim delovima gotovo da nema. Boje su nešto toplije, ali to je i posledica fotografisanja u uslovima sa toplijom bojom uličnog osvetljenja. Svakako, na društvene mreže ćete moći da postavljate zaista odlične rezultate. Naravno, sve dok ne koristite ultraširokougaonu kameru, koja, iako može da verno uhvati boje, ne uspeva da zadrži detalje.

realme GT3 BATERIJA I PUNJENJE

  • Baterija: Litijum-jonska
  • Kapacitet: 4.600 mAh
  • Punjenje: 240 W žično, 1-50% za 4 minuta, 1-100% za 10 minuta

Kada je baterija u pitanju, realme je korisnicima na raspolaganje stavio 4.600 mAh, a iako nije bio u mogućnosti da "uglavi" i dodatnih 400 mAh, tokom našeg testiranja se to apsolutno nije pokazalo kao problem. Šta više, redovno smo uspevali da izguramo dva dana bez potrebe za dopunom, odnosno dan i po ukoliko bismo bili nešto aktivniji. U PCMark testu baterije, realme GT3 je ostvario više nego zadovoljavajući rezultat od 13 sati i 32 minuta.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Međutim, čak i ako smatrate da to nije dovoljno za vaše navike korišćenja telefona, sigurni smo da ćete moći da progledate kroz prste zahvaljujući najzvučnijoj odlici ovog uređaja - najbržem punjenju na svetu.

Korisnicima realme GT3 modela je na raspolaganju punjenje neverovatnom snagom od čak 240 W putem kabla. Šta ovo znači u razumljivijim brojkama? Impresivno, to znači da ćete za telefon za 80 sekundi napuniti do 20 odsto, za 4 minuta do 50 odsto, odnosno za oko 10 minuta do 100 odsto. Uz ovakvu brzinu punjenja, sumnjamo da ćete se ikada naći u situaciji kada ćete shvatiti da nemate dovoljno baterije, a ni vremena da je napunite do nivoa koji će vam trajati ceo dan.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Upravo u ovoj neverovatnoj brzini leži glavni razlog zašto je realme GT3 uspevao da zadrži visoke performanse tokom korišćenja. Kompanija je preduzela sve sigurnosne mere kako bi osigurala da je ova snaga punjenja potpuno bezbedna, a jedna od njih je i unapređen sistem hlađenja telefona. I zaista, iako možda zvuči neverovatno, telefon uopšte nije bio vreo dok se punio. realme je, takođe, napravio poseban USB-C kabl, koji može da bezbedno isporuči 20 V / 12 A snage, i koji je vidno deblji od kablova na koje ste navikli, pogotovo ako ste iPhone korisnik, a sve je začinjeno TUV Rheinland sertifikatom koji potvrđuje bezbednost.

Ukoliko smatrate da ova brzina punjenja negativno utiče na život baterije, budite sigurni da to nije slučaj, jer realme kaže da baterija može da izdrži 1.600 ciklusa punjenja punom snagom, što je preko četiri godine prosečnog korišćenja, pre nego što kapacitet padne na 80%.

Razumljivo, realme nije imao prostora da u GT3 ubaci i podršku za bežično punjenje, ali da li vam je zaista i potrebna pored ovako impresivnog žičnog?

REALME GT3 Cena i dostupnost

Nažalost, nemamo informaciju da li će i kada će realme GT3 stići u Srbiju, kao ni koliko će koštati. Ukoliko ste nestrpljivi, ne sumnjamo da ćete već pronaći način da se dokopate ovog telefona, a globalna preporučena maloprodajna cena počinje od 649 dolara, za model sa 8 GB RAM i 128 GB interne memorije.

realme GT3 UTISCI

realme GT3 je na našem testu pokazao da nije samo telefon koji se puni najbrže na svetu, već i mnogo više od toga. Kompromisa ima, ali ne previše, i posebno nas raduje što je uspeo da nas iznenadi u nekim segmentima.

Naravno, iako nam se dizajn svideo, voleli bismo da smo videli malo bolje materijale i zaštitu, ali ako koristite zaštitu treće strane i posebno ste oprezni oko vode, sumnjamo da će vam to previše smetati.

Ne treba zaboraviti ni cenu. Iako ona nije mala, svakako je značajno manja od konkurencije, pa ako ovaj model ikada stigne na naše tržište, nesumnjivo će biti jedan od najboljih telefona u popularnom cena-kvalitet segmentu.

realme GT3 ZA

  • Neverovatno brzo punjenje
  • Vrhunske performanse koje traju
  • Fantastičan ekran
  • Odlična autonomija baterije
  • Kvalitetne fotografije glavnom kamerom
  • Cena

realme GT3 PROTIV

  • Nedostupnost na našem tržištu
  • Upitna zaštita