Može sve

TESTIRALI SMO SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA: Nepogrešiv izbor - najkompletniji, ali i najskuplji Android

Zanima vas kako se verovatno najbolji telefon na tržištu pokazao na našem testu? Utiske možete pročitati u nastavku.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Ukoliko postoji uređaj koji je oličenje najboljih specifikacija koje se mogu naći u pametnom telefonu, onda je to definitivno vrh Samsung ponude - Galaxy S23 Ultra. Prethodnih godina, Ultra modeli su se pokazali kao odličan izbor, a pred nama je sada bio zadatak da detaljno testiramo najnovijeg naslednika Note serije i proverimo da li u njemu i dalje kuca isto srce ili je južnokorejski gigant skrenuo sa puta.

Pri testiranju, veliki faktor koji smo uzeli u obzir je i ovogodišnje poskupljenje, koje je tradicionalno skup model učinilo još skupljim, te je pored standardnih testova bilo potrebno utvrditi i da li je nova cena opravdana ili je u pitanju samo lepa ideju koju ne treba razmatrati pri kupovini novog telefona. No, hajde da ne dužimo, već da se odmah bacimo na posao.

Galaxy S23 Ultra dizajn

Ukoliko, kao i mi, svakodnevno koristite neki od kompaktnijih telefona, prva stvar koja će vas šokirati jeste veličina Galaxy S23 Ultra modela. Sa dimenzijama od 163,4 x 78,1 x 8,9 mm i težinom od 233 grama, nije nam bilo lako da se brzo priviknemo, te sumnjamo da će iko na prvu loptu moći da ignoriše gabarite ovog uređaja.

Uprkos tome, rukovanje je proteklo izuzetno glatko, a telefon je u ruci bio veoma udoban. Najveći razlog tome su manje zakrivljene metalne ivice uređaja, što je zapravo i jedina vizuelna razlika u odnosu na prošlogodišnji model. Samsung nije izmišljao toplu vodu, unapredio je ono što je već valjalo i potvrdio staru uzrečicu da se tim koji pobeđuje ne menja.

Kako cena ovog uređaja nije mala, lepo je znati da je telefon maksimalno zaštićen od spoljašnjih faktora, pa će zbog IP68 sertifikata otpornosti na vodu i prašinu kupci sigurno bezbrižnije koristiti ovaj telefon. Samsung takođe tvrdi da su aluminijumske ivice otpornije na padove i ogrebotine, ali ono što posebno želimo da istaknemo jeste zaštitno staklo simetrično zakrivljenog ekrana i poleđine.

U pitanju je najnovije Gorilla Glass staklo koje je Corning nazvao Victus 2, i koje bi trebalo da izdrži čak i pad na najrizičniju površinu - beton - sa visine od 1 metra. Retko nam se dešava da nam ispadaju telefoni, ali ono što često vidimo prilikom testiranja jesu sitne ogrebotine na ekranu. Međutim, ovaj put to nije bio slučaj - ekran Galaxy S23 Ultra je nakon vremena koje smo proveli sa njim izgledao isto kao i prvog dana, pa možda i nije potrebno koristiti dodatno zaštitu, iako je uvek preporučujemo.

Prepoznatljiva odlika Galaxy S23 Ultra modela su nesumnjivo njegove spljoštene ivice na vrhu i dnu uređaja. Osim rupice mikrofona i dela antene, gornja ivica je prazna, dok donja krije "fiokicu" za SIM, USB-C port, rupice mikrofona, jedan od dva stereo zvučnika (drugi je u slušalici iznad ekrana), kao i S-Pen olovku. Dodatno, nemamo šta da zamerimo poziciji tastera na desnom boku telefona, kao ni njihovoj "kliktavosti".

NA SLEDEĆOJ STRANI PROČITAJTE VIŠE O EKRANU I S PEN OLOVCI.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Galaxy S23 Ultra ekran i S Pen

Glavni krivac velikih dimenzija uređaja je bez sumnje zakrivljeni Dynamic AMOLED 2X ekran, dužine dijagonale od 6,8 inča, koji krasi prednju stranu Galaxy S23 Ultra telefona. Kao što smo i navikli od kompanije Samsung koja sama proizvodi panele, ovo je jedan od najboljih ekrana koji se mogu naći na tržištu.

Rezolucija displeja je pohvalnih 1.440 x 3.088 piksela, a gustina piksela oko 500 ppi, što znači da je prikaz izuzetno oštar i detaljan. Naravno, ovo ne bi značilo mnogo kada bi Samsung podbacio u prikazu boja, ali, srećom, to ovde nije slučaj. Gledanje sadržaja na Galaxy S23 Ultra telefonu je zaista posebno iskustvo, koje pršti od jarkih boja, čak i na direktnoj izloženosti sunčevom svetlo zahvaljujući osvetljenju koje dostiže maksimalnih 1.750 nita. Uglovi gledanja su takođe odlični, pa prikaz neće gubiti na kvalitetu ukoliko ekran ne pozicionirate direktno naspram očiju.

Bilo da gledate YouTube, omiljenu seriju, film ili igrate neku igru, displej će ispuniti sva vaša očekivanja, a ukoliko želite da svoje gledalačko iskustvo podignete na viši nivo, tu je i podrška za prikaz HDR10+ sadržaja.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Ipak, najviše vremena ćete provoditi u svakodnevnim aktivnostima kao što su surfovanje internetom, skrolovanje kroz društvene mreže ili dopisivanje, a ove aktivnosti će proteći glatko zahvaljuju brzini osvežavanja do 120 Hz. Ne treba da vas brine ni povećana potrošnja baterije, jer se ekran osvežava dinamički i može da svoju brzinu spusti do 1 Hz. Međutim, već se polako postavlja pitanje da li je vreme da Samsung napravi iskorak i na buduće uređaje donese ekrane koji se osvežavaju još brže.

Nažalost, nije baš sve bajno i sjajno, te moramo da uputimo jednu kritiku kompaniji Samsung, koja zakrivljene ekrane u svojoj ponudi ima već duže od osam godina, odnosno od momenta kada je svetu predstavljen Galaxy Note Edge. Zašto se, nakon toliko godina, i dalje dešavaju slučajni dodiri na ivicama? Ovo nam se nije dešavalo često, ali jeste dovoljno da primetimo, i predstavlja boljku na kojoj kompanija mora da poradi više.

Još jedan razlog zašto je Galaxy S23 Ultra ogroman uređaj jeste S Pen olovka koja živi u otvoru na donjoj strani uređaja, gde i puni svoju sićušnu bateriju kako bi uvek bila spremna za korišćenje. Iako je veoma tanka i ne tako dugačka, držanje S Pen olovke je vrlo udobno, a njeno korišćenje može biti korisno onoliko koliko joj dozvolite.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Nama se najviše svidela mogućnost vađenja olovke dok je ekran zaključan i pisanja na zaključanom ekranu, kao i mogućnost navigacije kroz interfejs pokretima olovke u vazduhu, poput čarobnog štapića. Interesantno, prethodna zamerka na slučajne dodire ne važi i prilikom pisanja ili crtanja olovkom, jer je ekran izvanredno ignorisao našu šaku u ovim situacijama.

O PERFORMANSAMA MOŽETE PROČITATI NA SLEDEĆOJ STRANI.

Izvor: Samsung

Galaxy S23 Ultra performanse

Postojalo je vreme kada su Qualcomm i Samsung ravnopravno razmenjivali udarce. Nažalost, južnokorejski gigant već neko vreme ne može da isprati napredak u proizvodnji flagship čipseta, a tvrdoglavo odbijanje da prizna poraz i vrati se u laboratoriju su na svojoj koži najviše osetili kupci u Evropi, koji su po istoj ceni dobijali inferiorne performanse i termalno nestabilnije procesore.

Ukoliko je to bio razlog da u prošlosti ignorišete Samsung prilikom izbora novog telefona, imamo odlične vesti za vas - ne samo da se proizvođač odlučio na Qualcomm čipove na svim tržištima, već je postigao dogovor o ekskluzivnoj varijanti čipseta koja će pokretati isključivo Galaxy S23 telefone - Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy. Kupci uređaja južnokorejskog proizvođača sada na raspolaganju imaju posebno optimizovan čip, koji po svojim specifikacijama, odnosno po većoj CPU i GPU brzini takta, nudi najmoćnije performanse na tržištu.

Samsung tvrdi da je procesor brži 34% u odnosu na prethodnika, odnosno da grafička poboljšanja dostižu čak 41%. Ovo, naravno, nije vidljivo u pukoj navigaciji kroz korisnički interfejs ili u lakšim aplikacijama, ali jeste ako na telefonu obrađujete slike i video ili igrate najzahtevnije naslove koji se mogu pronaći na Google Play prodavnici.

Prilikom našeg testiranja, sintetički testovi su pokazali veći pad performansi nego što bismo želeli da vidimo. Na primer, u 20-minutnom 3DMark testu grafike, performanse su pale na 60 odsto kako bi se telefon zaštitio od pregrevanja, a jednosatni CPU Throttling Test je pokazao pad procesorskih mogućnost na 68 odsto. Naravno, ovo su ekstremni slučajevi koji guraju čipset do maksimuma i nije nešto što smo primetili u svakodnevnom radu ili gejmingu, ali bi svakako bilo bolje da je Samsung implementirao bolji sistem hlađenja.

Ekstremni slučajevi na stranu, Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy se zaista pokazao kao prava zver i dokaz da je Samsung napravio pravi odabir. Čipset će bar još neko vreme predstavljati vrhunac današnje ponude, a ukoliko se osvrnemo na to šta danas mogu flagship čipseti iz prethodnih godina, nema sumnje da će Galaxy S23 Ultra biti telefon koji će još dugo pružati vrhunske performanse.

KAKO SU SE POKAZALE KAMERE PRONAĐITE NA SLEDEĆOJ STRANI.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Galaxy S23 Ultra kamere

Na poleđini Galaxy S23 Ultra telefona nalazi se sistem četvorostrukih kamera, a zvezda je definitivno glavni ISOCELL HP2 senzor, rezolucije od čak 200 megapiksela! Ovo nije prvi senzor ove rezolucije koji smo videli na tržištu, ali je definitivno najbolji koji je kompanija Samsung razvila za potrebe mobilne fotografije.

Ovo su kamere koje se nalaze na Samsung Galaxy S23 Ultra:

  • Glavna kamera: ISOCELL HP2 - 200 MP, OIS, f/1.7, 0,6 µm, 1/1,3 inča, Laser AF
  • Telephoto kamera: IMX754 - 10 MP, 3x zum, OIS, f/2.4, 1,12 µm, 1/2,55 inča, autofokus
  • Periskopska kamera: IMX754- 10 MP, 10x zum, OIS, f/4.9, 1,12 µm, 1/3,52 inča, autofokus
  • Ultraširokougaona kamera: IMX564 - 12 MP, 120°, f/2.2, 1,4 µm, autofokus
  • Selfi kamera: ISOCELL S5K3LU - 12 MP, f/2.2, autofokus

Ukoliko ste upoznati sa prošlogodišnjim Ultra modelom, na osnovu informacija koje možete videti iznad, biće vam jasno da Samsung nije unapredio telephoto i periskopsku kameru, te IMX754 ostaje zadužen za portrete i zumiranje. Takođe, kupcima na raspolaganju više nije selfi kamera rezolucije 40 MP, već se kompanija odlučila za 12 MP, koji, uprkos nižoj rezoluciji, pruža detaljnije selfije nego ikad pre. Ipak, ne sumnjamo da vam je važnije da pročitate kako se kamera pokazala na testu, pa hajde da počnemo.

Na samom startu želimo da kažemo da je sistem kamera na Galaxy S23 Ultra najraznovrsnije rešenje koje ćete pronaći na tržištu, što je najveći razlog zašto smo se odlučili da upravo ovaj telefon koristimo tokom boravka na najvećem sajmu mobilne telefonije u Barseloni. Jednostavno, fleksibilnost koju različite kamere ovog uređaja nude je neprevaziđena, a bilo da smo fotografisali sa distance ili izbliza, slike su bile odlične.

U dnevnim uslovima, fotografije su bile prepune jarkih boja (što se pomalo kosi sa realnošću) i detalja, a dinamički raspon je fantastičan, bez vidljivih artefakta. Ukoliko najtačniji prikaz boja nije ono čemu težite, fotke će vam izgledati fantastično i sumnjamo da ćete želeti da ih doradite pre postavljanja na društvene mreže. Zaista, koju god kameru da smo koristili, 9 od 10 puta smo dobijali rezultat kakav želimo i proizvođaču šaljemo sve pohvale na poslu koji je odradio.

Ni noćni uslovi nisu uspeli da nam pokvare oduševljenje glavnom kamerom. Sve što smo radili smo većinom prepustili softveru da sam odluči da li je potrebno dodatno procesuiranje, a rezultat su veoma detaljne fotografije, očuvanih boja, sa minimalnom količinom artefakta. Fotografije ostalih kamera noću nisu ništa specijalno, ali nisu ni loše. Ipak, ne preporučujemo da išta prepuštate slučaju, već da ručno izaberete noćni režim kako biste iz njih izvukli maksimum.

Snimanje videa je takođe pohvalno na Galaxy S23 Ultra. Nismo očekivali da će nadmašiti iPhone na ovom polju - i nije - ali sumnjamo da će se iko buniti dobijenim snimcima. Optička stabilizacija je fenomenalno odradila svoj posao, a zahvaljujući sekundarnim kamerama, mogli smo da zumiramo do 20x tokom snimanja, što može biti veoma korisno. Dodatno, novi Galaxy Ultra sada podržava snimanje do 8K 30 fps, što ne možemo da u punom kvalitetu reprodukujemo ni na jednom uređaju, ali ako se situacija na tržištu promeni i 8K televizori uskoro postanu dostupni većini, ovo je odlična funkcija koja će osigurati dugovečnost telefona.

O BATERIJI, ZVUČNICIMA, SOFTVERU I CENI PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Galaxy S23 Ultra baterija

Već smo navikli, ali nije loše da napomenemo - Galaxy S23 Ultra ne dolazi sa punjačem u kutiji, ali bar smo dobili kabl sa USB-C priključkom na oba kraja. Baterija unutar telefona je kapaciteta 5.000 mAh, i može se dopuniti maksimalnom snagom do 45 W, što je OK, ali ne i u rangu sa brzinama koje nudi konkurencija.

Kada je autonomija u pitanju, nismo imali problema da provedemo dva dana bez potrebe za dopunom baterije, a na PCMark sintetičkom testu baterije, Galaxy S23 Ultra je ostvario rezultat od tačno 13 sati, što je veoma solidno.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Iako je kompanija konzervativna po pitanju brzina punjenja, nije se stidela alternativnih metoda punjenja, pa je kupcima na raspolaganju podrška za bežično punjenje snagom do 15 W, kao i za obrnuto bežično punjenje do 4,5 W.

Galaxy S23 Ultra zvuk

Kao što smo već rekli, Galaxy S23 Ultra nudi hibridan sistem stereo zvučnika - jedan na donjoj strani telefona, drugi u slušalici iznad ekrana. Iznenađujuće, zvučnik u slušalici uopšte nije zvučao "tanje" u odnosu na glavni zvučnik.

Zvuk definitivno nije najbolji koji smo čuli na pametnom telefonu, ali je dovoljno bogat, glasan i jasan, sa dobrim basom. Bilo da smo razgovarali ili gledali neki video, zaključak je više nego pozitivan.

Galaxy S23 Ultra softver i nadogradnje

Direktno iz kutije, Galaxy S23 Ultra pokreće One UI 5.1 korisnički interfejs koji se zasniva na Android 13 operativnom sistemu. Oni koji su ranije koristili Samsung telefone su već dobro upoznati sa osnovnim mogućnostima koje nudi i ne bi trebalo da imaju problema, a verujemo da će se i oni koji prvi put koriste ovaj "ukus" Android-a veoma brzo snaći.

One UI 5.1 je verovatno najbogatiji korisnički interfejs koji se može pronaći na pametnim telefonima, pa iako sve napredne funkcije za početnika mogu delovati zbunjujuće, osnovna funkcionalnost je izuzetno intuitivna.

Galaxy S23 Ultra se i dalje može koristiti kao računar koji nosite u svom džepu. Jednostavnim priključivanjem na monitor, miš i tastaturu putem DeX aplikacije žično ili čak bežično, imaćete mogućnost upravljanja telefonom u desktop okruženju, koje je, kao i sve drugo, korisno samo onoliko koliko mu dozvolite.

Zahvaljujući obećanju kompanije Samsung da će dugo održavati svoje uređaje, kupce ovog uređaja očekuje četiri godine nadogradnji operativnog sistema, kao i pet godina sigurnosnih zakrpa, što je jedan od najvećih faktora zbog kojeg možemo da zažmurimo na paprenu cenu ovog telefona.

Galaxy S23 Ultra cena i dostupnost

Galaxy S23 Ultra je u Srbiji dostupan po početnoj preporučenoj maloprodajnoj ceni od 171.999 dinara, i može se pronaći u tri konfiguracije:

  • 8 + 256 GB
  • 12 + 512 GB
  • 12 GB + 1 TB

Kako bi uređaj apsolutno odgovarao vašem stilu, na raspolaganju su vam Fantomska crna, zelena, krem i lavanda boje, a iz prve ruke vam možemo reći da krem boja, u kojoj je naš uređaj došao na test, zaista fantastična izgleda uživo.

ZAKLJUČAK I SPECIFIKACIJE MOŽETE PRONAĆI NA SLEDEĆOJ STRANI.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Zaključak

Ukoliko je vreme za kupovinu novog pametnog telefona i ukoliko vam cena ne predstavlja problem, zaista ne možete da pogrešite ukoliko izaberete Samsung Galaxy S23 Ultra. U pitanju je najkompletniji uređaj na tržištu, koji nudi izuzetno mnogo.

Da li je vredan novca koji Samsung traži za njega? Zaista ne želimo da izbegnemo konkretan odgovor, ali nije sve crno i belo. Ako vam je potreban telefon samo za korišćenje društvenih mreža i surfovanje internetom, odgovor je očigledno ne. Međutim, ukoliko tražite uređaj koji će vam trajati, a ispunjenje svojih potreba ste pronašli u ovoj recenziji, onda imate našu toplu preporuku.

Galaxy S23 Ultra je oličenje najboljih specifikacija koje novac može da kupi, a kompanija Samsung je ovaj put zaista prevazišla sebe.

Galaxy S23 Ultra ZA

  • Fantastičan ekran
  • Odličan izbor i kvalitet kamera
  • Vrhunski čipset i performanse
  • Solidna baterija
  • Odličan zvuk
  • S Pen

Galaxy S23 Ultra PROTIV

  • Cena
  • Registrovanje slučajnih dodira na ekranu
  • Brzina punjenja nije na nivou konkurencije

Galaxy S23 Ultra specifikacije

  • Dimenzije i materijali: 163,4 x 78,1 x 8,9 mm, Gorilla Glass Victus 2 (ekran i poleđina), Armor Aluminium okvir sa većom otpornošću na padove i ogrebotine
  • Ekran: Zakrivljeni Dynamic AMOLED 2X ekran od 6,8 inča, 1.440 x 3.088 piksela rezolucija, dinamičko osvežavanje ekrana od 1 do 120 Hz, osvetljenje do 1.750 nita, Always-on displej
  • Čipset: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy (4 nm), osmojezgarni, Adreno 740
  • Memorija: 8/12 GB RAM, 256/512/1024 GB interne memorije, UFS 4.0
  • Softver: Android 13, One UI 5.1 korisničko okruženje
  • Kamere na poleđini: Glavna kamera: ISOCELL HP2 - 200 MP, OIS, f/1.7, 0,6 µm, 1/1,3 inča, Laser AF; Telephoto kamera: IMX754 - 10 MP, 3x zum, OIS, f/2.4, 1,12 µm, 1/2,55 inča, PDAF; Periskopska kamera: IMX754- 10 MP, 10x zum, OIS, f/4.9, 1,12 µm, 1/3,52 inča, PDAF; Ultraširokougaona kamera: IMX564 - 12 MP, 120°, f/2.2, 1,4 µm, PDAF
  • Selfi kamera: ISOCELL S5K3LU - 12 MP, f/2.2, autofokus
  • Video snimanje: Zadnja kamera: 8K@24/30 fps, 4K@30/60 fps, 1080p@30/60/240 fps, 720p@960 fps, HDR10+; Prednja kamera: 4K@30/60 fps
  • Baterija: Litijum-jonska od 5.000 mAh, brzo punjenje 45W, bežično punjenje 15 W, obrnuto bežično punjenje od 4.5 W
  • Dodatno: IP68, 5G, NFC, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, Bluetooth 5.3, senzor otiska prsta, brzinometar, barometar, žiroskop, geomagnetni senzor, senzor blizine, senzor osvetljenja, Samsung Knox, Samsung Knox Vault, Dual-SIM, eSIM
  • Težina: 233 g
  • Boje: Fantomski crna, krem, zelena, lavanda
  • Cena u Srbiji: Od 171.999 dinara (oko 1.470 evra)