Volite crvenu?

TESTIRALI SMO HUAWEI FREEBUDS LIPSTICK BEŽIČNE SLUŠALICE: Najlepše dizajnirane i najbolji poklon, a zvuče dobro

Autor Marko Čavić

Koliko dobro može da zvuči karmin - otkrili smo sve detalje, naravno!

Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Kompanija Huawei poslednje dve, tri godine intenzivirala je rad na svom ekosistemu uređaja izvan telefona, a posebno se to vidi u okviru segmenta bežičnih slušalica.

U ponudi su svi tipovi - jeftine slušalice osnovne funkcionalnosti, srednji segment putem FreeBuds 3 i FreeBuds 4 modela, ali i premijum FreeBuds Pro bežične slušalice.

Ipak, slušalice koje danas testiramo ne mogu da se svrstaju ni u jednu kategoriju, jer one jesu kategorija za sebe - premijum slušalice vrhunskog dizajna.

Naravno, govorimo o slušalicama kakve u ponudi nema nijedna druga kompanija, i to Huawei FreeBuds Lipstick, koje se u Srbiji prodaju po ceni od 29.990 RSD, odnosno oko 250 evra, što im je i preporučena maloprodajna cena na nivou Evrope.

Ne odmahujte odmah glavom zbog cene, jer su ovo posebno dizajnirane slušalice u premijum pakovanju koje je izrađeno od nerđajućeg čelika posebnim procesima izrade, koji izgleda i odiše luksuzom i to ne samo na dodir. Dostupne su u crnoj kutiji sa zasečenom stranicom u zlatnoj boji, a otvaraju se poput karmina. Unutra su slušalice jarke crvene boje, koje su zapravo FreeBuds 4 slušalice druge boje i istih karakteristika.

Slušalice se lako povezuju sa svim iOS i Android ili Huawei telefonima, a pomoću aplikacije AI Life moguće je ažurirati im softver i automatski ih povezati svaki sledeći put na telefon čim se kućište slušalica otvori. FreeBuds Lipstick je moguće koristiti na dva uređaja istovremeno, što znači da im je upotrebljivost značajno povećana.

Ovo su idealne slušalice da idu uz nove Huawei P50 Pro i Huawei P50 Pocket telefone!

Dizajn, upravljanje i autonomija slušalica

Sa slušalicama se dobija samo kabl za punjenje, jer je ovo tip Open-fit dizajna slušalica i nema nastavaka niti gumenih dodataka za nošenje. Open-fit dizajn znači da su slušalice univerzalno prilagođene svakom korisniku svojim dizajnom i ergonomijom. Ovde moramo još jednom da potvrdimo da je mit to da Open-fit dizajn dovodi do ispadanja slušalica iz ušiju - ne samo da ovo nije tačno, nego je izmišljotina ljudi koji nikad nisu imali priliku da ih koriste. Ono što može da se desi jeste da vam slušalice zbog oblika uveta jednostavno ne odgovaraju i žuljaju vas, ali u tom slučaju potražite FreeBuds 4i ili FreeBuds Pro slušalice.

Same slušalice su vrlo kvalitetno izrađene, besprekorno su spojene i deluju zaista pouzdano i u ruci i u ušima. Kolevka tj. kućište u kojima se nose u obliku karmina, se puni isporučenim kablom putem USB Type-C veze, a same slušalice se pune dok su u kutiji - kad se puni i sama kutija ili kad je ona već napunjena. I slušalice i kutija napunjeni su za oko sat vremena o čemu će vas obavestiti zelena lampica u unutrašnjosti kućišta, brzim punjenjem, za oko 15 minuta dobijate oko pola kapaciteta baterija slušalica.

FreeBuds Lipstick su vodootporne do IPX4 standarda i podržavaju komande dodirom putem tapkanja, prevlačenja i dvostrukog brzog tapkanja za funkcije:

  1. Aktivacija odstranjivanja pozadinske buke
  2. Utišavanja i pojačavanje zvuka
  3. Pauziranje reprodukcije muzike
  4. Preskakanje pesme
  5. Odgovor na dolazni poziv i prekid veze i
  6. Aktivaciju glasovnog asistenta (samo na engleskom i drugim podržanim jezicima).

Upravljanje slušalicama je poboljšano u odnosu na FreeBuds 3 generaciju s kojim dele istu paltformu, ima mnogo manje promašenih komandi nego ranije i čini se da je Huawei povećao polje dodira, koje brže i pouzdanije reaguje na kratke komande i držanje slušalice.

Autonomija slušalica u odnosu na FreeBuds 4 nije značajno napredovala i sa punim bubicama dobija se oko dva i po sata rada sa uključenom ANC opcijom (aktivno ukidanje pozadinske buke) i do četiri sata bez ANC opcije. Što se kućišta tiče i ono je ostalo manje-više na istom stadijumu - 22 sata bez ANC-a i oko 14 sati sa uključenom opcijom ukidanja pozadinske buke. Svaka FreeBuds 4 slušalica ima bateriju kapaciteta 30 mAh, dok je kućište sa baterijom kapaciteta 410 mAh.

Aplikacija, lakoća povezivanja i sistem rada

Aplikacija AI Life je krucijalan deo FreeBuds Lipstick ekosistema, koji je zasnovan trenutno na Android, a vrlo brzo će biti na HarmonyOS operativnom sistemu. I ove slušalice jesu HarmonyOS uređaj i podržavaju mnogo novih opcija, koje prevazilaze ne samo prethodni model FreeBuds 3, nego čak i najskuplje Huawei slušalice FreeBuds Pro.

Da biste maksimalno udobno koristili FreeBuds 4 slušalice obavezno instalirajte aplikaciju AI Life dostupnu za HMS, iOS i Android telefone i tablete.

UAWEI FreeBuds Lipstick VIDEO
Izvor: Huawei Mobile

Ova aplikacija vam omogućava da podesite slušalice kako bez nje ne biste mogli. AI Life opcije su sledeće:

  • KVALITET ZVUKA: Ekvilajzeri i dodatna podešavanja profila zvuka prema zamisli korisnika
  • POKRETI: Kontrolisanje slušalica dodirom ili prevlačenjem (swipe), što uključuje prebacivanje i vraćanje pesme/videa, pauzu, aktivaciju režima rada slušalica, odgovaranje i završavanje poziva i pojačavanje i utišavanje zvuka
  • POBOLJŠAVANJE GLASA: Izdvajanje glasa sagovornika ili tokom pesme kako bi se glas bolje čuo u bučnim okruženjima, a glas korisnika kvalitetnije preneo do sagovornika
  • PODEŠAVANJA: Omogućavaju da se aktivira pametna detekcija nošenja slušalica, što pauzira reprodukciju ili poziv prebacuje na telefon kad se slušalica (jedna ili obe) izvade iz uveta),kao i nastavak reprodukcije kad se vrate u uši
  • DETALJI O BATERIJI: Aplikacija prikazuje nivo napunjenosti baterije u svakoj slušalici, ali i stanje kolevke tj. kutije za nošenje i punjenje slušalica
    AŽURIRANJE: Jednim dodirom moguće je proveriti novi softver slušalica i instalirati ga
  • PRONALAŽENJE SLUŠALICA: Koristite ovu opciju da pronađete zaturene slušalice kod kuće i da locirate njihovu poslednju lokaciju na kojoj su korišćene i na kraju
  • UPRAVLJANJE ODSTRANJIVANJEM POZADINSKE BUKE: profili za jačinu regulisanja buke iz okruženja u dva scenarija.

Aplikacija je mesto koje vam pruža da u svakom trenutku promenite opcije slušanja muzike, prilagodite sebi kvalitet onoga što čujete i omogućite nove opcije ili one, koje niste ranije aktivirali.

AI Life je pregledna aplikacija, lako se koristi i besplatna je za preuzimanje.

Huawei FreeBuds Lipstick se mogu povezati sa mobilnim telefonom, tabletom, pametnim i sportskim satovima i MateBook i drugim računarima, i to na dva uređaja istovremeno. Na taj način možete da slušate muziku sa pametnog sata, ali i da primite poziv sa telefona ili kombinujete rad na više uređaja istovremeno.

Savremene bežične slušalice danas bi trebalo da imaju i maksimalno pojednostavljen proces uparivanja sa svakim uređajem. FreeBuds Lipstick je zato dovoljno samo prvi put Bluetooth v5.2 vezom povezati na neki uređaj i svaki sledeći put kad ih otvorite i izvadite iz kolevke one će se automatski povezati na taj uređaj sa kojim su već bile u kontaktu.

Uz novu Windows 10 i posebno Windows 11 Bluetooth opciju FreeBuds slušalice se sad daleko lakše i automatski povezuju i sa bilo kojim laptop ili desktop računarom za svega par sekundi, a Windows 10 ili Windows 11 kompjuter može da bude jedan od dva uređaja sa kojima Lipstick istovremeno imaju vezu.

Još jedna novina u okviru Windows 10/Windows 11 podrške je mogućnost korišćenja slušalica sa video reprodukcijom koja nije YouTube - Microsoft je dodao sve neophodne drajvere i kodeke i za reprodukciju videa i filmova preko najpopularnijih aplikacija kakve su VLC, MediaPlayer i druge.

Kvalitet zvuka, ANC, režimi rada i latencija

Danas je gotovo besmisleno kupiti slušalice koje nemaju aktivno ili hibridno potiskivanje buke, jer je ta opcija već neko vreme standard za svaku klasu Bluetooth bubica.

ANC (Active Noise Cancelation) je opcija koju podržavaju i FreeBuds Lipstick. Aktivirate je dužim pritiskom na levu ili desnu slušalicu dok je u uvetu ili putem aplikacije. Na raspolaganju su dva režima - PRIJATNO za mesta na kojima je buka neznatna i UMEREN za mesta na kojima je buka snažna.

Da biste pravilno odredili profil za ukidanje buke jednostavno pokrenite muziku ili video i odaberite onaj profil ukidanja buke koji vam najviše prija u datom trenutku. Aktivno potiskivanje buke radi i prilikom slušanja ili gledanja muzike i videa sa računara, jer je kontrola ANC režima rada dostupna direktno preko slušalica, pa nema potrebe za korišćenjem telefona sa aplikacijom. Isto je i sa pozivima - potiskivanje buke ili aktivirajte automatski ili sami dužim pritiskom na jednu od bubica.

Izolacija buke sama po sebi na tzv. Open-fit slušalicama zavisi najviše od toga kako je izgrađeno vaše uvo i to je činjenica koja je nepromenjiva - vrlo je moguće da će u vašim ušima ANC opcija raditi odlično, dok će u nečijim drugim biti mnogo manje izražena. Zbog toga bi bilo idealno kad biste mogli da testirate slušalice u prodavnici pre kupovine, a u Huawei Store prodajnim mestima to svakako jeste mogućnost. Ako vam ANC odgovara - to je to, ali ako ne odgovara možda je bolje da se odlučite za neke druge Bluetooth slušalice iz FreeBuds ekosistema, sa navlakama, koje lepo začepe uvo u potpunosti.

Ako želite da koristite slušalice za igranje igara i za gledanje videa jedini način da vam slika i zvuk koji se ne poklapaju ne pokvare doživljaj jeste da slušalice podržavaju brz odziv tj. da im latencija (kašnjenje) ne bude velika. Huawei FreeBuds Lipstick podržavaju latenciju od 90 do 150 milisekundi, što je dovoljno da sve teče glatko bez obzira na video ili igru.

Huawei FreeBuds Lipstick slušalice obezbeđuju kvalitetnu reprodukciju muzike i po našem ličnom iskustvu daleko su bolje po tom pitanju od FreeBuds 3 slušalica. Izolacija buke jeste bolja, a visoki i bas tonovi su lepše izbalansirani, dok na kvalitet reprodukcije možete da utičete ekvilajzerima. Zvuk jeste nekako prigušen tokom ukidanja pozadinske buke, ali i na to imate mogućnost da utičete putem podešavanja kroz opisanu AI Life aplikaciju.

Kvalitet zvuka je najčešće čist, izbalansiran i na Huawei uređajima glasan. Ipak, korišćenje slušalica sa telefonima drugih proizvođača telefona moglo bi da dovede do značajno tišeg zvuka, što se može pripisati različitim faktorima. Ovde se opet vraćamo na to da bi slušalice svakako trebalo testirati sa aktivnim uređajem pre same kupovine.

Basove dodatno možete da pojačate putem ekvilajzera, ali i da pročistite glas, kako u domenu muzike, tako i tokom video reprodukcije i samih poziva. Sjajno je što je Huawei odvojio ove profile, jer kad se koristi profil za poboljšanje glasa za sve tri kategorije može da dođe do neprirodno izdvojenog glasa izvođača. Zato aktivirajte profil poboljšanja glasa za pozive uvek, a za muziku i multimediju samo povremeno, kada vam to bude baš potrebno - recimo, poboljšanje glasa je idealno za slušanje ili gledanje podkasta!

Zaključak o Huawei FreeBuds Lipstick sluškama

Ovo su prve Huawei slušalice sa velikim 14,3 milimetara LCP dinamičkim drajverima, koji nisu uobičajeni za ovu klasu.

Podržan je Bluetooth v5.2, a slušalice se svaka pojedinačno povezuju na aktivan uređaj, ne jedna za drugu, što omogućava direktniju i kvalitetniju reprodukciju muzike sa manje kašnjenja i mimoilaženja slike i tona.

Huawei FreeBuds Lipstick slušalice ZA:

  • Odličan, premijum dizajn i kvalitet izrade (čelična konstrukcija kućišta)
  • Kvalitetna reprodukcija muzike
  • Poboljšan kvalitet poziva i mogućnost podešavanja glasa
  • Povezivanje sa dva uređaja istovremeno i
  • Mogućnost upotrebe za snimanje zvuka u video kameri (stereo kvalitet).

Huawei FreeBuds Lipstick slušalice PROTIV:

  • Autonomija je trebalo da bude duža i
  • Skupe su.

Huawei FreeBuds 4 konkurenti:

  • Apple AirPods 2. generacija
  • Samsung Galaxy Buds Live ili
  • Huawei FreeBuds 4.

Huawei FreeBuds Lipstick su značajno unapređenje u odnosu na sve ranije FreeBuds varijante po pitanju kvaliteta zvuka, izrade, povezivanja na više uređaja i boljeg upravljanja dodirom i prevlačenjem.

Ako vam odgovaraju za uši - sve preporuke za kupovinu, posebno sad kad nam se bliži 8. mart, ali jedno bismo ponovo želeli da istaknemo - isprobajte slušalice pre kupovine na prodajnom mestu i odmah utvrdite jesu li Open-fit FreeBuds sluške za vas ili ne. Ako jesu - ne oklevajte, ali ako nešto žulja odmah ili kvalitet zvuka na prvu nije sjajan - potražite neke druge FreeBuds slušalice, koje će vam bolje odgovarati!

S druge strane ove slušalice su remek-delo industrijskog dizajna i pokazatelj koliko je kompanija Huawei napredovala u premijum segmentu u kojem se vrlo lako ističe.

HUAWEI FreeBuds Lipstick VIDEO
Izvor: Huawei Mobile