TESTIRALI SMO ROG STRIX G16 (G614J): Prava zverka za manje para | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TESTIRALI SMO ROG STRIX G16 (G614J): Prava zverka za manje para

Autor Ilija Baošić

Nebula Display, moćni Intel i9-13980HX procesor, RTX 4060 grafika i gejmerska estetika kojoj nećete moći da odolite.

 ASUS ROG STRIX G16 Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Kada je kupovina laptopa u pitanju, teško da se razgovor može voditi, a da se ne pomenu računari kompanije ASUS. Kako bi ugodio što većem broju kupaca, tajvanski proizvođač u svojoj ponudi ima veliki izbor modela različitih konfiguracija i cena, namenjenih različitim potrebama.

Na našem testu se našao jedan gejmerski laptop koji nudi prilično impresivne specifikacije, ali i predstavlja neku zlatnu sredinu za besprekorno igranje, po znatno nižoj ceni u odnosu na top modele. U pitanju je ROG STRIX G16 (2023).

Šta je to što ima da ponudi i kako se ovaj prenosivi računar namenjen gejmerima pokazao u svakodnevnom radu, kao i u onim najintenzivnijim grafičkim zadacima - saznajte u nastavku recenzije.

ROG STRIX G16 DIZAJN

 ASUS ROG STRIX G16 dizajn Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

ROG STRIX G16 donosi veoma poznat dizajn, kakav smo već videli krajem februara kada smo testirali najmoćniji laptop koji novac može da kupi - ROG STRIX SCAR 18. Najviše sličnosti postoji u obliku i formi samog uređaja, ali njegov izgled je nešto jednostavniji, pa G16 donosi neke svoje detalje koji ga izdvajaju i čine prepoznatljivim.

Materijali i izrada

Sama po sebi, plastika ne mora da se svrsta u "jeftine" materijale, a vidno je i osetno da je proizvođač koristio kvalitetno rešenje za izradu kućišta. Plastika na bokovima, na donjoj strani laptopa, kao i u okvirima ekrana ima mat završnicu, dok je panel oko tastature metalik sjajan i ne zadržava olako otiske prstiju. ASUS nije bio isključiv pri odabiru materijala, pa je poklopac monitora aluminijumski, a tačped izrađen od stakla.

 ASUS ROG STRIX G16 materijali i izrada Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Međutim, ono što je bitnije jeste da laptop ne krcka pod težinom ruku, čak ni kada smo bili grublji, a njegov strukturni integritet se najbolje oslikava u minimalnom ugibu tastature pri jačem pritisku.

Sama tastatura se pokazala izvanredno u radu. Tasteri imaju dovoljno razmaka, pružaju odličan osećaj taktilnosti pod prstima, pa bilo da smo se raspisivali ili igrali igre, preciznost je bila na visokom nivou. Da li je u pitanju najbolja laptop tastatura koju smo probali? Nije, ali je svakako jedna od boljih.

Dimenzije i težina

 ASUS ROG STRIX G16 dimenzije Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

ROG STRIX G16 nije lagan uređaj, niti pokušava to da bude - njegova težina iznosi 2,5 kg, odnosno oko 3,3 kg ukoliko se prenosi zajedno sa napajanjem.

Sa dimenzijama od 354 x 264 mm i debljinom od 22,6 do 30,4 mm, ne može se reći da je u pitanju kompaktno rešenje, ali se može reći da je ASUS veoma dobro iskoristio prostor. U ovim dimenzijama se na tržištu može pronaći pregršt modela koji poseduju ekran čija dužina dijagonale počinje brojem 15, ali ROG STRIX G16, kao što mu i samo ime kaže, poseduje panel od 16 inča.

Ipak, kako su okviri tanki, proizvođač nije mogao u njih da smesti veb-kameru, te je morao da joj posveti poseban prostor koji pomalo štrči iznad samog ekrana. Srećom, ovo "višak" je izuzetno koristan, jer upravo on služi da se ispod njega podmetne prst prilikom otklapanja ekrana.

Portovi i otvori

Kako bi performanse mogle da se održavaju na visokom nivou, ROG STRIX G16 poseduje impozantan sistem hlađenja sa tri ventilatora. Hladan vazduh se uvlači sa dna uređaja koji je prožet perforacijama, a posebno je interesantno da se topao vazduh izbacuje kroz otvore na bokovima, kao i čitavom širinom zadnje strane.

Ovakva postavka ne ostavlja prostor za portove na poleđini, te su svi smešteni na bokovima. Srećom, njihov broj i raznovrsnost je više nego dovoljan, pa smo na raspolaganju imali 3,5-milimetarski kombinovani audio konektor, HDMI 2.1, LAN port, 2 x USB-A (USB 3.2), USB-C (USB 3.2, PD, DisplayPort) i Thunderbolt 4 sa DisplayPort podrškom.

RGB osvetljenje

ROG STRIX G16 izgleda pritajeno dok je ugašen, ali čim se pritisne dugme za napajanje, dlanove obasjava RGB osvetljenje unutar tastature, a obasjava se i površina stola između laptopa i korisnika zahvaljujući traci koja se prostire celom širinom prednje ivice.

Nažalost, model koji smo testirali nije imao osvetljen ROG logo na poklopcu ekrana, ali se može pronaći model koji donosi i taj aspekt za maksimalno uživanje u gejmerskoj estetici.

ROG STRIX G16 EKRAN

 ASUS ROG STRIX G16 ekran Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Kako kupci ne bi morali da brinu da li će kupiti moćnu mašinu, a zateći displej upitnog kvaliteta, ROG laptopovi objedinjuju određene karakteristike ekrana pod ime Nebula Display. Ovim terminom se garantuje da će panel prenosivog računara biti svetao, brz i šarenolik, a upravo takav standard krasi i ROG STRIX G16.

Ovaj 16 inčni IPS ekran donosi visoku QHD+ rezoluciju (2.560 x 1600 piksela, 16:10), osvežava se brzinom do fantastičnih 240 Hz, osvetljava do 500 nita, a njegov odziv iznosi samo 3 ms. Tačnost boja garantuje Pantone Validated sertifikat, pristuna je podrška za Dolby Vision HDR, a za besprekorno iskustvo gejminga na raspolaganju je i G-SYNC tehnologija.

I zaista, ova kombinacija odličnih specifikacija ekrana se tokom testa pokazala izvanredno. Bilo da smo igrali igre ili gledali filmove, prikaz je zaista bio na izuzetno visokom nivou, a kombinacija dobrog osvetljenja i završnice koja sprečava odsjaj je omogućila da sadržaj na ekranu laptopa ostane jasno vidljiv u svim uslovima.

VIŠE O PERFORMANSAMA, BATERIJI I CENI ROG STRIX G16 LAPTOPA MOŽETE PROČITATI NA NAREDNOJ STRANI.

ROG STRIX G16 PERFORMANSE

 ASUS ROG STRIX G16 performanse Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Na raspolaganju je više konfiguracija ROG STRIX G16 modela, a ona koju smo mi dobili na test donosi moćni Intel i9-13980HX, sa 24 jezgra, od kojih P-jezgara ima osam, a 16 E-jezgara. Za dobre grafičke performanse je zadužen NVIDIA GeForce RTX 4060 GPU (8 GB VRAM), namenjen laptopovima, dok je jednostavnije zadatke na sebe preuzimala integrisana Iris UHD grafika. Procesoru i grafičkoj karti u pomoć priskače 2 x 8 GB RAM i SSD čiji kapacitet iznosi 1 TB.

I zaista, ova kombinacija se pokazala odlično. Laptop smo odmah namučili sintetičkim testovima, a njihove rezultate možete videti u galeriji ispod.

Ipak, najbitnije je kako se ROG STRIX G16 držao tokom gejminga, jer mu je to i primarna namena, a slobodno možemo reći da se pokazao fenomenalno. Naravno da su postojali naslovi u kojima nismo mogli da dosegnemo 60 kadrova sekundi u punoj QHD+ rezoluciji i sa "odvrnutim" podešavanjima, kao što je Cyberpunk 2077, ali to nije problem koji smanjenje rezolucije, različitih podešavanja ili upotreba DLSS-a ne može da reši. Far Cry 6, Red Dead Redemption 2, Doom Eternal su konstantno "udarali" iznad te magične brojke, a o slabijim naslovima ne treba ni trošiti reči.

Ono što je takođe bitno jeste da tokom intenzivnih zadataka nismo primetili drastično obaranje performansi, jer je sistem hlađenja prilično dobro obavljao svoj posao. Jesmo primetili da toplota zrači kroz tastaturu i da je čini nešto toplijom na dodir, ali ništa dramatično što bi narušilo iskustvo.

 ASUS ROG STRIX G16 hlađenje Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Prilikom svakodnevnih, lakših zadataka, ventilatori su bili potpuno tihi, ali pri onim najintenzivnijim, maksimalna jačina njihovog zvuka je bila primetna, ali ne i preglasna.

Kako će se laptop i sistem hlađenja ponašati smo mogli da podešavamo unutar unapred instaliranog Armoury Crate programa, gde smo mogli da se biramo između Windows, Silent, Performance i Turbo režima, odnosno da do tančina biramo šta želimo kroz Manual režim.

ROG STRIX G16 BATERIJA I PUNJENJE

 ASUS ROG STRIX G16 baterija i punjenje Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Ispod "haube" ROG STRIX G16 modela se krije baterija kapaciteta od 90 vat-sati, što naravno nije dovoljno da se ovaj laptop, sa svojim moćnim komponentama, okiti titulom kralja autonomije, pogotovo tokom gejminga.

U sebi sadrži dovoljno snage da se odgledaju dva ili tri filma, u zavisnosti od njihovog trajanja, ili da se surfuje internetom do pet satu pri nešto nižem osvetljenju ekrana. U grafički intenzivnim igrama smo uspevali da G16 ispraznimo za oko sat vremena, pa svakako savetujemo da se omiljeni naslovi igraju dok je laptop priključen na strujni adapter.

Kada dođe vreme da se uređaj napuni, na raspolaganju je napanje čija snaga iznosi 280 W, a kojim smo uspevali da bateriju napuni do "vrha" za oko dva sata. Baterija se takođe može napajati kroz USB-C port, ali u tom slučaju je snaga ograničena na 100 W i ne može se koristiti Turbo režim dok je laptop priključen na takav punjač.

ROG STRIX G16 CENA

 ASUS ROG STRIX G16 cena Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Kao što smo već rekli, ROG STRIX G16 je značajno jeftiniji od top modela, ali to ne znači da je njegova cena niska - model koji smo mi testirali, sa i9-13980HX procesorom i RTX 4060 grafikom, košta oko 2.000 evra. Međutim, fenomenalni CPU igra veliku ulogu u ovoj ceni, pa kupci mogu pronaći konfiguraciju koja poseduje slabiji procesor, a istu grafičku kartu za oko 1.500 evra.

Više o ponudi ASUS laptopova možete pronaći na www.asusplus.rs sajtu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Spartan

Recenzija je ok ali ova konfiguarcija je besmislena zbog prejakog procesora uparenog sa preslabom grafickom potovo sa nanevdenom cenom.Moze se uzeti jeftiniji G16 sa slabijim procesorom i istom grafickom bez gubitka fps-a.RTX 4060 140W je u rangu sa prethodnom RTX 3070 140-150W i jedino ima prednost u DLSS 3.Tih 140W za 4060 cete videti samo u furmarku dok sa 100W ostvaruje pun potencijal zbog voltaznog limita.U ponekim igrama skodi do 117W pa se vrati na 100W. Realno gledamo i5-13500HX je dovoljan za tu graficku i eventualno i7-13700HX. Testirao sam G18 sa istim procesorom i 4080 grafickom.Laptop je bruka ali je problem coil whine koji pravi jedva podnosljivu buku dok se laptop optereti i (ko ne zna sta je to neka gugla) na to se vecina korisnika zali.

Zoltan

A na kp dell 7730 radna stanica full za 750e jede ovo za dorucak...