Testirali smo: Samsung Galaxy S20 i S20+ i zašto biste ih kupili (FOTO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Testirali smo: Samsung Galaxy S20 i S20+ i zašto biste ih kupili (FOTO)

Nekako nam nije išlo da pričamo o jednom bez drugog, pa smo ih objavili zajedno - jer su i slični i dovoljno različiti u isto vreme…

 Izvor: MONDO / Marko Čavić

Odmah na početku da razjasnimo odgovore jedan deo pitanja, pa da nastavite s čitanjem rasterećeni - zašto biste kupili Galaxy S20 ili Galaxy S20+, a ne da idete odmah na Galaxy S20 Ultra?

Pre svega, ovi telefoni su kompaktni, lakše ih je držati, makar će tako biti za većinu, modernije boje kućišta i oko 30-ak odsto nižu cenu.

Možda će vas zanimati:

Pre nego što pročitate ovaj test zgodno je da vas podsetimo i na prvi model ih nove Samsung serije, Galaxy S10 Lite, koji je dostupan i kod nas od početka godine, a koji deli neke karakteristike ova dva modela, posebno u domenu kamere i softvera (S10 Lite je upravo dobio i Samsung One UI 2.1). Ipak, ne zaboravite da je Galaxy S20 serija novija, flagship serija i samim tim ima i dosta prednosti u odnosu na pomenuti model.

Sad, kad smo napravili distinkciju u odnosu na Ultra model i na tzv. entry level model S10 Lite, vreme je da se pozabavimo Galaxy S20 i Galaxy S20+ uređajima.

Ova dva modela ne dobijaju pažnju, koju zaslužuju, a završiće u mnogo više džepova ili torbica, nego što će to biti slučaj sa Samsung Galaxy S20 Ultra modelom. Ipak, osim razlika u kameri, kapacitetu baterije i veličini ekrana Galaxy S20 i Galaxy S20+ dele s Ultra telefonom iste nove funkcije, kakve su:

 • Isti procesor Exynos 990 (7 nm+ proces izrade)
 • Istu količinu memorije (od 128 GB) i 8 GB RAM-a
 • Isti fenomenalan ekran sa osvežavanjem do 120 Hz
 • Isti softver i dodatke i
 • Iste opcije povezivanja (u Srbiji 5G modeli nisu u prodaji).

Pre svega - ekran. Neverovatno kvalitetan Dynamic AMOLED ekran dobio je osvežavanje od 120 Hz, koje korišćenje telefona, rad, animacije i sve ostalo čini tečnijim i prijatnijim, prirodnijim iskustvom. Iskreno, jednom kad vidite učinak osvežavanja ekrana od 120 Hz teško ćete se vratiti na 60 Hz, ali će neki to morati da učine, jer korišćenjem maksimalnog osvežavanja autonomija baterije pada za oko 35 odsto, što je značajno kraće, a u nekim situacijama uticaće i na performanse pri najvećim rezolucijama. Još jedna važna stvar - 120 Hz osvežavanje je nedostupno na najvišoj WQHD+ rezoluciji (3.200 x 1.440 piksela), a dostupna je u rezolucijama 2.400 x 1.080 i 1.600 x 720 piksela.

Dijagonala ekrana Galaxy S20 je 6,2 inča, dok je dijagonala Galaxy S20+ 6,7 inča (15,75 centimetara naspram 17 okruglo). Odnos stranica ekrana je 20:9, što novu S20 seriju čini visokom, a uskom, pa je držanje olakšano, jer su ivice oko ekrana maksimalno stesane. Kvalitet prikaza je neverovatan! Osvetljenje je jako, kontrast odličan, a boje su zasićene, ali verodostojne, posebno kad se aktivira tzv. Natural mode upotrebe. Display Mate je Galaxy S20 ekrane ocenio najboljim ocenama dosad i zaključio da se odsad svi ekrani mere pre i posle Galaxy S20 serije, pa ako ne verujete nama - verujte tom stručnom sajtu. Sjajno je što je Samsung u sva tri flagship modela nove serije ugradio isti ekran, osim što ih dijagonala razlikuje.

Ekrani će posebno goditi igračima, jer 120 Hz obećava ludu zabavu, bolji prikaz, a Samsung je pojačao odziv tj. brzinu odziva ekrana i tzv. Game Launcher, koji na jedno mesto okuplja sve igre, poboljšava opcije tihog režima dok se igrate i omogućava fina podešavanja za sve igre ili svaku posebno. Više o tome šta se novo Game Launcher nudi i koje igre su trenutno u opticaju, uključujući ekskluzivne naslove, pogledajte u našem detaljnom opisu na linku od ranije.

Forza Street Samsung galaxy S20 series video (MobIT)
Izvor: Forza

Hardverski gledano, Galaxy S20 su vrh ledenog brega među mobilnim telefonima, kao i uvek do sada. Ipak, neki od domaćih korisnika i dežurni teoretičari zavere zastupaju i glasno promovišu svoje mišljenje da bi Samsung trebalo da prestane da “gura“ svoj Exynos i da koristi samo Snapdragon. Ne slažemo se s tim, jer u realnosti razliku u performansama, kao i autonomiji baterije nećete osetiti i svako ko kaže drugačije - traži dlaku u jajetu. Brzina, kvalitet rada, ukupne performanse i multitasking su apsolutno neupitni na bilo kojem od Exynos 990 modela, koji se prodaju kod nas, a isto je i sa igrama ili softverom, koji se svakako upravlja jednako dobro ka Exynos, kao i ka Snapdragon modelu.

Ipak, iskreno govoreći, na sirovim Benchmark AnTuTu i drugim testovima Snapdragon 865 zaista vodi, ali je razlika u broju osvojenih bodova nedovoljna da bi se moglo reći da je Exynos 990 lošiji izbor, tako da nema potrebe da brinete zbog toga. Samsung-ova odluka da se Exynos 990 nađu u prodaji kod nas je obavezujuća, kao i za celu Evropu, pa je pitanje i koliko je legalno kupiti Snapdragon verziju S20 modela kod nas, jer ona nije ni planirana za naše, kao ni druga tržišta osim SAD i još nekoliko zemalja.

U Srbiji su u ponudi modeli samo sa 8 GB RAM-a za sada, sa 128GB UFS 3.0 memorije, uz Dual SIM podršku (sa hibridnim drugim SIM ili microSD slotom) i samo 4G verzije sva tri S20 uređaja. Galaxy S20 i Galaxy S20+ dostupni su u sivoj, crnoj, plavoj i roze boji odmah, za kupovinu u slobodnoj prodaji i kod domaćih operatora.

Pre nego što krenemo sa opisom kamera otkrićemo vam jednu zanimljivost o kojoj verovatno niste ni razmišljali: Samsung Galaxy S20 i Galaxy S20+ nemaju tradicionalnu telefoto kameru! Da i mi smo bili šokirani, ali ispostavlja se da je život i bez nje sasvim OK i da nećete ni primetiti da je nema…

Razlika u kamerama Galaxy S20 i Galaxy S20+ je postojanje ToF "DepthVision" kamere na plus modelu, koja omogućava kreiranje mapa prostora ili predela u kojem se fotografiše, radi preciznijeg merenja i proračuna kompozicije fotografije i kreiranja boljeg boke tj. efekta zamućene pozadine i lepših portreta. Istina je da nećete primetiti nedostatak ove kamere na Galaxy S20 modelu, jer su slike veoma slične, pa pretpostavljamo da je softver taj, koji je uglavnom zadužen za kvalitet zamućivanja i portreta.

U sledećoj galeriji pogledajte kakve slike pravi S20 ili S20+ na otvorenom i u zatvorenom prostoru, uz celu sliku i isečak veličine 1:1. Posebno smo istakli delove slike, koji su u senkama, slabije osvetljeni ili potpuno van glavnog fokusa.

Karakteristike kamere Galaxy S20 i Galaxy S20+:

 • 12 MPx primarna, 26 mm, OIS, 1/1.7" senzor, 1.8 µm, f/1.8 apertura, PDAF
 • 64 MPx, 1/1.72", 0.8 µm, f/2.0, PDAF, OIS, 3x hibridni optički zum
 • 12 MPx ultraširoka, 1/2.6", 1.4 µm, f/2.2, fiksiran fokus.
 • ToF DepthVision kamera 0,3 MPx (samo na Galaxy S20+).

Posmatrajući specifikacije kamere nećete primetiti drastičnu promenu u megapikselima ili hardveru kamere u odnosu na Galaxy Note10, recimo. Naprotiv, promene su ispod haube, u softveru. Takođe, Samsung je ostao u domenu konvencionalnog kad su vrste kamere u pitanju, ali je pristup fotografisanju i snimanju pretrpeo drastične promene. Umesto varijabilnog otvora blende, koji je bio od f/1.5 do f/2.4 sad imamo naizgled inferioran f/1.8 otvor blende. Ali, da li je to tako - nije, naravno! Kombinacija optike f/1.8 i fizički većeg senzora od 1/1,76 inča (30-ak procenat veći, nego na S10 seriji), Galaxy S20 i Galaxy S20+ su u mogućnosti da i hardverski naprave kvalitetnije fotografije u svim uslovima, posebno u mračnijim. Još jedna zanimljivost je termin hibridni optički zum. To je, zapravo činjenica da se zmiranjem do 3x dobijaju fotografije manje rezolucije, i to slikanjem kamerom rezolucije 64 MPx, koja se softverskim prilagođavanjem ponaša kao telefoto, a da to, zapravo nije. Magija je u algoritmima, koji zaista omogućavaju vrlo kvalitetne i upotrebljive fotografije pri 2x, 3x, pa i 4x zumiranju. Na 10x već se vidi da se zumira softverski, a najveći, do 30x zum je retko upotrebljiv za više od pukog približavanja objekta, koji je udaljen.

Generalno posmatrajući, kvalitet fotografija je veliki iskorak unapred, kad se posmatraju raniji Samsung telefoni. Slike su jednako dobrog kvaliteta i danju i noću, detaljne, verodostojnih boja, dobrog dinamičkog opsega i bogate detaljima i na prelazima boja i u zonama senki. Šum se uspešno drži pod kontrolom bez agresivnog izoštravanje i artefakta na slikama. Noćni mod je značajno unapređen i radi po principu spajanja više uzastopnih napravljenih slika u jednu, a kvalitet je odličan. Što se ostalih novih opcija tiče, Singl Take, Custom Filter, Live Focus itd, objasnili smo ih u posebnom opisu.

Galaxy S20 Super Steady video (MobIT)
Izvor: Samsung

Video kamera je, takođe unapređena, pa S20 i S20+ nude Super Steady stabilizacija. Ovaj mod reguliše razmrljanost boja, ali i primenjuje apsolutno peglanje kadra tako da nema podrhtavanja, nekontrolisanih prelaza između objekata niti mahnitog lelujanja kadra. EIS i OIS primenjivi su na 8K video snimanje i 4K u 30 i 60 sličica, dok je pomenuti SuperSteady opcija prisutna samo u FullHD video režimu sa 30 ili 60 fps. Takođe, Galaxy S20 i Galaxy S20+ su prvi telefoni, koji snimaju 8K video. Kvalitet je solidan (oko 660 MB po minutu snimanja, do 24 sličice u sekundi, h.265 video format ), nije na nivou 4K, a posebno ne na nivou kvaliteta Full HD videa, koji su gotovo, pa savršeni. Video snima 8K rezolucije je još uvek nov standard za mobilni telefon i osim što mu fali finih detalja i kvaliteta ni sam telefon nije u stanju još uvek da ga tečno pusti, pa frejmrejt prikaza često pada.

Po pitanju kamere Galaxy S20 i Galaxy S20+ nisu na vrhu, ne bi to bilo ni fer, a ni tačno reći, ali su sam vrh trenutne ponude i kamere su izuzetno unapređene u odnosu na Galaxy S10 i Galaxy Note10 mobilne telefone. Posebno smo zadovoljni noćnim fotografijama i snimcima i to najviše Full HD snimcima, koji postavljaju standard u industriji mobilnih kamera (ako nas neko pita).

Važno je napomenuti i da je galerija za prikaz slika i videa sa Samsung One UI 2.1 značajno unapređena i sad, osim naprednih opcija prikaza sadrži i napredne alate za uređivanje slika i video snimaka, uključujući video montažu i izbor izlazne rezolucije. Osim novih opcija u inteligentnoj novoj galeriji kad je opcija Clean View uključena, pomoću veštačke inteligencije u galeriji se slične fotografije istog sadržaja automatski grupišu zajedno. Korisnici tada lako imaju mogućnost da pregledaju slične fotografije i da izaberu naslovnu sličicu svake grupe. Kad gledaju fotografiju u galeriji, mogu je zumirati, odabrati željene dimenzije i pritisnuti Quick Crop u gornjem levom uglu, kako bi sliku sveli na veličinu koju žele i bez upotrebe alata za uređivanje slika. Slično je i sa video režimom.

Galaxy S20 8K Video snimanje (MobIT)
Izvor: Samsung

Samsung je oduvek bio na visini zadatka kad je selfi u pitanju i već nekoliko generacija unazad Samsung selfi kamere imaju autofokus, koji je na novoj selfi kameri unapređen. Ovog puta kamera je u rupici pri vrhu ekrana i ne narušava interfejs tokom gledanja videa ili igranja igara. Kvalitet slika je odličan zahvaljujući f/2.2 aperturi sa dvostrukom PDAF opcijom (dvostruki fazni autofokus). Omogućeno je fokusiranje nekoliko lica istovremeno, a podržan je i selfi tokom noći za prirodniji izgled kože i kose. Ostale karakteristike kamere su 10 MPx, širok ugao slikanja i snimanja do 4K u 30 fps, 1/3.2" veličina senzora i do 1.22 µm velik piksel.

Baterija Galaxy S20 ima bateriju kapaciteta 4.000 mAh, a Galaxy S20+ 4.500 mAh. Obe baterije podržavaju brzo punjenje do 25 vati i hvala bogu - Samsung u prodajno pakovanje stavlja i isto toliko brz punjač! Autonomija baterije na 60 Hz osvežavanju ekrana je odlična i telefon će bez problema izgurati dan i po, a s obzirom na to da se baterija brzo puni, pola sata punjenja dopustiće vam još makar pola dana jače upotrebe (ne računamo ovde intenzivno kontinuirano višečasovno igranje igara, naravno) - baterija S20 napuni se za 30 minuta na oko 65 odsto, a Galaxy S20+ baterija na oko 55. Nažalost, ako aktivirate osvežavanje ekrana od 120 Hz, kojem je teško odoleti, autonomija se spušta na do dan mešovite upotrebe, što je i dalje prihvatljiv rezultat. Bežična brzina punjenja je 15 vati, a oba telefona mogu da pune druge uređaje, koji podržavaju bežično punjenje brzinom do devet vati.

Ukoliko želite dugotrajniju autonomiju - isključite 4G signal, ako inače ne koristite 4G mrežu. Što se povezivanja tiče - Samsung Galaxy S20 i Galaxy S20+ nema šta nemaju, osim davno prežaljenog 3.5 mm priključka za slušalice i što u Srbiji svakako ne mogu zvanično da se kupe postojeći S20/S20+ 5G modeli (koji su svakako i skuplji).

Vredno posebne pažnje je kvalitet stereo zvučnika i ne sumnjamo da ćete uživati u glasnoj muzici kad god budete imali priliku. Kvalitet izrade je besprekoran, ultrasonični skener otiska prsta je brz i radi OK, a pohvalićemo pred kraj i prepoznatljiv dizajn, koji je, ipak unapređen tesanjem ivica i novim načinom postavljanja selfi kamere. Nažalost, na izgled zadnje kamere se još nismo navikli, ali to se neće skoro promeniti, kako na Galaxy, tako ni na ostalim flagship telefonima današnjice.

Samsung je u saradnji sa Microsoft kompanijom unapredio Samsung DeX opciju, koju je moguće koristiti i bez posebnih kablova, a upravo je ovih dana aktivirana i “Drag and Drop“ opcija između Galaxy telefona i Windows 10 operativnog sistema. Ovo omogućava brzo deljenje fajlova koristeći automatizovanu Wi-Fi Direct vezu, što će mnogima olakšati prebacivanje dokumenata i multimedije sa i na telefon tj. računar.

Za sigurnost konekcija, uključujući Wi-Fi 6, kao i skeniranje sistema i instalaciju fajlova i multimedije zadužen je Samsung Knox, koji smo detaljno već predstavili.

Na kraju, kad se podvuče crta, po ceni od 111.990 RSD za Galaxy S20 (oko 950 evra), 123.990 RSD za Galaxy S20+ (oko 1.054 evra) ovi telefoni su upravo ono što treba da budu - moderni trendseteri, kojima je, osim navedene cene, teško bilo šta ozbiljno zameriti. Da, svakako moramo da potvrdimo ono što će mnogi od vas navesti u komentarima - na tržištu postoje telefoni sa bržim punjenjem, čak i značajno bržim. Postoje i telefoni s boljom kamerom, postoje i jeftiniji telefoni, ali ne postoji telefon koji je tako dobro zaokružen u svakom smislu, kao što je to Galaxy S20 ili Galaxy S20+.

Ove godine izostao je tzv. entry level Galaxy S20 model, koji je prošle godine u Galaxy S10 seriji bio Galaxy S10e, ali tu je na početku pomenuti Galaxy S10 Lite, koji je početak priče, koja “kulminira“ S20 Ultra modelom, koji je namenjen ljudima beskompromisnih zahteva (kojima i cena nije problem). Samsung već nedeljama radi na unapređenju kamere i upravo je 14. aprila i u Srbiji za Galaxy S20 seriju stiglo još jedno ažuriranje kamere od oko 300 MB, tako da kamera može da ide samo napred, a već je dovoljno kvalitetna i osetno unapređena u odnosu na prethodne serije Samsung telefona.

Unboxing Galaxy S20 i Galaxy S20+ video (MobIT)
Izvor: Samsung

Samsung Galaxy S20 i Galaxy S20+ ZA:

 • Najbolji ekran ikad, sa HDR10+ podrškom i osvežavanjem od 120 Hz
 • Napredan sistem kamera sa kvalitetnim zumom
 • Najbolji stereo zvučnici na tržištu
 • Odličan kvalitet audio reprodukcije
 • Kvalitet izrade i dostupne boje
 • IP68 sertifikat otpornosti
 • SuperSteady video stabilizacija i
 • Bogato i kvalitetno Samsung One UI korisničko okruženje.

Samsung Galaxy S20 i Galaxy S20+ PROTIV:

 • 8K video snimanje je još uvek marketinški trik
 • Uključivanje 120 Hz osvežavanja “reže“ autonomiju za makar 30 odsto
 • Telefon se ugreje kad je pod jakim opterećenjem (duže igranje)

Samsung Galaxy S20 i Galaxy S20+ konkurenti:

 • iPhone 11 / iPhone 11 Pro

                Ako Android nije to što tražite, ograničena sloboda u iOS sistemu

 • Huawei P40 / Huawei P40 Pro

                Imaju bolju kameru, brže punjenje, imaju 5G, ali nemaju GMS

 • Xiaomi Mi 10 / Xiaomi Mi 10 Pro

                Jeftiniji su.

Ako ste vi imali iskustva sa Galaxy S20 i Galaxy S20+ telefonima ili imate mišljenje na to kakvi su telefoni - komentari su vaši, kao i uvek do sada!

Galaxy S20 Ultra video (MobIT)
Izvor: Samsung

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA