Testirali smo: SteelSeries Apex 5 mehaničko-membranska tastarura | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Testirali smo: SteelSeries Apex 5 mehaničko-membranska tastarura

Povoljna cena, nekoliko trikova i tasteri, koji oponašaju mehaničke su karakteristike nove premijum Apex 5 tastature dostupne kod nas. Pročitajte naše utiske!

  Izvor: MONDO / Play! Zine

Proizvođači gejming periferija sve vreme trude se da uvedu inovacije, koje bi im dale bolju tržišnu poziciju, a da bi u isto vreme mogli i marketinški svoj proizvod da plasiraju što široj populaciji.

Tako je i SteelSeries pribegao kombinaciji mehaničkih i membranskih tastera, kako bi snizio cenu tastature, a sa druge strane gejmerima dao onaj poznati osećaj mehanike.

Možda će vas zanimati:

Tako smo dobili model Apex 5.

Prilikom otvaranja kutije ove tastature ne postoji šansa da ne pomislite da se oni nisu slučajno prevarili i upakovali jači model, Apex 7 - vizuelno su tastature praktično identične.

Jedina razlika postoji kad detaljnom inspekcijom uvidite da sa zadnje strane ne postoji USB pass-through port, što je prouzrokovalo i da kabl za konekciju sa računarom bude dosta tanji i fleksibilniji, što je u neku ruku i plus.

Tu su već poznate kanalice za sprovođenje kabla sa jedne, druge strane ili po sredini  - kako vam najviše odgovara - materijal od koga je izrađena sama ploča je odličan aluminijum, koji se koristi u avio industriji, a osvetljenje ponovo prelepo, tako da sama tastatura ima daje vrlo premijum osećaj.

Na to se nadovezuje i palm rest, koji se dobija u paketu i koji se “povezuje“ na tastaturu putem magneta što je iskreno zaista najbolje rešenje. Pritom je i sama guma na njemu jako prijatna, a magneti su dovoljno jaki da ga drže čak i kada tastaturu podignete u vazduh što je i više nego prihvatljivo.

Konačno, na gornjoj desnoj strani tastature se nalazi jedan media taster, koji možete programirati za bilo šta i izuzetno kvalitetan Volume točkić, što je nešto što svakako pozdravljam. Pored toga se nalazi i OLED ekran, koji je identičan onome sa Apex 7 modela i na njemu preko SteeelSeries Engine softvera možete da podesite da se prikazuje svašta korisno od informacija.

Ipak, u vreme kad smo prosto okruženi raznoraznim ekranima računara, tableta i telefona moram priznati da mi je ovaj ekran višak i da ne vidim sebe kako ga koristim na dnevnom nivou. Pogotovu što on definitivno doprinosi povećanju cene proizvoda što u ovom slučaju ne bi trebalo da se desi, pa stoga definitivno mislim da bi proizvod bio bolji da ga nema, iako naravno ne smeta ni na koji način prilikom korišćenja.

Najzad dolazimo i do najbitnijeg dela ove tastature, a to su tasteri koje ćete koristiti - kombinacija membrane za realizaciju klika i povratne informacije, koju vam daje mehanički deo tastera. Ovde ne možemo, a da na pomenemo jednu drugu tastaturu koja radi po sličnom principu i praktično je jedini konkurent - Razer Ornata Chroma sa svojim mecha-membrane tasterima (test ove tastature možete pročitati u Play-Zine časopisu iz maja 2018). Međutim Razer i Steelseries su u ovom domenu primenili prilično različite pristupe - Razer se potrudio da njegovi tasteri zapravo više daju osećaj kao membranski, ali da zadrže tu preciznost, koju donosi mehanika. Apex 5 sa druge strane ovim tasterima u potpunosti pokušava da emulira mehaničke, čak će nekome ko nije toliko upoznat sa konceptima mehaničkih tastatura ova verovatno izgledati kao upravo jedan takav model.

Naime, tasteri na Apex 5 najviše liče recimo na Cherry MX Blue mehaničke tastere, dakle daju dobar povratni osećaj i čuje se onaj klik, koji je nekima tako dobar, dok druge korisnike potpuno izluđuje. S druge strane mora se primetiti da su ovi hibridni tasteri zapravo malo da kažem lakši tj. manja je potrebna sila da bi se registrovao klik, pa su samim tim malo umereniji od pravih mehanički tastera. Sve u svemu onima koji su baš pobornici mehaničkih tastatura verovatno ne bih preporučio ovaj model, ali oni koji prelaze sa membranske pa žele samo nešto malo bliže pravoj mehanici može biti zaista dobro iskustvo, ako vam naravno ne smeta buka koju prave klikovi tastera.

Još jedna dobra stvar jeste vizuelni utisak - RGB LED osvetljenje je urađeno fenomenalno, a tu je pored mogućnosti da zasvetli onaj taster, koji ste poslednjeg pritisnuli sad i funkcija koju SteelSeries zove Chasing Ghosts. Naime, kad ovu opciju aktivirate i krenete da pritiskate tastere od poslednjeg pritisnutog će krenuti kao talas ili linija ili šta već odaberete ka ostalima. Zaista zabavan efekat na prvi pogled, ali verujem da bi mi verovatno dosadio posle par dana korišćenja, mada s druge strane ja i nisam veliki pobornik celokupnog koncepta RGB osvetljenja.

Apex 5 je pomalo čudan proizvod - s jedne strane ima skoro sve mogućnosti starijeg rođaka Apex 7, što je svakako veliki plus, ali sa druge strane nema baš prave mehaničke tastere, iako su i ovi koje ima vrlo solidni.

Opet, cenovno je značajno povoljniji od top modela, ali sa druge strane u ovom cenovnom rangu možete kupiti prave mehaničke, najčešće i Cherry MX tastere, proizvođača koji uopšte nisu daleko od top premijum gejming modela. Naravno, uz njih nećete dobiti i taj imidž, koji sa sobom nosi Steelseries, ali to je već drugo pitanje.

Sve u svemu mislim da, ako razmatrate ovu tastaturu bi bilo dobro ako možete negde da je probate, meni recimo su hibridni mehaničko-membranski tasteri na ovom modelu sasvim u redu, pogotovu što je potrebna manja sila aktuacije, ali sa druge strane se ovaj model nije svideo ukućanima, koji su morali da trpe zvukove, koje proizvodi.

Kakva su vaša iskustva sa ovakvim tastaturama?

Apex 5 SteelSeries tastatura video (MobIT)
Izvor: SteelSeries

SteelSeries Apex 5 specifikacije:

Model: SteelSeries Apex 5
LED osvetljenje: RGB u 5 zona, podesiva svaka posebno
Tasteri: Hibridni mehaničko-membranski
Dodatno: Palm rest, OLED ekran, Volume točkić
Cena: Oko 135 evra
Kontakt: Play! Zine.

SteelSeries Rival 3, Apex 3, Apex 5 video (MobIT)
Izvor: SteelSeries

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA