Testirali smo Huawei Watch GT 2: Sportski digitalni sat (FOTO, VIDEO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Testirali smo Huawei Watch GT 2: Sportski digitalni sat (FOTO, VIDEO)

Ako tražite moderan sat, koji je istovremeno fitnes pomoćnik i klasičan, ali i digitalni sat, koji vas neće sputavati u svakodnevnim stvarima - ovo bi mogao da bude vaš prvi izbor!

  Izvor: MONDO / Marko Čavić
HUAWEI Watch GT 2 (MobIT)
Izvor: Huawei Mobile

Tržište digitalnih satova i fitnes gedžeta cveta i sve je teže pronaći pravi uređaj u moru poznatih i mnogo više nepoznatih proizvođača. Ono što sputava brojne korisnike pri kupovini ovakvih uređaja su komplikovana upotreba, kratko trajanje baterije i loša ili nedovoljna podrška u Srbiji.

Ipak, cene i najmoćnijih fitnes digitalnih satova spustile su se na razuman nivo, u Srbiji ih ima sve više, pa je time donekle rešena i podrška nakon kupovine. Dobra stvar je i to što se kupovina ovakvih uređaja razlikuje od kupovine drugih digitalnih uređaja - nema potrebe da ih menjate svake sezone niti ih proizvođači toliko brzo unapređuju, kao telefone ili računare.

Možda će vas zanimati:

Jedan od prvih uređaja, koji ćemo vam predstaviti iz ove kategorije, kako bismo vam olakšali budući izbor, jeste Huawei Watch GT 2. Ovaj sat je cenovno gotovo izjednačen sa boljim analognim satovima, a svojim funkcijama opravdava ulaganje za duže buduće korišćenje.

Huawei Watch GT 2 jeste digitalni sat, ima sopstveni operativni sistem, koji je izradila kompanija Huawei, izuzetan je fitnes uređaj i veoma se lako koristi. Zapravo, Huawei Watch GT 2 je maksimalno jednostavan, neprimetno ćete ga nositi, neće vas “cimati“ da ga punite svaki dan niti svakih par dana, a non-stop će meriti sve ono, što od njega budete zahtevali.

S druge strane, odmah da kažemo - Huawei Watch GT 2 ne podržava aplikacije. Nema naknadnog dodavanja digitalnih sadržaja na njega, osim muzike i to je, ako želite aplikacije, igre i slično na satu njegova mana. Takođe, nema podrške za mobilne mreže, ali to u Srbiji toliko i ne može biti pravi minus niti u većem delu Evrope, jer kod nas još uvek i ne funkcionišu eSIM kartice.

NAPOMENA: U ovom teksu bavimo se praktičnom primenom sata, svi tehnički detalji dati su OVDE!

Dakle, ovo je izvanredan sat za merenje fizičkih aktivnosti, praćenje stanja organizma tokom dana i kao i svaki drugi sat, ali kojem možete da promenite izgled u trenutku. Silikonske narukvice, koje su hipoalergijske menjaju se brzo, u dva klika, a na raspolaganju vam je nebrojen broj kombinacija i boja. Takođe, ako želite klasičan izgled, tu je verzija sa kožnim kaiševima.

Sat Watch GT 2 dolazi u dve verzije - od 46 i 42 milimetra. Veća verzija dolazi u crnoj i sivoj boji od nerđajućeg čelika i sa 3D staklom preko OLED ekrana, dok manja verzija, namenjena damama uglavnom, dolazi u zlatnoj i sivoj boji, takođe od nerđajućeg čelika, sa klasičnim i elegantnim kaiševima.

Mi smo na testu imali veću verziju u crnoj boji i sa crnim i tamnozelenim kaišem, pa ćemo se koncentrisati samo na taj model, mada ista priča o opcijama i mogućnostima važi i za manji model od 42 milimetra.

Huawei Watch GT 2 koristi se lako. Po horizontali se kreće tzv. “svajpovanjem“ i tu su najvažnije opcije - sat, puls srca, nivo stresa, temperatura, kontrole za muzički plejer (iz memorije sata od 4 GB ili muzičke aplikacije sa telefona - Deezer, muzički plejer, Google Play Music, Spotify…) i traka sa prostim fitnes podacima (koliko ste puta ustali, koliko ste koraka napravili i koliko minuta ste bili fizički aktivni). Prevlačenje od gore nadole aktivira panel sa brzim podešavanjima i osnovnim informacijama o stanju sata, dok povlačenje od dole nagore otvara panel sa poslednjim obaveštenjima sa telefona.

Donja krunica aktivira uvek fitnes opcije, dok gornja krunica otvara menije sata, kojima se kreće po horizontali i među kojima su kompas, atmosferski pritisak, štoperica, alarm, baterijska lampa, pronađi moj telefon, kontakti s telefona, evidencija poziva i drugi. Korak unazad omogućava “svajp“ pokret sleva nadesno, a ponovni pritisak na gornju krunicu iz bilo kog menija vraća vas na početni ekran tj. lice sata.

Sat se na Huawei telefone i sve druge Android 4.4 uređaje ili novije i iPhone uređaje 9.0 i novije, povezuje putem Bluetooth 5.1 veze (ili veze manjeg ranga podržane na telefonu) i Huawei Health aplikacije. U aplikaciji se vrše apsolutno sva podešavanja i to je primarno da uradite nakon kupovine sata. U aplikaciji unosite svoje lične podatke o visini, težini, rođenju i fitnes ciljevima, na osnovu kojih sat pravi profil i podešava merenja i svoju preciznost.

U okviru aplikacije prikazuju se sva trenutna merenja, koja su u toku, kao i izveštaji za odrađene treninge, ali i dnevni, nedeljni i mesečni izveštaji o aktivnostima i gde je vaše mestu, po rezultatima, koje ste ostvarili u odnosu na ljude slične vama. Lični podaci se ne dele javno niti Huawei ima uvid u njih, samo se upoređuju sa podacima drugih korisnika, radi formiranja liste aktivnosti i izveštaja.

U aplikaciji se nalaze i izgledi sata, odnosno Watch Faces. Huawei Watch GT 2 za sada ima oko 30 lica sata, koja možete da koristite za personalizovanje izgleda. Neka lica sata su klasična, neka moderna, a neka potpuno posvećena fitnesu ili praćenju zdravstvenih funkcija. Neki izgledi sata su statični tj. ne možete da utičete na njihov izgled, nekima možete da promenite određene opcije i izgled, a neke izgledi sata će se menjati svaki put kad pogledate u njega.

Naravno, sat najbolje radi sa Huawei telefonima, ali neke opcije dostupne su isključivo na tim uređajima. Recimo, Watch Faces opcija nije dostupna u okviru Huawei Health aplikacije na telefonima, koji nisu ovog proizvođača. Sve ostale funkcije radiće uobičajeno, a ako želite da aktivirate Watch Faces i na telefonu koji nije Huawei - pokrili smo vas i za taj deo ;)

Osobenost ovog sata i njegova prednost u odnosu na sve je - baterija! Bez problema ćete izvući dve nedelje autonomije uz tri ili četiri merenja fitnes aktivnosti nedeljno, uz kontinuirano aktivno praćenje otkucaja srca, stresa, prosleđivanje obaveštenja, praćenje sna i vremenske prognoze. Ugasite neku od opcija, ako je ne koristite i autonomija se produžava. Na autonomiju dodatno možete da utičete podešavanjem jačine osvetljenja ekrana i dužinom trajanja osvetljenja. Mi smo podesili da se ekran aktivira samo kad okrenemo zglob ruke na kojoj je sat. U svim ostalim situacijama ekran je uglavnom neaktivan, iako sve funkcije sata rade uobičajeno u pozadini.

Huawei Watch GT 2 biće vam od najveće pomoći prilikom vežbanja (osim što pokazuje i vreme, naravno). Sat je kompatibilan sa 15 sportova, uključujući osam sportova na otvorenom (trčanje, hodanje, penjanje, planinarenje, trčanje po stazama, biciklizam, vodeni sportovi i triatlon) i sedam u zatvorenom prostoru (hodanje, trčanje, biciklizam, bazen, slobodan trening, mašina za trčanje, mašina za veslanje). Za ovih 15 sportova, sat omogućava sveobuhvatno praćenje oko 190 vrsta podataka i pruža specijalnu analizu podataka pred trening za različite sportove, analizu snimljenih podataka tokom vežbanja i profesionalni savet po završetku. To je kao da imate ličnog, inteligentnog trenera, koji će vaše vežbanje učiniti bezbednijim i boljim.

Ukoliko vežbate u teretani, idete na Less Milss programe ili kardio i funkcionalne treninge, sat će vam pomoći da pratite puls, vodite računa o broju vežbi, koraka i pokazaće vam grafikon potrošnje energije, rada srca i potrošenih kalorija na kraju. Takođe, videćete intenzitet treninga, u pet nivoa, sa objašnjenjem svakog od njih, kao i vreme oporavka do sledećeg treninga, u zavisnosti od toga na koji način ste odradili upravo završen trening.

Sa svim ovim podacima videćete tačno koliko ste (ne)spremni i šta da pojačate sledeći put. Grafikon intenziteta je podeljen po sekundama, osim po intenzitetu, pa imate priliku da odmah vidite koje vežbe bi trebalo da ponavljate radi postizanja boljeg intenziteta vežbanja, a koje biste mogli da smanjite, kako biste napravili mesta za napredak onoj prvoj grupi vežbi, koja vam ne ide najbolje u tom trenutku.

Sat možete da aktivirate ručno pre vežbanja ili da ga ostavite da se on aktivira automatski, kad detektuje da ste počeli da vežbate. Tokom vežbanja sat može da vas podseća na svakih pet ili deset minuta kakav ste napredak ostvarili ili to možete i sami da pratite i gledate u sat kad vama odgovara.

Kad je reč o praćenju pulsa, Huawei Watch GT 2 pomaže u praćenju bradikardije i otkazivanja rada srca. Osim ako je uređaj u sportskom režimu rada,  korisnik će dobiti obaveštenje ako je puls iznad 100 ili ispod 50 otkucaja u minutu u periodu dužem od 10 minuta.

Pored praćenja pulsa, još jedna stvar, koja je korisnicima važna je praćenja sna. Loš kvalitet sna je za mnoge postao problem. Huawei TruSleep 2.0 prati kvalitet sna, brzinu otkucaja srca u realnom vremenu, kvalitet disanja tokom spavanja i koristi analizu velike količine podataka za davanje ocene za kvalitet sna. Kombinuje Huawei AI tehnologiju, kako bi precizno analizirao probleme pri spavanju i nudi predloge za unapređenje sna, kao i personalizovane usluge i izveštaje, koji korisnicima pomažu da unaprede kvalitet sna.

HUAWEI Watch GT 2 je takođe opremljen Huawei TruRelax tehnologijom, koja pomaže korisnicima da umanje količinu stresa, tako što meri varijabilnost pulsa (HRV) i nudi povratne informacije o korisnikovom indeksu stresa.

Pored toga, takođe ima upozorenje za neaktivnost, koje korisnika podseća da ustane i prošeta nakon određene količine vremena. U specijalnim prilikama, ovo upozorenje se može isključiti. Takođe, možete da beležite broj koraka, koje napravite svakog dana, broj potrošenih kalorija i broj koliko puta ste ustali sa stolice da “protegnete noge“, jer svi znamo koliko smo postali “robovi“ sedenja i šta nam sve ono loše čini po zdravlje.

Na kraju želimo da napomenemo da sat ima podršku i za praćenje kretanja i GPS uslugu, koja je u stanju da zabeleži i na mapi prikaže korisnikovo kretanje tokom trčanja, plivanja na otvorenom, vožnje bicikla, triatlona itd. GPS je veliki potrošač, pa će njegova aktivacija brže prazniti bateriju i njena autonomija se tada spušta drastično - na nekoliko dana. Punjenje se vrši preko dva pina, koji se na poleđini sata magnetski kače na kućište, koje se isporučuje sa satom.

I to je za sada to što želimo da vam kažemo o ovom digitalnom satu.

Ukratko, umesto zaključka, reći ćemo da je ovo idealan fitnes gedžet, koji nenametljivo meri sve što poželite i čija baterija traje nedeljama. Ne podržava aplikacije, ali ima sve druge opcije, na koje možete da se oslonite i koristite ih kako vama odgovara.

Cena sata je oko 285 evra i Huawei Watch GT 2 se već danas može kupiti u onlajn Huawei prodavnici ili kod nekog od ovlašćenih partnera u radnjama ili preko interneta. Sa satom se dobija narukvica u boji po izboru i punjač. Huawei Health aplikaciju besplatno skinite iz vaše prodavnice aplikacija.

NAPOMENA: U ovom teksu bavili smo se praktičnom primenom sata, svi tehnički detalji dati su OVDE!

Ukoliko imate bilo koje pitanje ili nešto nismo dovoljno objasnili - komentari su vaši! Kao i uvek, voleli bismo da čujemo i vaše mišljenje o satu, posebno, ako ga već koristite i sami.

Takođe, podsećamo vas da ćete od sada čitati mnogo više testova na MONDO MobIT stranicama, zato ostanite s nama i dalje i uz rubriku Recenzije. Vidimo se, komentari su spremni za vas ;)

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

HUAWEI Watch GT 2 #ExploreMore (MobIT)
Izvor: Huawei Mobile

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA