Ekskluziva: Huawei savitljivi telefon iz prve ruke FOTO | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekskluziva: Huawei savitljivi telefon iz prve ruke FOTO

Probili smo se do Huawei Mate X telefona i imamo priliku da vam ekskluzivno kod nas pokažemo kako on izgleda uživo i izbliza!

  Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Huawei Mate X je važan telefon, koji predvodi novi talas savitljivih telefona, zasnovanih na 5G tehnologiji. Ovaj model biće u prodaji u nekom trenutku tokom godine, a opet, u nekom trećem trebalo bi da se pojavi i kod nas.

Cena mu je 2.299 evra i trenutno je najskuplji “običan“ telefon, koji nije deo neke posebne ili ograničene serije telefona, a skuplji je i od direktnog rivala, Samsung Galaxy Fold telefona, koji košta 1.970 evra. Ipak, Huawei tvrdi da se za novac, koji traži dobija vodeći 5G telefon, koji je namenjen isključivo istinskim zaljubljenicima u tehnologiju.

Huawei o Samsung savitljivom telefonu - bolji smo!

Iako smo uspeli da ga vidimo uživo, iza zatvorenih vrata, jer je na Sajmu prikazan iza stakla, čelnici Huawei kompanije nisu dozvoljavali duže zadržavanje pored telefona, kao ni fotografisanje iz ruke, isključivo zbog bezbednosnih razloga - kompanija ne želi da bilo ko pokvari njen trud i iskoristi, možda, nešto od tehnologije pre njih.

Huawei je za Mate X upotrebio posebnu Android Pie EMUI verziju softvera, koja je prilagođena novom sistemu upravljanja na ekranu, koji je savitljiv, kad je telefon otvoren. U zatvorenom stanju to je Android kao i svaki drugi. AI je važan deo opcija i ovog telefona.

MONDO MobIT

Demo telefon je potpuno funkcionalan, sa završenim dizajnom, softverom i kompletiranom novom šarkom, koja je izrađena od 100 delova. Uživo telefon deluje prosto neverovatno - da gledate da se ekran telefona s takvom lakoćom savija, a da ne puca! Takođe, izuzetno je tanak, ali vrlo robustan i čvrst. Svaki put kad se koristi otvaranje i zatvaranje čuje se snažno “klik“, kad se šarka aktivira i otkače magneti iz kućišta.

Huawei inženjeri, koji su nam omogućili premijeru uživo, kažu da je kompanija napravila revoluciju na tržištu uspešno kombinujući savitljiv ekran sa ovakvom šarkom, koja je sposobna da se otvori i zatvori “dovoljno“ puta. Ekran telefona napravljen je iz četiri sloja, od kojih se jedan primenjuje direktno oko šarke, drugi je nešto nalik adhezivnom, elastičnom sloju (ili lepku), treći je sam displej, a četvrti je elastičan materijal, koji pod uglovima svetla podseća na plastiku, ali nije plastika. Naravno, ekran je zaštićen od grebanja, jer obmotava celu spoljašnju površinu, ali Huawei nije želeo da otkrije kojom je to novom tehnologijom učinjeno.

Proces dizajniranja i proizvodnje ovog telefona ustrojen je na poseban, nov način, tak oda se sve važne tehničke komponente smeste u “zub“, odnosno deo koji naleže na savitljivi deo telefona. Tamo su tri Lajka kamere, konektori, a unutrašnja elektronika je dizajnirana iznova, zbog oblika telefona. To je uslovilo i deljenje baterije, pa je u tanko kućište spakovana baterija kapaciteta 4.500 mAh, sastavljena iz po jednog elementa u oba dela telefona.

Huawei ne smatra da će ovaj telefon da se prodaje fenomenalno. Mate X važan kao prvi uređaj konvergentne grupe, koji objedinjuju PC, tablete, telefone i 5G servise. Ovo je samo jedan od oblika savitljivih ekrana, koji tek treba da postanu “mejnstrim“.

MONDO MobIT

Kvalitet prikaza ekrana ne razlikuje se od, recimo Mate 20 Pro prikaza, koliko smo mogli za pola sata DEMO sesije da se uverimo, a boje se ne razlivaju na mestu gde se telefon savija niti ostaje bilo kakav trag o savijanju. Takođe, ekran nema “notch“ i u otvorenom stanju ima osam inča, dok je preklopljen dijagonale 6.6 inča. U oba slučaja ekran je od ivice do ivice.

Kratak period druženja sa ovim telefonom ostavlja snažan utisak i tera vas da razmislite o tome kako biste koristili ovakav jedan telefon.

Pa da vas čujemo - za šta biste vi voleli da koristite Huawei Mate X?

Odgovorićemo i na vaša pitanja, koja očekujemo u komentarima i na svim MobIT društvenim mrežama!

Pratite sve MWC vesti na našem već formiranom tagu MWC19, a na društvenim mrežama pronađite naše izveštaje pod oznakom #MobITMWC19.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA