Uđite u Star Wars univerzum, silno je! (VIDEO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uđite u Star Wars univerzum, silno je! (VIDEO)

Svi fanovi Star Wars univerzuma uskoro će biti u prilici da iz svog doma postanu deo Star Wars okruženja i to prilično lako, brzo i jeftino.

  Izvor: MONDO portal

Nema potrebe da putujete po svetu u potrazi za zabavnim Star Wars parkovima ili da maštate kako bi bilo (strava) da i vi budete deo Star Wars priče. Sad je to moguće gotovo svim obožavaocima Star Wars-a, jer su Disney i Lenovo sklopili partnerstvo, kroz koje ćemo u budućnosti imati priliku da „uronimo“ u Star Wars pomoću proširene stvarnosti.

Upoznajte Star Wars: Jedi Challenges virtuelni izazov sa Lenovo kacigom!

Lenovo je na IFA sajmu u Berlinu najavio Star Wars laptopove od stakla u mračnoj i svetloj varijanti, ali ovaj izazov je nešto potpuno neverovatno. Trenutno je publici prikazana borba protiv Kylo Ren-a, u kojoj je potrebno pobediti ga svetlosnom sabljom, baš kao u filmu.

Kaciga na glavi, drška koja imitira sablju i prijemnik/odašiljač sa nekoliko kamera koji se postavlja ispred korisnika su tri stvari koje su vam potrebne, uz adekvatan telefon, naravno. Kaciga je bežična, kao i drška, odnosno kontroler, koji je savršena replika sablje iz filma.

Staklena vodootporna Moto X4 sa 3 kamere i Alexa-om

Na projektu su zajedno radili Lucas Film, Disney i Lenovo, pa je dizajnu dodataka i celog kompleta posvećena izuzetna pažnja, a za izradu su korišćeni materijali koji omogućavaju dugotrajno držanje tj. korišćenje, ne iritiraju kožu i ne izazivaju alergiju. Kaciga je bežična, kao i drška sablje, a na njoj je nekoliko glasnih zvučnika sa „surround“ efektom, nekoliko kamera i dva prozirna monitora, preko kojih se u prostor oko vas projektuju video i slike iz virtuelne realnosti. Nekome sa strane ništa nije jasno dok vi mašete sabljom, jer ispred ili oko vas ne vidi baš ništa neobično, ali zahvaljujući ovim monitorima na očima, koje smo pomenuli, vi vidite Kylo Ren-a, platformu na kojoj stojite i ambijent koji vas okružuje gde god da okrenete glavu (mrak prošaran bljescima svetla…).

Srž ovog zabavnog projekta, koji je ozbiljan sa stanovišta tehnologije, je Lenovo Mirage AR headset uparen sa Jedi Challenges mobilnom aplikacijom na Android ili iPhone uređaju. Mi smo proširenu realnost testirali sa upravo predstavljenim Motorola Moto X4 telefonom i sve je proteklo glatko, pa pretpostavljamo da je gornja srednja klasa optimalan sistem za korišćenje ovako nečega. Telefon se kablom vezuje za kacigu i nakon toga smešta u posebnu pregradu, u kojoj je zaštićen od pada ili udaraca, tako čineći kacigu bežičnom i uvek spremnom za rad.

Zabava počinje kad se pritisne taster na replici svetleće sablje, nakon čega se uključuje plava sijalica na vrhu. Istog trenutka svetleća sablja pred vašim očima virtuelno dobija nastavak i spremni ste za obračun sa zlikovcem. Polje pregleda je 60 x 30 stepeni (horizontala x vertikala), što je za AR kacigu ovog cenovnog ranga impresivna specifikacija.

Hologramska Kylo Ren projekcija, koju vidite pred sobom nije strašna na prvi pogled, s obzirom na to da unapred znate pred kime stojite. Ipak, kad Star Wars zlikovac krene na vas, sablja će se naći u vazduhu u vašim rukama, a da toga niste ni svesni. Borba počinje i Kylo Ren će napadati sa svih strana - po strani levoj i desnoj, ciljaće stomak, noge, glavu, a ekran će se zacrveneti svaki put kad vas dotakne. Naravno, u međuvremenu vi ćete se kretati napred-nazad u želji da izbegnete napade, saginjati se, dizati ruke ili jednu ruku da se zaštitite sabljom…, ma pogledajte video koji smo namerno snimili tako da bude usporen i sve će vam biti jasno!

Borba traje dobrih pet minuta, tokom kojih nećete biti u mogućnosti da spustite sablju, jer će protivnik napadati dok ga ne rasturite. Brz, nepredvidiv i intenzivan je sukob sa Klyo Ren-om, a izdržaće samo najjači (mi smo na kraju izašli kao pobednici - umorni, ali pobednici)!

Star Wars komplet za proširenu realnost košta 199 evra u Evropi, ako se naruči u pretprodaji i uključuje sve što smo spomenuli u tekstu, a kasnije će cena biti drugačija, pretpostavljamo za 50-100 evra viša. Takođe, ne znamo da li će se ovaj uređaj prodavati u Srbiji, ali s obzirom na to da Disney i Lenovo ovo najavljuju kao platformu koja će redovno dobijati nove sadržaje, biti usavršavana i koristiti se i za premijere budućih Star Wars objava i sadržaja, bilo bi sjajno da i Srbija bude uključena u ovaj projekat, jer nakon inicijalnog ulaganja nema potrebe za daljim - adekvatan iPhone ili Android uređaj većina korisnika već ima. Ono što bi moglo da predstavlja dodatan trošak su dodaci, poput svetlosne sablje, koje bi Disney, Lucaf Film i Lenovo mogli da izbace naknadno na tržište, ali to će svakako biti nešto što je odluka korisnika, pa ko bude u mogućnosti za nabavku, obaviće i kupovinu. Zapravo, Disney je već između redova najavio nove igre za ovaj projekat, kao i dodatke o kojima nisu želeli da otkrivaju ništa.

Jedina stvar koja nam se nije dopala kod ovog iskustva proširene realnosti jeste to što je na Lenovo štandu velika buka, pa nismo mogli u potpunosti da se uživimo u datu ulogu. Opet, s druge strane, kad vidimo kako su neki ljudi reagovali (naglo skidajući kacigu, vrišteći) možda je tako i bolje ;)

Zaista smo uživali u još jednom neobičnom proširenom iskustvu. Ako se nađete u prilici da isprobate ovo ili nešto slično - učinite to, vredno je čekanja u redu!

Sve vesti sa IFA sajma iz Berlina pogledajte na linku.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Star Wars™: Jedi Challenges - Awaken Your Inner Jedi
Izvor: Lenovo.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA