Zaboravite druge kamere - imate telefon! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaboravite druge kamere - imate telefon!

Ovog leta snimićete neverovatne fotke i video snimke zahvaljujući novoj, unapređenoj SUMMILUX Leica kameri Huawei P10 Plus telefona.

  Izvor: Promo/Huawei

Leto je idealno vreme da doživite nezaboravne trenutke i od njih napravite predivne uspomene. Iako danas na raspolaganju imamo mnoštvo kamera-telefona, mnogi od nas se odlučuju da na letovanje ili zabavu ponesu i fotoaparat, jer telefonom često nije moguće „uhvati“ slike dovoljno oštre, sa manje šuma i puno detalja.

Ukoliko se odlučite za Huawei P10 Plus ove probleme nećete imati, jer ovaj telefon dolazi sa unapređenom dvostrukom kamerom, čija optika, senzor, algoritam za obradu fotografija i prikaz slike čine savršenu kombinaciju spremnu da odgovore svakom izazovu - snimanju fotki na brzinu, slikanju u prostoriji sa malo svetla ili pri jakoj svetlosti (na plaži, recimo).

Ovog leta baterija će da traje non-stop...

Huawei je za model P10 Plus spremio širi otvor blende, koji je u kombinaciji sa hibridnim autofokusom, brzinom okidanja i promenljivim ISO-om u mogućnosti da gotovo u trenutku okine fotku, obradi je na pravi način i bude spreman za novo slikanje ili snimanje.

Leica još jednom…

Nakon što je potvrdio odličnu saradnju sa kompanijom Leica na modelima Huawei P9 i P10, Huawei je otišao korak dalje kreirajući kameru modela Huawei P10 Plus. Ovog puta SUMMARIT Dual Cameru, koje imaju Huawei P9 i Huawei P10, zamenila je dvostruka kamera SUMMILUX otvora blende f/1.8, uz senzor koji propušta više svetlosti i pravi bolje slike i u okruženju u kojem ima mnogo manje svetlosti.

Dual kamera modul sastoji se iz RGB jedinice rezolucije 12 i crno-bele kamere rezolucije 20 megapiksela. Optička stabilizacija je primenjena na prvoj, RGB kameri, osiguravajući tako manje „drhtanja“ kadra i oštrije i kvalitetnije slike i video snimke.

Ali, to je samo uvod u ovu priču. Krenimo ispočetka…

Zašto je Huawei Dual Camera postala neophodna

Kao što je poznato, SLR kamera predstavlja standard kvaliteta profesionalne fotografije i obaveznu opremu svakog fotografa. S druge strane, pametni telefon može da pravi jasnije fotografije samo u poređenju sa običnim digitalnim kamerama i nikada neće moći da se poredi sa SLR kamerama, uprkos naporima da se poveća broj piksela. Uz to, postoji još jedan problem, koji pametni telefon nikada neće moći da reši - njegov objektiv je oko 20 centimetara „tanji“ od objektiva na SLR kameri.

Korisnicima mobilnog važnija baterija, nego ekran

Zbog toga, da bi se dostigao vrhunski kvalitet fotografije pomoću telefona, dvostruke kamere predstavljaju jedino rešenje. Razlika između jednostavne i dvostruke kamere je zapravo izbor bioničkog dizajna. Oko 90 odsto prenesenih informacija u ljudskom mozgu je vizuelne prirode. Stoga je osetljivost ljudskih očiju neverovatno visoka po pitanju auto-fokusa, automatske ravnoteže belila, automatske blende, automatske ISO vrednosti, automatske stabilizacije slike i praćenja mete - i to su i bile ideje „vodilje“ tokom kreiranja nove dvostruke Huawei kamere sa Leica ekspertizom.

Huawei P10 Plus Commercial video
Izvor: Huawei Mobile.

Da bi dvostruke kamere radile, proizvođači telefona moraju da, pored CPU sistema, ulože u još tri aspekta. Pre svega, potreban je profesionalni tim za ugradnju dvostruke kamere koja se će stati u objektiv od oko pet milimetara i da se pri tom zadrži visok broj piksela, veliki otvor blende, brzina fokusiranja i stabilizacije slike, a eliminišu odsjaj na fotografijama i greške u proizvodnji. Pored toga, potreban je tim vrhunskih stručnjaka za pisanje algoritama za dvostruku kameru, koji bi radio po uputstvima profesionalnih fotografa. Oni bi zajedno trebalo da stvore veliki broj algoritama, uključujući preciznu superpoziciju dve slike iz sočiva, elegantnu zamućenost i tranziciju, ali i boju.  Treća stvar je ISP (procesor signala slike) tim koji će osigurati da onog trenutka kada slikate, kamera može istovremeno da prikupi podatke iz oba sočiva, izmeri ih, spoji i sačuva.

Huawei računari ciljaju Apple MacBook korisnike

Trenutno, Apple, Samsung i Huawei su jedine kompanije koje su se odlučile za ovako veliku investiciju. I ovo su jedina tri proizvođača telefona koji imaju svoj ISP procesor. Huawei ima tim od preko 100 programera, koji rade na razvoju algoritama za dvostruku kameru. Kada se na to dodaju ostala dva tima, za ugradnju i razvoj ISP dizajna, ispostavlja se da je ulaganje kompanije Huawei po pitanju brojnosti mnogo veće od celih timova za istraživanje i razvoj većine ostalih proizvođača. Na primer, Huawei istraživački centar u Francuskoj je odgovoran samo za razvoj ISP procesora. Kada dizajn bude završen, biće integrisan u Kirin SoC, koji proizvodi kompanija HiSilicon.

Najnoviji Leica algoritam za dvostruke kamere zajedno razvijaju Huawei Mathematics Research Center u Francuskoj i Max Berek Innovation Lab. Huawei, takođe ima tim programera u Japanu koji je zadužen za prilagođavanje i kalibrisanje kamere.

HUAWEI P10 | Make every shot a cover shot
Izvor: Huawei Mobile.

I kao što smo počeli priču, vraćamo se na to što Huawei P10 Plus poseduje zadnje kamere sa RGB senzorom od 12 megapiksela i monohromatskim senzorom od 20 megapiksela. Pri slikanju, ove dve kamere će raditi istovremeno i imitirati štapićaste i kupaste ćelije u ljudskom oku - jedna kamera reaguje na boju, a druga na uslove sa lošim osvetljenjem. Senzori za svetlost na kameri reaguju samo na intenzitet boje, što znači da nijedna kamera ne razlikuje boje, poput štapićastih ćelija u ljudskom oku. Filter na vrhu senzora za svetlost filtrira i beleži R/G/B boje, nalik kupastim ćelijama koje razlikuju boje. Drugim rečima, kamera u boji upija skoro dve trećine vidljive svetlosti. Zbog toga se fotografija u boji nikada ne mogu porediti sa onim koje su slikane monohromatskim kamerama po pitanju osetljivosti na svetlost.

Kod modela P10 Plus podela je takva da kamera u boji beleži boje slika, dok monohromatska beleži osetljivost na svetlost u svakoj tački. Kada ih uparimo dobijamo preciznije boje i bolju osetljivost na svetlost nego kod običnih kamera u boji, kao i bolje efekte pri smanjenom osvetljenju. Zahvaljujući sposobnosti merenja odstojanja, dvostruka kamera će izmeriti rastojanje između kamere i svake tačke na slici, što nam omogućava da uslikamo fotografiju i kasnije menjamo fokus, čime stvaramo efekat otvorene blende.

Kakve fotke pravi Huawei P10 Plus Dual Camera:

Slike napravljene Huawei P10 Plus telefonom su bogate detaljima i imaju smanjenu količinu šuma, što je rezultat nižih ISO vrednosti, koje je kamera u stanju da koristi zbog f/1.8 otvora blende i povećane količine svetlosti koja dopire do senzora u odnosu na kamere sa f/1.9 ili f/2.0 otvorom blende. Smanjen šum se postiže uz izostanak „artefakta“, koji su uobičajena pojava na slikama sa nižim ISO podešavanjima, što je za pohvalu.

Boje su prirodne, ali zasićene i pune, osim ukoliko namerno ne koristite mod za pojačavanje boje koji je na Huawei P10 Plus modelu dostupan. Balans belog je uglavnom odličan, a na raspolaganju su i automatska HDR (HDR+) opcija i praćenje subjekta koji je predmet fotografisanja.

Portretni mod - veliki adut nove kamere

Pored unapređene Leica dvostruke kamere, HUAWEI P10 takođe donosi i potpuno novi algoritam za portrete koji unosi do sada neverovatne detalje i emocije u svaku fotografiju pomoću pet opcija, uključujući zamućenost pozadine, ulepšavanje lica, Leica boje, monohromatsku opciju i efekat promene fokusa.

Telefon prkosi rivalima, izgledom i opcijama

Huawei P10 i P10 Plus modeli po prvi put donose efekat zamućenosti pozadine u režimu slikanja portreta. Procesor dubine perspektive je ugrađen u Kirin 960 čipset, da bi se umanjila upotreba eksternog preračunavanja i time postigli bolji rezultati procene dubine perspektive. Istovremeno je i preciznost mape dubine perspektive povećana za 50 odsto. Ovde još jednom vredi istaći da je model P10 Plus opremljen dvostrukom blendom širine f/1.8, koja značajno povećava količinu svetlosti koja ulazi u sočiva, zbog čega ste u prilici da uslikate odlične portrete čak i pri slabijem osvetljenju.

Portretski režim slikanja na telefonu P10 Plus sadrži i 3D tehniku detekcije lica. Pomoću sposobnosti procene udaljenosti i ISP procesora ugrađenog u Kirin 960 čipset, može da prepozna detalje crta lica, naročito liniju obrve, spoljne uglove očiju, stranu nosa, jagodice, vilicu, itd. Portretski režim slikanja ovog telefona, koji je zasnovan na 3D modelu za detekciju lica, može da ulepša lice i doda mu svetlosti, čime osoba na slici postaje savršeno vidljiva i deluje energičnije.

I na kraju, Huawei P10 Plus se može pohvaliti dvostrukom ("boja + monohromatska") Leica kamerom, koja ne samo da je naslednik nemačke tehnologije, već sadrži i boje u Leica stilu. Jasne boje, mislimo. Sa fokusom na detalje, takođe. I prirodnim prelazima između boja. Boja kože deluje prirodno, takođe. Naravno, i koža lica je bogata bojom, ali ne preterano svetla, nema „voštanog“ efekta. To je pravi nemački „šmek“ modela P10 Plus.

Sigurni smo da će sve ovo biti više nego dovoljno da ovog leta napravite svoje najlepše uspomene. Ali nemojte da vas ovih nekoliko stvari oduševi! Isprobajte panoramski mod, portretisanje selfi kamerom, kao i PRO mod, koji vam omogućava da ručno podesite svaki parametar fotografije ili videa koji želite da snimite.

Uz Huawei P10 Plus sigurno ćete postati „master fotografije“ - vaše je samo da poželite, jer pravi alat već imate!

Huawei P10 Plus specifikacije:

- Dimenzije:153 x 74 x 6.9 milimetara
- Težina: 165 grama
- Operativni sistem: Android 7.0 Nougat, Emotion UI 5.1
- Procesor: Kirin 960, 4 x 2.4 GHz Cortex-A73 i 4 x 1.8 GHz Cortex-A53
- Grafika: Mali-G71 MP8
- Memorija: 64 GB + 4 GB RAM uz microSD do 128 GB (Dual SIM kao opcija)
- Kamera glavna: Leica SUMMILUX poleđinska (napredna optika) DUAL 20 + 12 MPx, f/1.8, 27 mm, OIS sa 2x hibridnim zumom i najsavremenijim fokusiranjem (PDAF + CAF + Laser + Dubina polja fokus), Full HD snimanje do 60 fps, 30 fps 4K i snimanje svetlošću, HDR, panorama i drugi efekti, Dual tone LED blic, Portret mod sa 3D skeniranjem lica
- Kamera prednja: 8 MPx, skeniranje lica, portretni mod, Full HD video
- Ekran: IPS NEO, 5.5 inča, 2.560 x 1.440 px, 540 ppi, Gorilla Glass 5
- Veze: HSPA+, Wi-Fi i Wi-Fi+ a/b/g/n/ac, BT 4.2 A2DP, LE, DLNA, LTE, NFC, USB Type-C
- Dodatno: GPS Glonass, BDS, GALILEO, Dual SIM obe 4G LTE, metalno telo iz jednog komada sa zaobljenjima, skener otiska prsta s prednje strane, otporan na prskanje vodom, posebne boje kućišta (sedam ukupno, ističemo plavu i zelenu u Pantone izvedbi)
- Baterija: 3.750 mAh, do 2 dana autonomije i brzo punjenje
- Cena: Od jednog dinara (plus poklon futrola na preklop).

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi