Testirali smo najnapredniju auto GPS navigaciju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Testirali smo najnapredniju auto GPS navigaciju

Ovo je verovatno najbolji navigacioni sistem koji se u ovom trenutku može kupiti kod nas. Pogledajte šta sve može i kako radi.

 Izvor: MONDO portal.

Nedavno je CNet portal proglasio top pet uređaja koji će uskoro otići u penziju i jedan od njih je bio i GPS navigacioni sistem. Ekipa koja je sastavljala pomenutu listu očigledno nije čula za ovaj uređaj s našegtesta, koji prevazilazi sve GPS sisteme koje smo do sada koristili, a o smartfonima i gedžetima koji dolaze sa GPS-om uređajem da i ne govorimo!

Garmin NuviCam je prilično veliki navigacioni sistem, koji sadrži toucscreen dijagonale čak šest inča (oko 15 i po centimetara), magnetni sklop koji drži displej na vakuum "nozi" za vetrobran, mesto za dve kartice microSD tipa, plus internu memoriju. Karte, koje obezbeđuje HERE Maps možete da koristite doživotno besplatno, uključujući sve buduće nadogradnje i poboljšanja. Na velikom, dobro osvetljenom i čitljivom TFT ekranu i kad je sunčano lako ćete pratiti zadatu rutu, pogledati obeležene tačke duž puta i biti upozoreni kada pređete dozvoljenu brzinu na putu. Ova opcija radi i u Srbiji i svaki put kada prekoračite dozvoljenih 50 km/h bićete zvučno upozoreni na to.

Interesantno, prednost ovog Garminovog sistema jeste u tome što on, zahvaljujući ugrađenoj kameri omogućava snimanje puta i upozorava vas kada pređete u suprotnu traku ili je nagazite, čak i kad ste previše blizu automobila ispred vas. Kamera se može koristiti i za prikaz ulice i mesta na kojem treba skrenuti (pre skretanja mape se zamene prikazom videa s kamere na koji se dodaju strelice za navigaciju). Značajna opcija kamere jeste i to što ima mogućnost da se iskoristi kao kamera za slučaj nezgode - imate sve snimljeno na kartici i to će olakšati utvrđivanje krivice, što nekada ume da bude mučan proces.

U prodajni paket spakovan je kućni punjač, kao i automobilski, koji se koristi preko upaljača, a omogućava produženje trajanja baterije, koja izdržava oko pola sata nakon punjenja.

Interfejs Garmin NuviCam je prilično jednostavn, a za ažuriranje mapa i planiranje ruta možete da koristite sam uređaj ili da to obavite na računaru. Nakon prvog povezivanja na Windows ili Mac dobićete mogućnost preuzimanja PC softvera koji će omogućiti nadogradnju mapi i planiranje putovanja sa programabilnim rutama. Garmin obezbeđuje i dodatne servise kakvi su informacije o stanju na putevima, ali ta opcija ne funkcioniše kod nas, samo u inostranstvu. Upravljanje NuviCamom je moguće i putem glasovnih komandi, a na uređaj je moguće povezati druge Bluetooth gedžete (telefone i tablete, recimo, kad se NuviCam može koristiti kao spikerfon za bezbednu vožnju).

Ovo je i multimedijalni uređaj, jer omogućava gledanje fotografija, videa ili slušanje muzike preko Bluetooth veze, pa mu je namena proširena i na zabavu tokom putovanja. NuviCam se može skinuti sa držača (magneta) i koristiti kao multimedijalni plejer ili Foursquare informator, jer je ta aplikacija već integrisana u mape. Naravno, kameru, koja je podesiva po horizontalnoj osi, možete koristiti za snimanje vožnje, za slikanje, pa čak i za selfije, ako baš nemate nijedan drugi uređaj za tako nešto.

Garmin NuviCam putem Smartphone Linka aplikacija za iOS i Android omogućava korišćenje prenosa podataka s telefona na NuviCam-u, pa tako dobijate mogućnost dobijanja različitih informacija iz Garmin Live servisa i pregled sadržaja u okviru Foursquare sistemu, ako tražiteneki restoran, hotel, pumpu ili bilo koji drugi javni objekat. Takođe, rute ili adrese, kao i tačke interesa možete sa telefona poslati na povezan NuviCam uređaj ili odraditi snimanje pozicije kako biste znali gde ste parkirali automobil. Za pohvalu je to što se NuviCam i sa računarima i sa telefonima ili tabletima povezuje lako, bez previše petljanja po menijima i u samo par klikova.

Od ostalih praktičnih opcija navešćemo obaveštenja o prilazu školskoj zoni, listu kamera za snimanje prekršaja (brzine) kao i mogućnost rada sa dodatnom kamerom koja se montira na zadnje staklo, a koristi se za asistenciju pri parkiranju (kupuje se odvojeno).

Garmin, Garmin NuviCam, NuviCam Izvor: MONDO portal.

Naravno, kvalitet navigacije je ono što je primarno i najvažnije, a Garmin NuviCam na tom polju briljira, kao što smo od ovog proizvođača i navikli. Garmin hardver i jaka antena u sprezi sa detaljnim HERE mapama su pun pogodak, a na raspolaganju su vam i 3D prikazi komplikovanih raskrsnica kako biste ih što lakše prošli (znete one petlje, sa bezbroj zavijenih puteva koje sve češće sreću i kod nas, a u Evropi su sasvim uobičajene na prilazu gradovima i tranzitu). Prekida u navigaciji zbog pada signala nije bilo, a HERE mape su sasvim odlične i na domaćem i regionalnom terenu. Glasovna navigacija na čistom i pravilnom srpskom jeziku je za svaku pohvalu, a zamerku nismo imali ni na jačinu zvuka, koji ćete čuti uvek.

Kvalitet izrade uređaja i pratećih delova je odličan, zamerku nemamo ni na kameru tj. na kvalitet njenog snimka, displej je brz na dodir, jasan, lako čitljiv i ukupno, Garmin NuviCam ostavlja odličan utisak kako god ga pogledamo. Ipak, imamo i jednu zamerku da vam saopštimo - cenu! U Srbiji je ovaj uređaj dostupan po maloprodajnoj ceni od 57.990 dinara uz kompletan prateći paket, softver i sa dvogodišnjom garancijom. To je oko 480 evra, što nije malo. Da, za taj novac može da se kupi dobar smartfon sa navigacijom, ali ona nikad neće biti na nivou koji nudi NuviCam, a opcije koje smo nabrojali u tekstu skaču u odbranu cene, posebno kamera i dva microSD ulaza za snimanje puta, kako memorije ne bi ponestalo. Na 4 GB memorije staje oko 45 minuta video snimka u HD formatu što je više nego dovoljno visoka rezolucija za gledanje i na računaru.

Da ne grešimo u dobroj oceni potvrdiće vam i strani portali, recimo Digital Trends je dao pet od pet zvezdica ovom uređaju, a još poznatiji Tech Radar nije štedeo zvezdice - četiri i po od pet.

Dakle, ako tražite praktično doživotnu navigaciju za svoj automobil, koja će raditi u celoj Evropi, onda je ovo najbolji izbor, bez dvoumljena. Pitanje je samo da li ste spremni da platite toliko za Garmin NuviCam ili ne, a o tome ćete morati da odlučite sami. Mi smo preporuku dali!

U vezi sa kupovinom i dodatnim pitanjima obratite se Info Team kompaniji.

Čekamo vaše komentare ispod testa i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Garmin NuviCam GPS navigacija sa kamerom.
Izvor: Garmin.

Garmin NuviCam specifikacije:

- Displej 6 inča (15.5 cm), 800 x 400 piksela, touchscreen
- Doživotne HERE mape sa Foursquare aplikacijom i ažuriranjem
- Kamera (720p i Full HD) za snimanje puta, pomoć pri navigaciji, praćeje kretanja u traci, signaliziranje blizine vozilu ispred
- Pušta muziku, slike i video
- Omogućeno korišćenje Bluetooth spikerfona
- Povezivanje sa Smartphone Link aplikacijom (iOS i Android)
- Planiranje rute i sinhronizacija sa računarom
- Detaljno pokrivena Srbija i cela Evropa
- Podržava dve microSD kartice kapaciteta do 128 GB svaka
- Težina 319 grama, 18 x 9 x 1.5 cm (do 3.3 cm na mestu gde je kamera)
- Magnetno postolje/držač sa pratećim dodacima za punjenje
- Garmin Live servisi (nisu dostupni svi u Srbiji).

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi