Zgodan PC za sve: Rad, zabavu i igre | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zgodan PC za sve: Rad, zabavu i igre

Lenovo IdeaPad Z50-75 je multimedijalni notebook srednje klase koji smo detaljno testirali i evo šta imamo da vam kažemo o njemu.

 Izvor: Promo.

AMD je u junu prošle godine predstavio novu generaciju APU procesora za mobilne platforme, a ona se našla u notebook računaru koji smo dobili na test, a koji je “potpisao” Lenovo. Međutim, pre nego što pređemo na sam računar, posvetićemo malo pažnje samoj AMD Kaveri platformi, odnosno novitetima koje je ona obuhvatila.

Kaveri je kodni naziv za platformu koja obuhvata sistemski i grafički procesor, kao i ostalu kontrolnu logiku kao što su memorijski i kontroleri za periferne uređaje i magistrale, kakvi su, recimo USB 3.0 ili PCI Express. Ona podržava do 12 jezgara na jednoj procesorskoj pločici (engl. die), a tu su nova arhitekturalna poboljšanja na nivou CPU-a i GPU-a, kao i HSA i AMD TrueAudio procesiranje. Sistemski procesor je baziran na već proverenoj i poboljšanoj Steamroller arhitekturi, dok grafika podržava GCN (Graphics Core Next), što je očekivano, kao i Mantle, koji omogućava da igra, odnosno aplikacija direktno pristupi grafičkom čipu, zaobilazeći DirectX kompajler i sistemski drajver.

Ovakav pristup rada je već poznat iz sveta igračkih konzola Microsoft Xbox One i Sony PlayStation 4, koji su bazirani na AMD APU i Radeon grafičkom procesoru, a AMD sada pokušava da sličnu priču omasovi i na tržištu personalnih računara. Prednosti Mantle “drajvera” leže u tome da se daleko bolje iskoriste svi resursi koje grafički čip pruža, bez “prevodioca” i “abstrakcije” koje unose sistemski drajveri i Microsoft Direct3D API, a koji neminovno usporavaju čitav proces. Upravo zbog ovakvog pristupa, igre na igračkim konzolama rade daleko bolje na realno slabijem hardveru od onog koji se nalazi čak i u prosečnom računaru koji se kupuju u Srbiji.

Kaveri nudi propusni opseg od čak 818 GigaFLOPS-a, podržava DDR3-2133 memorijski standard, a grafički čip je baziran na DirectX verzije 11.2.

Procesor i grafički čip unutar APU-a imaju uniformni pristup čitavoj memoriji - sistemski procesor se tradicionalno koristi za OS i sve x86, serijske operacije, dok se GPU koristi za 2D i 3D grafiku, ali sve češće i moderne aplikacije ga koriste i za tzv. general-purpose operacije koje su po prirodi bolje za paralelizovano procesiranje, gde se obrađuje više manjih procesa uz veliki propusni opseg po jedinici vremena. CPU, sa druge strane, češće obrađuje manji broj operacija, koje neretko ne zahtevaju jako velike propusne opsege, ali su matematički specifičniji i kompleksniji. Inteligentno raspoređivanje ovih zadataka, obavlja se unutar HSA sistema koji se takođe nalazi unutar Kaveri APU-ova.

GalerijaMultimedijalni Lenovo laptop

TrueAudio tehnologija obavlja hardversko procesiranje zvuka po svim Dolby i drugim standardima, a specijaliteti su automatsko čišćenje zvuka sa lošijeg zvučnog izvora u realnom vremenu (npr. glas, tokom komunikacije putem Skype-a). AMD je sarađivao sa kompanijom Adobe na ubrzavanju filtera unutar CreativeSuite paketa, pa su u kompaniji posebno ponosni na ubrzanja tokom izvršavanja operacija unutar Photoshopa. Ako se radi na velikim fotografijama, ubrzanja zaista mogu da budu veoma velika i to je jedan od dobrih primera kako grafički čip u određenim tipovima kalkulacija može biti efikasniji od sistemskog procesora. AMD već dugo igra na kartu GP-GPU (general purpose GPU computing), a od nedavno se unutar Windows 7 i 8 (sa aktuelnim apdejtima), čak i operacije poput JPEG dekodiranja, web browsing-a ili čitanja elektronskih knjiga obavljaju uz pomoć kalkulacija unutar grafičkog čipa: naravno, podržani su samo određeni tipovi odgovarajućih aplikacija.

Laptop uz koji smo upoznali novu AMD Kaveri arhitekturu, ali i njene performanse i druge prednosti, stigao je iz kompanije Lenovo i nosi oznaku Z50-75. Modeli Z50-70 imaju Intel procesore i NVIDIA grafiku i, iako nude odlične performanse, koštaju daleko više, dok Z50-75 uz AMD APU sa integrisanom i odvojenom Radeon grafikom, pružaju nešto bolji odnos cene i performansi. Lenovo Z50-75 je elegantan crni notebook sa ekranom dijagonale od standardnih i najčešće traženih 15.6 inča. Nešto drugačiji od modela sa procesorima iz Intel/NVIDIA kombinacije, od kojih se razlikuje po mat poklopcu sa gornje strane i manje sjajnim premazom preko ekrana, što su u oba slučaja pozitivne promene. Uređaj je kvalitetno izrađen, što je i bilo očekivano od kompanije kakva je Lenovo, ali ipak ne bi trebalo očekivati nivo ThinkPad serije. Upotrebljeni materijali se svode na polikarbonate, uključujući i hromiranu lajsnu i samu tastaturu. Kućište računara je ojačano metalnim umecima, ali to je jedino zarad strukturalnog ojačanja.

Broj konektora je standardan za srednju klasu prenosnih računara. Tu je jedan, plavi USB 3.0 priključak, zatim su tu USB 2.0, HDMI, Ethernet (LAN) odnosno mrežni priključak, kao i VGA (legacy video izlaz), a zatim i četvrtasti AC priključak. Sa desne strane su smešteni audio džek (3.5 mm), čitač SDxx kartica, još jedan USB 2.0 konektor i DVD rezač (optički drajv). Od konekcija, tu su standardni Bluetooth 4.0, zatim Gigabitni Wireless LAN (802.11ac) koji podržava 5 GHz konekcije.

Jedan od bitnijih aspekata svakog prenosnog računara je njegova tastatura, jer se najčešće ona uvek koristi i ne može se promeniti. Ako mnogo kuckate i ako Lenovo Z50-75 računar koristite na poslu, svakako nećete biti oduševljeni tastaturom koja dolazi uz njega. Tasteri su sasvim prosečni u svakom pogledu, središnji deo se lako ugiba, a i svaka veća dirka (shift, space, enter) deluje nešto “kilavije” nego što bi to trebalo da bude slučaj kod računara koji košta 60.000 dinara. No, ovako konfigurisan računar i dalje ima odličnu cenu, što ćete videti u nastavku teksta. Daćemo pohvale zbog rasporeda tastera i činjenice da ona ima poseban, numerički deo.

Kada je touchpad u pitanju, možemo odmah reći da zaslužuje daleko bolje ocene. Ne radi se o šampionu po pitanju površine, niti je reč o preciznosti koja će posramiti i MacBook Pro modele, već samo o veoma dobrom ulaznom uređaju više srednje klase. Klik je udoban, preciznost i prepoznavanje gestikulacija sasvim dobra, a ako bismo morali da istaknemo manu, to bi svakako bio samo položaj koji je nekako previše udesno u odnosu na centralni deo. Takođe ne bi škodilo da je touchpad nešto veći. Lenovo je u testirani Z50-75 ugradio sasvim dobru 720p CMOS baziranu web kameru koja se dobro snalazi u situacijama lošijeg ambijentalnog osvetljenja, pa ovde moramo uputiti konkretnu pohvalu.

Kada je ekran u pitanju, veoma smo se obradovali činjenici da je testirani Lenovo Z50-75 stigao sa boljim tipom matrice. Jeftiniji primerci su opremljeni sada već prevaziđenim HD Ready TN-Film LCD-om rezolucije 1366 x 768 piksela, dok je primerak sa testa u sebi integrisao daleko kvalietniji Full HD TN-Film III panel koji proizvodi čuveni Chi Mei Electronics (oznaka CMN15CB), a koji krasi rezolucija od 1.920 x 1.080 piksela (141 piksela po inču) i solidnih 250 kandela po kvadratnom metru (osvetljenje). Statički, realni kontrast od oko 600 : 1 je sasvim dovoljan za računar ovog cenovnog segmenta, a boje koje prikazuju imaju solidnu preciznost i vernost - svakako daleko bolju od onoga što nudi panel niže rezolucije. Vidljivi uglovi nisu sjajni, ali se to i očekuje od TN-Film panela, dok je crna prilično dobra zbog malo jačeg glossy premaza, koji odbija refleksije iz ambijenta, ali i otežava čitljvost ako se nalazite na otvorenom.

Jedna od najizraženijih prednosti Lenovo Z50-75 računara, osim njegovog veoma dobrog ekrana i privlačne spoljašnjosti, svakako je AMD APU sa oznakom FX-7500. Radi se o ULV (Ultra Low Voltage) procesoru sa četiri jezgra, koji je, kao što smo naveli u uvodu, predstavljen još tokom juna prošle godine. Izrađen u AMD-ovom (GlobalFoundries) 28-nm proizvodnom procesu, ovaj APU čine četiri Steamroller jezgra koja obavljaju matematičke, sistemske operacije, a postavljena su na taktove koji, u odnosu na opterećenje i termalne mogućnosti, rade na između 2.1 i 3.3 GHz. Unutar APU-a smešten je i Radeon R7 grafički čip koji radi na 533 MHz, a čini ga čak 384 GCN (shader) jezgara, kao i unificirani dvokanalni DDR3-1600 memorijski kontroler. Steamroller jezgra predstavljaju treću generaciju sada već proverene i poznate modularne Bulldozer arhitekture, a poboljšanja se, osim u okviru interne arhitekture, svode na povećanje prvostepene keš memorije (sa 64K na 96K po modulu).

AMD FX-7500 je prema benchmark testovima uporediv sa performansama koje nude najjači Intel Core i3 i Core i5 procesori srednje klase, iako je u realnom radu sličniji standardnim Core i5 primercima. Radeon R7 grafički čip podržava DirectX 11.2 i Mantle, a ako bismo ga uporedili sa konkurencijom, mogli bismo reći da je u rangu sa Intel Iris Pro grafikom koja se nalazi u znatno skupljim Core i7 procesorima. Svakako, tokom iole zahtevnijeg igranja, Lenovo Z50-75 će se osloniti na dodatni grafički čip, koji se nalazi na samoj matičnoj ploči i koji poseduje sopstvenu grafičku memoriju. Čitav FX-7500 APU troši maksimalno 19W, pa je pogodan i za manje notebook računare (12-13 inča). U toj varijanti, naravno, ne bi bilo mesta za odvojen grafički čip, kakav se nalazi unutar Lenovo Z50-75. Zapravo, tu se i ne radi o prostoru za sam čip, već o rashladnom sistemu i termalnim mogućnostima malog form-factor-a.

Lenovo Z50-75 u sebi sadrži i odličan DirectX 11.2 grafički akcelerator niže klase sa oznakom Radeon R7 M260. Kao i integrisani GPU, njega čini 384 GCN jezgara, ali je podržan sa većim render back-end delom koji čini 8 ROP jedinica, kao i sa 24 teksturna modula. Grafika je “klokovana” na 715 MHz, a sa 2 GB GDDR3 memorije komunicira putem 128-bitne magistrale, što je čini 2.5x bržom od integrisane grafike. Video memorija radi na efektivnih 2 GHz. Kako se radi o grafičkom čipu niže klase, igranje igara je preporučljivo do rezolucije od 1.280 x 720 piksela, ali ne treba očekivati odlične performanse na višem nivou detalja kada su u pitanju najzahtevnije igre poput Battlefield 3 ili benchmark naslova kakav je Crysis 3.

Lenovo Z50-75 stiže sa WD hibrid drajvom kapaciteta od 1 TB, koji poseduje i 8 GB SSD deo za keširanje (u koji nije moguće instalirati operativni sistem, ako ste na to pomislili). Sam računar krasi izuzetna "kultura" rada, jer je i pod opterećenjem prilično tih, odnosno praktično nečujan. Tokom intenzivnog igranja, ventilatori postaju bučniji, ali nisu ni blizu nivoa koji bi mogao da nadjača ono što se u tom trenutku emituje iz zvučnika, pa onda ni to neće biti problem za korisnika.

Najtopliji deo računara tokom testiranja iznosio je svega 38 stepeni što nije mnogo više od čovekove ruke i svakako ne smeta. Gornja strana računara je uvek bila praktično hladna!

Kad su performanse u pitanju, moramo uputiti pohvale i AMD-u, ali i kompaniji Lenovo. Računar skoro nikada nije radio ispod maksimalne radne frekvencije kada je pod opterećenjem, što znači da je uvek bio adekvatno ohlađen.

Baterija kapaciteta 2.8 Ah, sa četiri ćelije, pruža u proseku oko 160 minuta pod srednjim opterećenjem, odnosno do pet časova kada se uključe optimizacije i smanji osvetljenje ekrana. To nije impresivan rezultat, ali bi trebalo napomenuti da Lenovo Z50-75 i nije ultrabook, niti računar više klase namenjen korporativnom tržištu, te veoma duga autonomija nije presudna stvar. Performanse nisu impresivne, ali za to je uvek bio kriv IDE podsistem, odnosno činjenica da se u računaru ne nalazi Solid-State drajv, već magnetni hard disk. Kada se podaci čitaju iz 8 GB radne memorije, onda sve radi zaista živahno, bilo da govorimo o office aplikacijama ili velikim tab-ovima unutar web čitača ili o programima Photoshop ili In-Design.

Lenovo Z50-75 bi još bolje radio sa nekim od sjajnih AMD Radeon R9 SSD drajvova, a pošto je memorija jeftina, sasvim dobro bi došlo i još 8 GB memorije, barem ako želite da na računaru obavljate malo složenije zadatke. I u konfiguraciji u kojoj smo ga mi testirali, Lenovo Z50-75 je svakako bio na visini zadatka.

Može se reći da je Lenovo Z50-75 veoma dobar notebook računar srednje klase. AMD Kaveri je odlično osmišljena, zrela platforma koja nudi performanse za pohvalu, koje postaju fenomenalne kada se postave u okvir cenovnog ranga u kome se prodaju, a uz sve to nude i moderne tehnologije na polju audio i video akceleracije, kao i ubrzavanja svakodnevnih procesa kao što je transkoding različitog materijala uz pomoć grafičkog akceleratora ili filtera u aplikacijama kakav je Photoshop.

Performanse grafičkog čipa neće oduševiti "hard-kor" igrače, ali će poslužiti dobro za starije igre ili gejming u nižim rezolucijama. Lenovo Z50-75 je računar koji od nas dobija preporuku - ako vam se uklapa u budžet i dopada na oko, obratite pažnju baš na ovaj model!

Više o ovom računaru možete saznati na ovom linku! Čekamo vaše komentare i poređenja u nastavku i, naravno, i na Facebooku!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi