Pljačkanje naivnih

Ne delite dalje ove Viber i WhatsApp poruke! (FOTO)

U Srbiji još jedna lažna nagradna igra, kreirana da vam ukrade podatke, pa i novac.

Izvor: MONDO portal / Kaspersky Lab

Trenutno se WhatsApp i Viber platformama širi još jedna lažna nagradna igra u kojoj se dele vaučeri za kupovinu od 2.000 dinara.

Od korisnika se traže da odgovore na četiri pitanja i da podele pod 20 puta na WhatsApp i Viber platformama poruke o nagradnoj igri, da bi se navodno ostvarilo pravo na vaučer.

Naravno, nagradna igra je lažna i kreirana da vam ukrade ne samo lične podatke, nego i novac, ukoliko preuzet fajl, koji nije vaučer - nego virus - otkrije neku oda aplikacija sa vašim bankarskim podacima.

Sistem je kreirao čak poruku na polusrpskom jeziku, više hrvatskom, a čim je poruka stigla do nas imamo razlog da verujemo da ljudi zaista nasednu na ovako nešto providno i samim tim i da vas upozorimo da vi ne budete naivni.

Čim se otvori adresa iz poruke jasno je da nešto nije u redu, jer su pomešani .RS i .COM domeni, ima dosta nelogičnosti, crtica a i ne postoji https niti nijedan drugi oblik dokaza da se radi o bezbednoj lokaciji. Proveravajte zato adrese uvek i raspitajte se na zvaničnim sajtovima kompanija, čije reklame vidite da li se zaista događa neka nagradna igra ili poklanjanje.

Ako dobijete ovakvu poruku upozorite pošiljaoca da obustavi sve što radi na tu temu i slobodno mu prosledite ovaj tekst - poštedećete ga preskupog premijum SMS servisa, koji će mu uzeti pare ili instalacije virusa na telefon, koji bi mogao da napravi još veće probleme, pa čak i da ukrade novac!

Odgovorno koristite sve mreže i platforme i proveravajte sve detalje pre klika!