Od televizora do telefona: Ovo su uređaji koje svi čistimo pogrešno | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od televizora do telefona: Ovo su uređaji koje svi čistimo pogrešno

Uređaji se moraju čistiti redovno, ali i pravilno. Međutim, mnogi od nas prave ove greške.

 Uređaji koje svi čistimo pogrešno Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Elektronske uređaje je potrebno redovno čistiti, što je pogotovo važno ukoliko sa njima često rukujemo. Međutim, iako mnogi ne beže od ove obaveze koja će uređajima potencijalno produžiti životni vek, nepravilno čišćenje može dovesti do površinskih oštećenja, pa čak i do kvara.

Koji su to uređaji koje pogrešno čistimo, kako da sebe ne dovedete u situaciju da ih prevremeno menjate i šta možete promeniti - saznajte u nastavku.

Telefon i tablet

 Nepravilno čišćenje telefona Izvor: Shutterstock

Kako je mobilni telefon uređaj koji je uvek uz nas, njim često rukujemo prljavim rukama ili ga ostavljamo na raznim površinama. To znači da ovaj uređaj tokom dana pokupi brojne nečistoće i bakterije, a nije retkost ni da se izmasti ukoliko ga dodirujemo tokom jela - slično se može reći i za tablet.

Međutim, problem može nastati ukoliko se za njihovo čišćenje koriste sredstva za higijenu kuće, jak alkohol i kiseline. Ekran telefona i tableta je prekriven oleofobskim premazom koji sprečava zadržavanje otisaka i drugih nečistoća, a korišćenje neadekvatnih sredstava može oštetiti ovaj sloj, kao i materijale od kojih je izrađeno kućište uređaja.

Umesto toga, potrebno je koristiti posebno sredstvo za čišćenje ekrana, ali i nešto što će dezinfikovati same uređaje. Možete kupiti UV kutiju koja će ukloniti 99% bakterija sa vašeg uređaja, ali možete koristiti i najobičniju sapunicu.

Iako su mnogi modeli na današnjem tržištu vodootporni, nemojte prskati sredstvo ili nanositi sapunicu direktno na uređaj. IP zaštita je poslednja linija odbrane od prodora tečnosti u telefon ili tablet, a ukoliko vam je ispadao ili ste ga prethodno popravljali, može biti kompromitovana.

Televizor i monitor

 Nepravilno čišćenje televizora Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Televizor i monitor su uređaji koje ne dodirujemo često, ali koji su pravi magnet za prašinu i nečistoće.

Prilikom čišćenja ovih uređaja, veoma je važno da isti ne budu pod naponom, odnosno da ih isključite iz struje. Nemojte koristiti toalet papir, papirne ubruse, kuhinjske krpe ili bilo šta drugo što može da sadrži abrazivne čestice koje mogu ogrebati površinu ekrana. Umesto toga, koristite čistu mikrofiber krpu.

Mikrofiber krpa treba da bude suva ukoliko je prašina sve što treba da obrišete, a ukoliko na površini ekrana postoje druge nečistoće, koristite ili destilovanu vodu ili specijalizovano sredstvo. Izbegavajte kućnu hemiju, kao i sredstvo za pranje prozora, jer se na taj način može uništiti površinski premaz zadužen za smanjenje odsjaja.

Kao što smo napomenuli kod telefona, izbegavajte da išta prskate na ekran, već blago navlažite krpu. Tečnost vrlo lako može skliznuti niz glatku površinu i završiti unutar samog televizora.

Računari

 Nepravilno čišćenje računara Izvor: Shutterstock

Pored redovnog brisanja prašine sa površine računara, nema potrebe da njegovu unutrašnjost čistite češće od jednom u šest meseci - naravno, pod uslovom da znate šta radite. Ukoliko imate bilo kakve sumnje u svoje sposobnosti, savetujemo vas da taj posao prepustite profesionalcima, odnosno da ga odnesete u servis.

Iako postoje filteri za prašinu, ona će nesumnjivo naći svoj put unutar kućišta tokom vremena. Ako ste zaista rešeni da računar očistite sami, isključite ga iz struje i pripremite bocu komprimovanog vazduha, antistatik narukvicu, četkicu i štapiće za uši.

Preporuka je da se ne koristi usisivač, jer može izazvati pojavu elektriciteta koji može nauditi osetljivim komponentama. Umesto toga, prašinu je najbolje uklanjati komprimovanim vazduhom, ali ne dozvoliti kuleru da se okreće pod mlazom kako ne bi došlo do kvara njegovog motora. Zaostalu prašinu je potrebno ukloniti četkicom i štapićima za uši.

Kada su periferni uređaji u pitanju, takođe se može koristiti komprimovani vazduh za uklanjanje prašine, a nečistoće je neophodno trljati blago vlažnom krpom.

Uređaj koji se ne čisti

 IQOS ILUMA Izvor: IQOS

Ukoliko ste ikada koristili bezdimne uređaje koji ne sagorevaju, već zagrevaju duvan, onda znate da je neophodno redovno čistiti držač patrona. Međutim, to nije slučaj kod najnovijih IQOS ILUMA uređaja koji nemaju oštricu.

Zahvaljujući SMARTCORE INDUCTION SYSTEM tehnologiji, koja pomoću elektromagnetne indukcije zagreva metalni element koji se nalazi unutar posebnih duvanskih patrona, oštrica za zagrevanje duvana je eliminisana. Patrone više nije potrebno probijati prilikom postavljanja, a to znači da ostataka duvana više nema, kao ni potrebe da se držač čisti.

Prema mišljenju IQOS ILUMA korisnika, zagrevanja duvana bez oštrice proizvodi manje neprijatnih mirisa nego ikad pre, a istovremeno postiže ujednačen ukus, što ove uređaje čini čistijim i jednostavnijim rešenjem.

Ipak, IQOS nije proizvod bez rizika, jer oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost. Samo za punoletne za one koji nisu spremni da ostave nikotin.

/PROMO TEKST/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Petko

Peru se zajedno sa autom. 120 bara topla voda sa deterdzentom.