Nisu svi e-čitači knjiga isti: Evo na šta treba da obratite pažnju prilikom kupovine | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nisu svi e-čitači knjiga isti: Evo na šta treba da obratite pažnju prilikom kupovine

Želite da sa sobom nosite biblioteku, ali ne znate na šta treba da obratite pažnju prilikom izbora e-čitača? Tu smo da vam pomognemo

 e čitač.jpg Izvor: Smartlife

Ukoliko volite da čitate, sigurni smo da ste i sami primetili da tableti i pametni telefoni još uvek ne mogu da zamene iskustvo čitanja fizičkih knjiga. Iako proizvođači neprestano razvijaju tehnologije zbog kojih ekrani ovih uređaja sve manje umaraju naše oči, takva rešenja i dalje nisu idealna. Ipak, to ne znači da tržište ne može da ponudi alternativu - rešenje su e-čitači.

E-čitači nisu nova tehnologija, zapravo, prodaju se već duže od 15 godina. Ipak, svest o ovim gedžetima, kao i njihova prodaja, i dalje nije na nivou na kom bi trebala da bude, pogotovo na našem tržištu. Ovi uređaji ne omogućavaju samo da u njima skladištimo čitavu biblioteku naslova, već nude iskustvo čitanja koje se gotovo ne razlikuje od "pravih" knjiga, a za sve je zaslužna tehnologija ekrana koja se nalazi u njima.

Zato, ukoliko ikad poželite da kupite e-čitač, za vas smo spremili najvažnije odlike ovog uređaja na koje biste trebali da obratite pažnju, a sve kako biste napravili pravi izbor u zavisnosti od svojih potreba.

Ekran

 ekran e-čitača
_cuva
Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

E-čitači koriste koriste e-ink ekrane koji u sebi sadrže milione pozitivno i negativno naelektrisanih mikrokapsula. Kada korisnik promeni sadržaj na ekranu, ove mikrokapsule pomoću elekričnog polja formiraju novu sliku, a ovaj proces je jedini potrošač energije. To znači da će ekran zadržati novoformiranu sliku sve dok je korisnik ponovo ne promeni, što je velika razlika u odnosu na tradicionalne ekrane koji se osvežavaju 60 ili 120 puta u sekundi.

Nažalost, proces formiranja nove slike nije dovoljno brz za komforno skrolovanje ili puštanje videa, i to je najveći razlog zašto ove ekrane ne viđamo kao glavno rešenje na pametnim telefonima, mada je u prošlosti bilo pokušaja da se iskoriste kao sekundarni displej. Zbog toga, e-čitači su usko specijalizovani uređaji, te je izbor dobrog ekrana ključan u odabiru ovog gedžeta.

Najbitnija stavka je nesumnjivo rezolucija. Ova specifikacija ekrana određuje koliko će tekst, ali i neki drugi sadržaj biti oštar, te ukoliko ne želite da čitate "mutna" slova, preporučujemo da birate uređaj čija gustina piksela iznosi najmanje 300 piksela po inču.

U prošlosti su e-ink ekrani mogli da prikazuju isključivo crno-beli sadržaj. Međutim, godine razvoja su dovele do toga da danas imamo uređaje koji mogu da prikazuju i boju. Naravno, kvalitet boja nije ni blizu onome što možemo da vidimo na tradicionalnim ekranima, ali ukoliko volite da čitate stripove ili časopise, ova mogućnost će vam sigurno značiti.

 e-čitač u boji Izvor: YouTube / Mark Spurrell

Osvetljenje

E-ink ekranima nije potrebno osvetljenje kako bi funkcionisali, već sadržaj ostaje čitak zahvaljujući ambijentalnom svetlu, baš kao i kod "pravih" knjiga. Međutim problem nastaje kada ambijentalnog svetla nema dovoljno. Naravno, uvek možete upaliti svetlo u prostoriji ili noćnu lampu dok ste u krevetu, ali šta ako boravite u prirodi ili vašem partneru svetlo ometa san? U tom slučaju će vam od pomoći biti e-čitači koji dolaze za osvetljenjem ekrana, te je ovo još jedna stavka na koju treba da obratite pažnju prilikom kupovine.

Podržani formati

Prilikom odabira e-čitača, veoma je važno da isti podržava najpopularnije formate koji su danas u upotrebi. Naravno, uvek možete koristiti alatku kao što je Calibre kako biste konvertovali fajl koji vaš e-čitač ne podržava, ali proces konverzije nije uvek savršen.

Na primer, "Bolji izbor", najnoviju knjigu Mirjane Bobić Mojsilović, odnosno zbirku priča namenjenu punoletnim pušačima, u kojoj je moguće pročitati iskustva IQOS korisnika i njihovo putovanje - od prvog upoznavanja sa uređajem, do potpunog prelaska sa cigareta na IQOS - je na zvaničnom sajtu moguće preuzeti u EPUB i PDF formatu. Upravo su ova dva formata najpopularnija na današnjem tržištu, te vam preporučujemo da odaberete uređaj koji ih podržava.

Naravno, postoje razni drugi formati, poput MOBI, AZW3, KPF, MOBI, DOCX, RTF i CBZ, a što ih više vaš novi uređaj podržava, manje ćete imati problema tokom korišćenja.

Povezivanje

Povezivanje na pametnim telefonima uzimamo "zdravo za gotovo", jer je na tržištu nemoguće naći uređaje koji ne podržavaju popularne tehnologije. Međutim, to nije uvek slučaj sa e-čitačima.

Prilikom izbora, naš savet je da obavezno odaberete model koji podržava Wi-Fi povezivanje. Ova mogućnost će vam pomoći da pristupite raznim prodavnicama knjiga, preuzimate fajlove sa interneta, ali i da bežično šaljete knjige sa svog računara.

Dodatno, preporučujemo da vaš e-čitač ima i mogućnost bluetooth povezivanja. Ovo je veoma korisno ukoliko želite da ga povežete na bežični zvučnik ili bežično slušalice kako biste slušali muziku ili audio knjige.

Slobodan prostor

Dobro razmislite koliki kapacitet interne memorije vam je potreban. Ukoliko e-čitač koristite isključivo za čitanje knjiga, par gigabajta vam je više nego dovoljno. Međutim, audio knjige, muzička kolekcija i veliki PDF fajlovi će vam brzo zauzeti slobodan prostor. Stoga, ovu stavku birajte isključivo na osnovu vašeg planiranog načina korišćenja.

Baterija i punjenje

 baterija e-čitač
_cuva
Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

E-čitači su uređaji koji obično imaju fantastičnu autonomiju baterije u poređenju sa tabletima ili pametnim telefonima. Prilikom kupovine, birajte uređaj koji nudi nekoliko nedelje upotrebe ako ne želite da ga često punite, što je veoma važna stavka za sve one koji vole da putuju ili svoje vreme provode na mestima gde utičnice nisu lako dostupne.

Naravno, gledajte i da vaš novi uređaj poseduje USB-C port za punjenje kako biste mogli da iskoristite postojeći kabl i punjač svog telefona.

Unos olovkom

 Huawei Matepad Paper Izvor: Huawei

Kako e-ink ekrani oponašaju papir, ne čudi da neki modeli podržavaju unos posebnim olovkama. Zato, ukoliko želite da vam e-čitač takođe posluži kao digitalna sveska, bilo za pisanje ili crtanje, obavezno birajte model koji nudi ovu mogućnost.

Cena

Pre kupovine, obavezno odredite koliko novca ste spremni da izdvojite. Cene e-čitača variraju u zavisnosti od mogućnosti koje nude - imajte na umu da će ekran u boji i unos olovkom značajno uticati na cenu. Svakako vam preporučujemo da dobro pročitate recenzije i iskustva drugih korisnika kako biste odabrali uređaj koji ne samo nudi najbolji odnos cene i kvaliteta, već i kojim ćete biti zadovoljni.

/PROMO TEKST/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko

Zar i ovde moraju da promovišu iqos? Meni one smrde gore od običnih cigareta koje ne podnosim.