Kako pretvoriti stari televizor u Smart TV sa vrlo malo ili čak bez ulaganja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako pretvoriti stari televizor u Smart TV sa vrlo malo ili čak bez ulaganja

Autor Ilija Baošić

Verovatno u kući već imate sve što je potrebno da biste od starog televizora napravili Smart TV. Čak i ako nemate, neće biti potrebno da mnogo uložite.

Ukoliko imate stariji televizor koji ima HDMI port i radi kako treba, možete mu udahnuti "novi život" i nastaviti da ga koristite bez potrebe da kupujete nov Smart TV. Sve što je potrebno jeste da znate kako napaviti Smart TV od starog televizora.

Zapravo, postoji nekoliko načina kako napraviti smart TV od starog televizora, a krajnji cilj je svakog od njih je bez po muke koristite aplikacije kao što su Netflix, HBO Max, YouTube i druge, te gledate video-zapise visokog kvaliteta na svom ekranu.

Pored toga, nakon što od starog televizora napravite Smart TV, postaće vam dostupne i sve druge funkcionalnosti koje pametni televizori nude, a za to nećete morati da izdvojite puno novca. Više detalja vas čeka u nastavku ovog teksta. Krenimo.

Opcija 1: Napravite Smart TV od starog televizora pomoću Set-Top-Box uređaja

Set-Top-Box uređaj, poznat i pod imenima Smart TV Stick, Media Box i Smart TV Box, je jeftin i lak način da napravite Smart TV od svog starog televizora i da uživate u svim čarima Android ili Android TV operativnog sistema, u zavisnosti od toga za koji se model Set-Top-Box uređaja odlučite.

Ovde su vam na raspolaganju dve opcije, tj. dve osnovne vrste Set-Top-Box uređaja, koje se međusobno razlikuju po performansama tj. po "snazi" procesora koji je u Set-Top-Box ugrađen, a od koga direktno zavise i mogućnosti koje ćete imati na raspolaganju.

Prva, skromnija opcija je Smart TV Stick koji vam omogućava da, preko starog televizora, pristupite internetu i gledate video-sadrža. Ovi uređaji su relativno mali i liče na USB flash memoriju. Za povezivanje sa televizorom potrebno je samo da Smart TV Stick ubacite u HDMI priključak na TV-u i uključite ga u struju, da potom u opcijama televizora odaberete da signal “vuče” sa HDMI porta u koji ste uključiti Smart TV Stick.

Među popularnijim uređajima ovog tipa je Google Chromecast, ali i neke imitacije ovog uređaja, koje su znatno lošijeg kvaliteta. Google Chromecast i njegovi "klonovi" omogućavaju i povezivanje telefona sa televizorom. Pored ovih uređaja, popularan je i Xiaomi Mi TV Stick, koji postoji u "običnoj" i 4K verziji.

Druga, moćnija varijanta je Smart TV Box koji, pored mogućnosti odlaska na internet i gledanja videa, pruža i mogućnost igranja video-igara koje možete preuzeti sa Google Play prodavnice, pod uslovom da se opredelite za Set-Top-Box koji koristi Android ili, još bolje, Android TV operativni sistem. Uz to, moći ćete da pristupate i društvenim mrežama i brojnim drugim online servisima. Drugim rečima, ovi uređaji su mali računari.

Smart TV Box je fizički malo veći od Smart TV Stick-a, a sa televizorom se povezuje putem HDMI kabla. Popularni uređaji ovog tipa su Apple TV ili Xiaomi Mi Box S.

Za koju god opciju da se odlučite, nakon što uređaj povežete sa televizorom biće potrebno da ga povežete i na svoju lokalnu mrežu (putem Wi-Fi veze ili putem kabla, u zavosnosti od mogućnosti uređaja), te da podesite osnovne parametre kako biste mogli da pristupite prodavnici aplikacija.

To je to, napravili ste smart TV od svog starog televizora.

Opcija 2: Kako napraviti Smart TV od starog televizora pomoću gaming konzole?

Ukoliko imate Sony PlayStation ili Microsoft Xbox gaming konzolu, možete je iskoristiti da napravite Smart TV od starog običnog televizora. Naime, ovi uređaji imaju mogućnost pristupanja različitim aplikacijama i poseduju svoju internu memoriju, tako da ih možete koristiti i da sačuvate video i audio fajlove u njima.

Sve što je potrebno jeste da povežete konzolu sa televizorom, kao i kada želite da igrate igre, a zatim iz menija izaberete i pokrenete neku od dostupnih aplikacija kao što su Netflix, Amazon Prime, YouTube ili HBO max. Naravno, za većinu ovih aplikacija će vam biti potrebna pretplata kako biste imali pristup kompletnom sadržaju, kako biste izbegli reklame ili kako biste zaobičli neka druga ograničenja, specifična za samu aplikaciju.

Ipak, imajte u vidu da su kontroleri (popularno zvani "džojstici") koji dolaze uz konzole za igranje prilično nezgodni za korišćenje kada na red dođe unos teksta i slično. Iako je moguće dokupiti klasičan daljinski upravljač za konzolu, on ipak nije baš pristupačne cene. Ujedno, ove konzole troše primetno više električne energije od ranije pomenutih Set-Top-Box uređaja, pa je upitno da li se isplati koristiti ih za druge stvari osim igranja video igara.

 Xbox Smart TV Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Opcija 3: Napravite Smart TV od starog televizora pomoću računara

Stari laptop ili stari desktop PC takođe možete iskoristiti kako biste napravili Smart TV od svog starog televizora. Povežite dva uređaja bežično ili putem odgovarajućeg kabla i dobićete Smart TV odličnih performansi i mogućnosti. Zapravo, mogućnosti će biti ograničene jedino programima koje imate instalirane u računaru.

Bićete u mogućnosti da igrate igre sa računara, da uživate u audio i video-sadržaju bilo kog formata, da surfujete internetom i još mnogo toga. Zapravo, sve što radite na računaru, moći ćete i na ovako napravljenom Smart TV-u.

Ono što se pojavljuje kao problem kada napravite Smart TV od starog televizora koristeći laptop ili desktop računar, jeste činjenica da se računari, naročito oni stariji, “pale” i po nekoliko minuta. To znači da ćete morati da čekate i čekate što baš i nije nešto na šta smo navikli kada koristimo televizor. Doduše, ovaj problem možete u određenoj meri da prevaziđete tako što ćete u računar ugraditi SSD umesto klasičnog hard diska.

 Kako povezati računar i televizor putem HDMI VGA DVI DP kabla Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Ujedno, stariji računari znaju da budu bučni i greju se kada se opterete, a ovde će to svakako biti slučaj. S tim u vezi, vredi razmisliti i o unapređenju rashladnog sistema, tj. o ugradnji tihog ventilatora, čišćenju prašine i zameni termalne paste, kako bi se računar što bolje hladio.

Vredno je napomenuti i da postoje bežične tastature za računar, koje imaju ugrađen touchpad (dodirnu tablu za upravljanje kursorom miša, kao na laptopovima) i predstavljaju odlično rešenje za upravljanje računarom iz kreveta. Druga opcija koja može biti od velike koristi kada je reč o upravljanju kursorom i unosu teksta su aplikacije za telefon koje imitiraju miša i tastaturu tako da, preko njih, možete upravljati računarom.

Opcija 4: Napravite Smart TV od starog televizora uz pomoć telefona ili tablet računara

Ukoliko imate telefon ili tablet računar koji ne koristite, a koji podržava povezivanje na TV ili monitor, povežite ga odgovarajućim kablom sa telvizorom i na taj način napravite Smart TV od običnog televizora. Međutim…

Ako na svoj stari TV povežete tablet ili telefon, možete zaboraviti na to da ih koristite iz svoje fotelje, sem ukoliko nemate baš poduži kabl, a i ekran će najverovatnije biti uključen non-stop, što nikako neće prijati vašem uređaju.

 Telefon Smart TV Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Još jedna mana ove opcije je ta što će vam Smart TV mogućnosti biti na raspolaganju samo dok se baterija telefona ili tableta ne isprazni ukoliko ne posedujete adapter koji podržava punjenje uređaja.

Koliko ova rešenja zaista mogu da zamene pravi Smart TV?

Iako rešenja koja smo predstavili u prethodnim redovima i te kako imaju svoju upotrebnu vrednosti, ipak imajte u vidu da se ona ne mogu smatrati potpunom zamenom za pravi Smart TV. Zbog toga što ćete imati više uređaja, više kablova i više daljinskih upravljača ili dodatnu tastaturu, gube se komfor i jednostavnost korišćenja koje pružaju Smart televizori. Takođe, neke funkcije koje nude pametni televizori nećete moći da nadomestite na ovaj način. Uz to, postoji i mogućnost da starije osobe neće moći lako da savladaju korišćenje svih tih uređaja.

Kraće rečeno, postoji razlog zašto se prave pametni televizori i zbog čega njihovu poziciju na tržištu ništa ne ugrožava.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sofronije

Ja sam od starog crno-belog domaćeg tv-a napravio 4K Smart tv, ima li ko jači?Bez gomile kablova, sve bežično.

Darko

@Sofronije Da, da, kako da ne. 4K sa crno belim lampašem. Pričaj mi o tome.