13 aplikacija koje vam "jedu" bateriju i kada ne koristite telefon | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

13 aplikacija koje vam "jedu" bateriju i kada ne koristite telefon

Autor Ilija Baošić

Ukoliko prepoznate neku od aplikacija iz teksta, odmah je obrišite sa svog telefona.

Iako često razmišljamo o najgorim scenarijima kada je u pitanju zlonamerni softver - ukradeni identiteti, ispražnjeni bankovni računi ili curenje privatnih informacija - ambicije tvoraca ovog vida softvera nisu uvek toliko podle. Ponekad, sve što zlonamerna aplikacija želi da uradi jeste da svom tvorcu zaradi neki dinar. Naravno, one su i dalje zlonamerne, jer vas na neki način oštećuju, a sada je u Google Play prodavnici otkrivena nova lista aplikacija sa trojancima, koje svojim korisnicima "jedu" bateriju.

Tim za istraživanje mobilnih uređaja kompanije McAfee je nedavno identifikovao 13 Android aplikacija na Google Play prodavnici, u kojima se nalaze clicker trojanci. Korisnici Android uređaja preuzeli su zaražene aplikacije više od 20 miliona puta pre nego što ih je Google uklonio iz prodavnice. Nažalost, samo zato što ih drugi korisnici više ne mogu preuzeti, to ne znači i da su uklonjene i sa uređaja na kojima su već instalirane.

McAfee istraživači objašnjavaju da se zlonamerni kod krije u brojnim popularnim uslužnim aplikacijama, kao što su baterijske lampe, čistači i čitači QR kodova. Kada ih korisnik instalira, malver počinje da pretražuje internet u pozadini, bez znanja vlasnika, ne bi li generisao lažne preglede i klikove. Korisnici ovih aplikacija ne samo da pomažu njihovim tvorcima da se obogate, već im one značajno utiču na uređaje - dok telefon pretražuje sajtove u pozadini, autonomija baterije opada kao da sami korisnici to čine.

Ukoliko vam se trajanje baterije naglo pogoršalo, moguće je da ste i sami instalirali neku od ovih aplikacija. Nepotrebno je reći da biste trebali da obrišete sve koje prepoznate u spisku ispod i izbegnete da vaš uređaj koriste kao farmu za klikove:

 1. High-Speed Camera (com.hantor.CozyCamera)
 2. Smart Task Manager (com.james.SmartTaskManager)
 3. Flashlight+ (kr.caramel.flash_plus)
 4. K-Dictionary (com.joysoft.wordBook)
 5. BusanBus (com.kmshack.BusanBus)
 6. Flashlight+ (com.candlencom.candleprotest)
 7. Quick Note (com.movinapp.quicknote)
 8. Currency Converter (com.smartwho.SmartCurrencyConverter)
 9. Joycode (com.joysoft.barcode)
 10. EzDica (com.joysoft.ezdica)
 11. Instagram Profile Downloader (com.schedulezero.instapp)
 12. Ez Notes (com.meek.tingboard)
 13. Flashlight+ (com.dev.imagevault)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA