AKO IMATE IPHONE OVIH 7 STVARI MORATE DA ZNATE: Radićete još brže i bićete bezbedniji! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKO IMATE IPHONE OVIH 7 STVARI MORATE DA ZNATE: Radićete još brže i bićete bezbedniji!

Možda mislite da nemate šta da krijete, ali svakako bi trebalo da iskoristite nove opcije iPhone telefona.

  Izvor: MONDO / Apple

Ukoliko ja vaš odgovor ne, možda bi trebalo da ponovo razmotrite koliko cenite vaše lične informacije, odnosno da li želite da iste budu eksponirane.

Možda će vas zanimati:

Najsitniji detalji kao gde kupujete namirnice, gde radite, ili kojim transportom idete do grada možda izgledaju beznačajno, ali kada su te informacije prikupljene od treće stranke, odnosno aplikacija, privatnost vrlo lako može biti probijena! Zato su nove sigurnosne mere iPhone telefona veoma bitne za korisnike ovih uređaja.

Iako iPhone nema privacy režim, kao što to imaju Android telefoni, postoje opcije koje će omogućiti korisnicima Apple proizvoda da umanje šansu da njihovi lični podaci postanu kompromitovani. Upravljanje dozvolama, odnosno davanje/oduzimanje aplikacijama pristup pojedinim opcijama može da spreči da se neka vaša privatna informacija širi online.

Sigurnosne opcije

"iPhone ima bolju privatnost i sigurnost od Android telefona, glavni razlog leži u tome što kompanija Apple bolje tera svoje korisnike da drže operativni sistem na poslednjoj verziji" - ističe Džek Vonder Hajd, predsednik Technology Briefing Centers. Ovo su sigurnosne opcije Apple uređaja:

Passcodes

U pitanju je kombinacija slova i brojeva kako bi se omogućio pristup, odnosno otključao uređaj korisnika. Veoma je važno da iPhone ima kompleksan passcode koji nije lako "obiti". Isto tako je važno da se i one koriste. iPhone vam daje mogućnost da ih uključite, odnosno isključite, ukoliko vaš telefon završi u pogrešnim rukama.

Touch ID i Face ID

U pitanju je tip biometrijske tehnologije, a koristeći otisak prsta ili prepoznavanje lica, dajete dodatni sloj zaštite vašem uređaju, te ga mnogi koriste kao alternativu. Uz pomoć istih postoji opcija da platite i račune. Prvi Touch ID se pojavio na iPhone 5s telefonu, dok svi uređaji od iPhone X, pa sve do iPhone 12 Pro Max poseduju Face ID. Ipak, predlažemo vam da umesto ovih funkcija koristite šifre, pošto one predstavljaju manji rizik.

Dvostruka verifikacija (2FA)

"Najbolja zaštita je 2FA zato što su male šanse da će potencijalni haker imati dva ključna parčeta vaših informacija koje su potrebne za prijavljivanje na nalog" - kaže Džonaton Simon, profesor digitalnog marketinga Univerziteta Otava.

Lokacija - podešavanja 

Apple uređaji konstantno prikupljaju podatke o svojim korisnicima, uključujući lokaciju, kada, gde i koliko posećujete određeno mesto, a sve kako bi vam omogućili bolje i kvalitetnije usluge vašeg telefona, te tako vam iste mogu pomoći da nađete benzinsku pumpu, restoran ili nešto slično.

Iako Apple ne prodaje podatke korisnika, aplikacije koje koristite mogu da vas prodaju, te se nemojte začuditi ukoliko vidite neku reklamu krojenu po vašoj meri: "U većini slučajeva, korisnik da pristup aplikaciji da nadgleda lokaciju na konstantnoj bazi i oni te podatke dele sa drugima, kako bi analizirali vašu aktivnost i poslali vam personalizovane reklame na vaš uređaj" - ističe Hajd, a prenosi Reader's Digests.

Upravljanje podešavanjima vezanih za lokaciju vašeg uređaja je od fundamentalnog značaja da se smanji količina ličnih informacija koje nehotice dajete. "Ljudi veruju da ne moraju da kriju informacije, ali bi svako trebao da bude oprezan i svestan praćenja" - ističe Daniel Markuson, ekspert za digitalnu privatnost kompanije NordVPN. On upozorava da veoma lako može da se zna gde se ko nalazi i šta tu traže, bez ikakvog odobrenja korisnika.

Kontrolisanje dozvola

Ključna stvar u očuvanju ličnih informacija je ukidanje dozvola pojedinim aplikacijama koje žele da prikupe te podatke: "Aplikacije uvek prikupljaju vaše podatke. Znaju kada ste je skinuli, kada ste je otvorili, koliko vremena ćete potrošiti ili bilo koju drugu akciju koju uradite na vašem telefonu". Iako postoje neke informacije koje možete da eliminišete jednom kada obrišete aplikaciju "morate da utvrdite kakvu korist dobijate od svake aplikacije, te da odlučite da li su informacije koje dajete vredne toga" - sugeriše Hajd. Pre nego što instalirate bilo koju aplikaciju trebalo bi da pročitate njene uslove korišćenja: "Nikada nemojte da dajete dozvolu aplikaciji za sve što vas pita, sem za dozvole bez kojih ona ne može da funkcioniše" - dodaje Markuson. Pojedine aplikacije rade tako što prikupljaju vašu lokaciju kako bi mogle da rade, neki od primera su aplikacije o vremenskoj prognozi, dostava za hranu... Pogledajte samo šta sve Facebook prikuplja od svojih korisnika!

Pogledajte šta ste dozvolili aplikacijama na vašem iPhone telefonu

To možete da uradite veoma lako! Uđite na podešavanja (Settings), pa potom kliknite na Privacy. Pojaviće vam se lista sa različitim kategorijama, kao što su praćenje, bluetooth, kontakti, mikrofon, fotografije... Na svaku pojedinačnu kategoriju možete da kliknete kako biste nekoj aplikaciji dali ili oduzeli pristup.

Većina ovih stvari važi i za Android telefone, te pogledajte našu rubriku Tips andTricksza više saveta!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi