TELEFON VAM DRASTIČNO USPORIO? Verovatno ste prepuni keša, a nisu vam puni džepovi?! Problem koji se lako rešava! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TELEFON VAM DRASTIČNO USPORIO? Verovatno ste prepuni keša, a nisu vam puni džepovi?! Problem koji se lako rešava!

Novac vam ne obećavamo, ali će zato vaš telefon imati više prostora, te će bolje raditi!

  Izvor: MONDO / Wiko

Memorija vašeg Android telefona se veoma brzo može popuniti, to dalje vodi do toga da uređaj znatno usporava.

Jedan od razloga za to može biti što brojne aplikacije (kao i sistem) na vašem uređaju prave nove podatke koje potom pune kapacitet skladišta telefona.

Možda će vas zanimati:

Ti privremeni podaci su poznatiji kao keš memorija i poveći deo prostora vaše memorije upravo može da zauzima ona. Na sreću, keš memorija se veoma lako briše!

Kako ona radi?

Vaš telefon koristi te privremene podatke kako bi što pre pristupio informacijama kada otvorite neku aplikaciju. Na primer, aplikacija Spotify će uz pomoć keš memorije zapamtiti vašu plejlistu koja je najviše puta slušana, a sve kako ne bi morala da učitava te pesme svaki put kad ih otvori. Google Chrome bi tako zapamtio veliku fotografiju na internet stranici koju često posećujete, kako ne bi morala svaki put da skine istu sliku kada pristupite toj stranici.

Keš podaci su korisni samo u svom programu. Pod tim mislimo da keš memorija nastala od Spotify aplikacije nema koristi u Instagram aplikacije. Jednom kada aplikacija odluči da privremeni podaci više nisu korisni, ona je odbaci zajedno sa ostalim keš podacima. Internet stranice, aplikacije i video igre su te koje koriste keš podatke kako bi vam omogućili brži rad, odnosno doživljaj.

Kako izbrisati keš memoriju na vašem Android uređaju?

Noviji Android telefoni vas primoravaju da izbrišete keš podatke za svaku aplikaciju individualno. Uzmite u obzir da je veoma retko potrebno da izbrišete celu keš memoriju na vašem uređaju. U većini slučajeva, brisanje keš memorije kod ključnih i nekoliko problematičnih aplikacije može rešiti vaš problem sa memorijom ili performansama.

U zavisnosti od modela, ove opcije mogu biti različite, ali princip za sve je isti.

1. Otvorite podešavanja (Settings) i izaberite Storage.
2. Potom nađite opciju Other Apps koja će vas odvesti na listu instaliranih aplikacija na vašem telefonu.
3. Izaberite aplikacije čiju keš memoriju želite da izbrišete. Da biste videli koje aplikacije zauzimaju najviše prostora, kliknite na tri tačke u gornjem desnom uglu i izaberite opciju Sort by size.
4. Na tom meniju koja daje u uvid informacije o aplikaciji, kliknite na opciju Clear Cache.

Na Samsung, Huawei i Honor telefonima (Mi smo testirali na S21+ i Honor 8X) umesto opcije Storage, potrebno je ući u Apps, odatle verujemo da ćete se snaći pošto je princip isti. Ukoliko niste uspeli, javite nam se u komentarima ili na našoj MobIT Facebook stranici.

Pazite da ne kliknete na opciju Clear Storage, pošto ćete tako izbrisati sve podatke sa vaših aplikacija. Ta opcija potpuno osvežava vaš telefon, kao da ste aplikaciju tek instalirali sa Google Play Store prodavnice. Starije verzije Android telefona su vam davale opciju da izbrišete odjednom svu keš memoriju tako što odete na Settings > Storage > Cached Data. Treba napomenuti da više ne postoji ovakva opcija koja je nekada bila ugrađena u vaš uređaj.

Šta se dogodi kada izbrišete keš memoriju?

Najpre ćete povratiti prostor u vašem telefonu, dok će aplikacije nastaviti normalno da rade. Ipak, nakon što ste izbrisali podatke koje su služile kao prečice, pojedini elementi će se duže učitavati sledeći put kada koristite aplikaciju. Korišćenjem istih ćete vremenom taložiti novu keš memoriju. Brisanjem iste nećete izgubiti pristup aplikacijama, te ne biste trebali biti odjavljeni od istih. Nećete izgubiti ni podatke kao što su bookmarks, ili progres u nekoj video igri, itd...

Beneficije brisanja keš memorije

Keš podaci su važni, ali povremeno je potrebno da ih izbrišete sa svojih uređaja. Evo zašto je brisanje istih poželjno za vaš Android telefon:

1. Kratkoročno, brisanje keš memorije će osloboditi prostor vašeg telefona. Ipak, to je privremeno rešenje, pošto nova keš memorija se stvara vremenom.
2. Ponekad stara keš memorija može biti oštećena. Kada se to dogodi, aplikacija može da „štuca“, odnosno da ima problem sa performansama. Brisanje oštećenih keš podataka može rešiti taj problem.
3. U teoriji, stara keš memorija može predstavljati rizik vašoj privatnosti, ali i bezbednosti. Internet stranice koje posećujete mogu sadržati vaše lične informacije. Ukoliko im neovlašćena osoba pristupi, one se mogu iskoristiti da bi dobili vaše privatne detalje.
4. Ukoliko vaš internet pregledač ili druga aplikacija odbija da instalira najnoviju verziju, brisanjem keš memorije možete prisiliti ažuriranje.

Da li je potrebno redovno brisati keš memoriju?

Sada kada znate sve prednosti brisanja keš memorije, možda mislite da to treba da radite stalno. Ipak, to je kontraproduktivno! Zapamtite da od keš podataka ima koristi, te da uz pomoć njih ubrzavate proces. Android telefoni već imaju ugrađen mehanizam koji briše podatke koje se ne koriste i on radi veoma dobro!

Keš memoriju treba brisati u određenim situacijama:

1. Kada je keš memorija vaše aplikacije oštećena, što dovodi do toga da aplikacija ne radi kako treba.
2. Želite da izbrišete podatke koje sadrže vaše lične informacije, a sve kako biste zaštitili vašu privatnost.
3. Imate sve manje prostora na vašem uređaju, a ne želite da izbrišete fotografije, snimke, aplikacije i slično… Zapamtite da je ovo kratkotrajno rešenje, te da ćete morati naći način kako da “oslobodite” vašu memoriju.

Što se tiče aplikacija koje obavljaju ovaj posao umesto vas, predlažemo vam da ih preskočite, jer mnoge od njih se reklamiraju kao bezbedne i lake za korišćenje, ali su pojedine daleko od toga. Iako mogu da pruže korisne usluge, nije vredno da ih instalirate jer su često pune reklama i nude opciju da platite za zaključane usluge, zauzimaju prostor na vašem telefonu i mogu da uspore performans i često iznose lažne tvrdnje, između ostalog da će drastično ubrzati vaš uređaj.

Da li vodite računa o keš memoriji?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo / MakeUseOf)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi