JEDNOSTAVNI TRIKOVI KOJI SMANJUJU POTROŠNJU MOBILNOG INTERNETA: Ovi saveti će umanjiti i vaš račun za telefon! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JEDNOSTAVNI TRIKOVI KOJI SMANJUJU POTROŠNJU MOBILNOG INTERNETA: Ovi saveti će umanjiti i vaš račun za telefon!

Veliki broj opcija se nalazi u samom uređaju!

  Izvor: MONDO / Wiko

Korišćenje mobilne date, odnosno interneta, zna da bude skupo, pa kako  održati račun niskim?

Glavni odgovor je da pametno koristite vaš pametni telefon koji ima već ugrađene opcije koje sužavaju rizik da pređete granicu.

Možda će vas zanimati:

Uz ove jednostavne ali efektivne savete, smanjićete  potrošnju mobilnog interneta, a zajedno sa tim i račune!

Manuelno limitirajte vaš mobilni internet

Svima se zadesi  da misle da imaju dovoljno interneta, pa kada stigne račun vide da su potrošili više nego što su prvobitno mislili. Retko ko ima neograničen mobilni internet, jednom kada potrošite sav limit, operateri naplaćuju dodatno za svaki sekund koji provedete na internetu.

Zahvaljujući ugrađenim opcijama u Andorid telefonima, možete da limitirate mobilnu datu. Otvorite podešavanja (settings), nađite opciju Network & Internet (kod nekih telefona Mobile network), pa potom Data usage! Kliknite na Data warning & limit i podesite da vas telefon upozori kada potrošite određen broj gigabajta. Pojedini telefoni kao što je Honor imaju funkciju mesečnog limitiranje upotrebe mobilnog interneta.

Kod iPhone telefona je slični princip. Uđete u podešavanja, potom i u Mobilnu datu odakle ćete moći da vidite koliko ste potrošili internet u Current Period opciji. U tim podešavanjima možete da isključite, odnosno da blokirate aplikacije za koje ne želite da imaju pristup internetu. Aplikacije za striming su najočigledniji izbor.

Aplikacije koje sažimaju datu

Veliki broj aplikacije koristi compression tehnologiju koja sažima upotrebu vašeg mobilnog interneta. Najverovatnije već posedujete neke od ovih aplikacija.

Google Chrome

Prva na listi je Google Chrome koju većina Android telefona poseduje. Bez obzira kakvo je vaše mišljenje o ovom pretraživaču, ona ima ugrađenu alatku koja čuva vaš internet. Prosto uđite u podešavanja i nađite opciju Lite mode. Uključite je i Chrome će brže osvežavati stranice, a koristiće čak do 60% manje date. Treba istaći da Lite mode ne funkcioniše u Incognito režimu.

Opera Mini

Ovaj internet pretraživač je napravljen tako da što manje date koristi, a čuvanje interneta je uključeno od samog starta. Za razliku od Google Chrome aplikacije, ovde imate i dodatne opcije kao podešavanje kvaliteta slika na web stranicama.

Koristite Wi-Fi kad god to možete

Pametni telefoni imaju dva načina da se povežu na internet, mobilni internet i Wi-Fi. Možete svuda po gradu da nađete Wi-Fi internet, ali treba istaći da nisu sve takve mreže bezbedne. Ipak, možete da se zaštitite tako što koristite VPN.

Dual-SIM telefoni mogu da sačuvaju vaš mobilni internet

Iako nemaju svi telefone sa dve kartice, ovakvi uređaji vam dozvoljavaju da bolje kontrolišete vaš internet. Ukoliko imate dve kartice, možete obe koristiti na istom telefonu, što će vam omogućiti da ugasite onu na kojoj je nestalo interneta, te da koristite drugu karticu, prenosi MakeUseOf. Ovaj i prethodni su dva veoma jednostavna saveta za svakodnevnu upotrebu.

Zaustavite automatsko ažuriranje aplikacija

Dok koristite vaše telefone, brojne aktivnosti se odvijaju u pozadini. Na primer Google Play i Apple Store prodavnice konstantno traže nove verzije aplikacija, dok vaš mejl gleda da li je bilo novih poruka. Društvene mreže rade u pozadini i šalju podatke vašem uređaju, a ta lista ide i ide…

To sve utiče da imate manje interneta. Ovde nije reč o ažuriranju aplikacija, već o informacijama koje one šalju.  Možete da isključite sinhronizaciju tako što uđete na podešavanja i nađete Apps & notifications opciju. Odatle ćete imati pristup aplikacijama koje se sinhronizuju, kao i kontaktima. Klikom na aplikaciju videćete koliko ona koristi internet, ukoliko procenite da je mnogo kliknite na Data usage i onemogućite opciju Background data! Kako ima veliki broj aplikacija, verovatno će vam trebati dosta vremena kako bi prošli celu listu.

Kod iOS telefona je potrebno da uđete u podešavanja, potom kliknite na vaše ime, i na kraju iCloud. Sve što treba da uradite zatim je da kliknete na svaki servis koji ne želite da se sinhronizuje.Sve aplikacije koje zahtevaju sinhronizaciju imaju svoja individualna podešavanja sa kojima možete da upravljate.

Postarajte se da se vaše aplikacije za skladištenje fajlova ažuriraju preko Wi-Fi mreže

Uvek je dobra ideja da vaše Cloud aplikacije podesite da samo preko Wi-Fi mreže otpremljuju fajlove kao što su fotografije, snimci, itd… U zavisnosti od aplikacije koju koristite, uđite u podešavanja i podesite da se one sinhronizuju samo preko Wi-Fi mreže.

Skinite vašu muziku i podkaste na telefon

Verujemo da mnogi od vas to već rade. Umesto što slušate muziku preko YouTube, Spotify ili nekog drugog muzičkok servisa, najbolje ćete uštediti mobilni internet ukoliko skinete muziku pre nego što izađete iz kuće (podrazumeva se da imate Wi-Fi). Ukoliko nemate gde da skinete, uvek možete da nadogradite Spotify ili Apple Music, koji vam potom dozvoljavaju da skinete muziku. Nakon toga koristite

Nemojte da strimujete HD snimke

Samo sat vremena strimovanja HD snimka (oko pola filma) može da pojede 2 gigabajta date, što je nekima ta količina za ceo mesec. Nećemo ni da pričamo o 2K i 4K rezoluciji. Mobilni internet nije prikladan za strimovanje sadržaja koji je kvalitetniji od 1080p, sa dolaskom 5G mreže to će se promeniti. Ukoliko slušate muziku na YouTube platformi, snimak vam neće biti potreban, zato smanjite do kraja kvalitet!

Kad smo već kod 5G mreže…

Današnji premijum mobilni telefoni dolaze sa podrškom za 4G i 5G mrežu. One omogućavaju mnogo bolji internet nego što neki imaju kod svojih kuća. Ali što je brži internet, to je veća upotreba mobilnog interneta. Jedan od načina kako da smanjite potrošnju je da degradirate svoj uređaj na 3G. Uđite u podešavanja, a zatim u Network & Internet (Mobile network). Nađite opciju Preferred network mode (type) i izaberite 3G only ili 3G (preferred)/2G.

Kod iOS uređaja je još lakše, Settings > Mobile Data > Mobile Data Options, potom kliknite na Voice & Data i izaberite 3G ili LTE off.

Kako nećete moći da pristupite HD sadržaju ili preuzimanju velikih fajlova, ovaj trik će vas naterati da manje koristite internet, pošto je lošijeg kvaliteta.

Da li su vam ovi saveti pomogli, znate li vi neki trik koji nismo napomenuli? Napišite u komentarima!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi