Optimizujte bateriju telefona, da vam duže traje u kriznim danima (FOTO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optimizujte bateriju telefona, da vam duže traje u kriznim danima (FOTO)

Nudimo vam četiri načina da brzo i lako optimizujete potrošnju baterije telefona, kako biste produžili autonomiju telefona.

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Već smo vam skrenuli pažnju da racionalno koristite internet i na to kako da pojačate Wi-Fi signal, a sad ćemo se pozabaviti isto tako važnom stvari - autonomijom baterije telefona.

Iako smo često kod kuće dopisivanje i razgovori, igranje igara, video pozivi sa kolegama, korišćenje kamere i drugih aplikacija utiče da se baterija prazni možda i brže, nego kad nismo u izolaciji ili karantinu.

Možda će vas zanimati:

Da biste produžili autonomiju baterije svog telefona, osim uobičajenih stvari, koje smo vam dosad toliko puta spominjali, trebalo bi da uradite i sledeće četiri stvari.

1. Pronađite aplikacije koje najviše troše energiju baterije

I Apple i Google su svojim sistemima omogućili alate za nadzor aplikacija i njihove potrošnje energije baterije. U meniju iOS ili Android uređaja kliknite na Settings, pa na Battery. Tamo ćete videti listu aplikacija, koje najviše i koje uopšte troše energiju baterije. Kliknite na svaku od njih i zaustavite potragu za automatskim ažuriranjima i isključite im rad u pozadini, kako bi im dozvolili upotrebu energije samo kad ih vi sami uključite tj. koristite.

Posebno obratite pažnju na Facebook, Instagram, Messenger i WhatsApp, jer su ove aplikacije najagresivnije što se rada u pozadini tiče i pokušavaju čak i da pristupaju mikrofonu, Bluetooth-u i drugim opcijama telefona i kad ih ne koristite ili nisu ni u pozadini (pisali smo već o tome kako da im to onemogućite).

Danas, kad ostajete uglavnom kod kuće, trebalo bi aplikacijama da onemogućite pristup lokaciji i drugim Maps servisima, kakvi su navigacija ili GPS zato što nema potrebe da to koriste uživo ili u pozadini, jer svakako se nigde ne krećete i praktikujete #OstaniKodKuce.

Takođe, izbrišite sve aplikacije, koje ne koristite.

2. Uključite optimizaciju baterije na samom telefonu

Ako koristite telefon isključivo za dopisivanje i razgovore, a pratite situaciju o virusu korona preko računara i tamo koristite društvene mreže, uključite na telefonu opciju za uštedu ili maksimalnu uštedu energije. Ove opcije nalaze se u odeljku Baterija u Podešavanjima telefona. Na nekim telefonima moguće je aktivirati i tzv. Jednostavan režim, koji isključuje sve smartfon mogućnosti, osim osnovnih telefonskih funkcija - pozivi i poruke, što će drastično produžiti trajanje baterije (pogledajte našu galeriju slika da vidite koliko tačno).

Na svakom od telefona ova opcija se aktivira na drugi način, ali bi i ta opcija trebalo da bude u meniju Podešavanja, pa Baterija ili Ekran ili Dodatne opcije.

3. Doterajte Podešavanja ekrana

Aktivirajte automatsko osvetljavanje ekrana i skratite trajanje tj. dužinu trajanje osvetljenja. Na nekim telefonima to je 15 sekundi, na nekim 30, nakon čega će se ekran isključuje sam od sebe. Automatsko osvetljenje će omogućiti da se u zavisnosti od svetla u okruženju podesi jačina osvetljenja i tako automatski štedi baterija i da se ne koristi maksimalno osvetljenje u svakom trenutku.

Isključite i Always On opciju na Samsung, Huawei, Nokia i drugim telefonima sa OLED ekranima i tako dodatno smanjite upotrebu ekrana.

4. Koristite 2G mreže, isključite prenos podataka

Ako ste non-stop kod kuće, a trebalo bi da jeste, i povezani ste na Wi-Fi, onda ste što se interneta tiče sigurni (mada internet moramo racionalno da koristimo, upozorili su nas), jer je protok konstantan i možete da se prebacite na mobilnu mrežu, koja manje troši.

Mreže 4G i 3G troše više energije baterije, pa se prebacite na 2G tj. 2,5G, koji će i dalje biti dovoljan za obavljanje poziva i razmenu poruka. Naravno, isključite i Bluetooth i prenos podataka preko mreže, ako ih ne koristite (imate Wi-Fi).

Mapa širenja korona virusa uživo, koju preporučujemo nalazi se na linku.

U Srbiji zvaničan sajt o COVID-19 virusu je podignut s prvim danima širenja korone, a ispravne i detaljne vesti o virusu i njegovom uticaju, prevenciji, zaštiti i lečenju pronaći ćete i na MONDU, u rubrici Koronavirus.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA