Nove MULTITASKING opcije za brže i lakše korišćenje savitljivog telefona | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nove MULTITASKING opcije za brže i lakše korišćenje savitljivog telefona

Kad vam jedan ekran jednostavno nije dovoljan - upotrebite svaki, koji imate kod kuće, a mi ćemo vam i pokazati kako i na kojim uređajima. Ovaj pristup uspešno rešava multitasking problem Android telefona i kolaboraciju među uređajima. Pogledajte!

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Odavno smo objasnili da, ako izuzmemo različite oblike savitljivih ekrana, koje ćemo upoznati u narednom periodu, hardver više nema prostora značajno da napreduje.

Postojeći resursi unapređivaće se novim softverskim rešenjima, koja će omogućiti da uređaji urade više stvari na bolji način, a više se neće postavljati pitanje da li uređaj ima mogućnost nešto da uradi, nego na koji način će to uraditi.

Možda će vas zanimati:

S ovim na umu tokom bliskog perioda u budućnosti bićemo svedoci novih, konvergentnih uređaja, koji neće morati da budu modularni, a njihove funkcije će opet biti nadograđivane funkcijama drugih uređaja. Sve to će biti omogućeno - softverom, naravno. Takođe, neće svi uređaji biti isti, jer neće svi oni moći da ponude softverska rešenja, koja će biti svrsishodna tj. inovativna i korisna u isto vreme.

Osim što ima revolucionaran ekran, koji se preklapa iz forme telefona u formu tableta bez notcha-a, Huawei Mate Xs je upravo jedan od uređaja, koji svojim korisnicima nudi unapređena softverska rešenja, koja ne podižu samo produktivnost na viši nivo, jer ne zasniva se nama život samo na poslu, nego i zabavu i multimediju.

Velik i raskošan ekran OLED tipa od dijagonale 6,6 inča lako se rasklapa (postoji taster sa zadnje strane za početak otvaranja ekrana) do čak osam inča, kad Full View ekran prikazuje sliku u 2.200 x 2.480 piksela sa čak 414 piksela po inču. Ali, nisu brojke te, koje treba da vas zadive. Ono što morate da znate o ovom ekranu i njegovom softveru su posebne opcije, koje nudi samo određeni broj Huawei uređaja, a koje su napravljene da se posao odradi brže, radeći više stvari odjednom, kao i da se komunikacija učini trenutnom, ali i da se pojača zabava, kad je to potrebno.

Prva nova opcija je MULTI WINDOW. Ova opcija je napravljena tako da se dve aplikacije otvore jedna pored druge na velikom ekranu i da se sadržaj po potrebi deli između njih. Recimo, dok ste na vezi sa kolegama i koristite digitron rezultate računanja možete da podelite s njima tako što ćete ih prstom prevući na aplikaciju za poziv tj. video vezu. Takođe, na isti način u aplikaciji za četovanje možete da podelite slike, fajlove, video materijal iz galerije telefona ili sa Huawei Cloud-a, bez preuzimanja fajlova na svoj uređaj.

Multi Window je opcija, koja je dostupna na određenom broju Huawei uređaja - Mate Xs, MediaPad Pro, Huawei MateBook računari…, a uskoro će biti povećan i broj sistemskih i drugih aplikacija između kojih će biti moguće koristiti opciju “Drag and Drop“ za lako prebacivanje muzike, videa, slika i uopšte svih vrsta fajlova iz memorije telefona ili Huawei Cloud-a.

Kad vam dve istovremeno otvorene aplikacije na ekranu nisu dovoljne, onda otvorite i treću, ali ne tako da pretrpate ekran. Prema istraživanjima kompanije, dve aplikacije u isto vreme su ono što će koristiti gotovo svi korisnici, a treću samo povremeno. Zato je Huawei predstavio svoju FLOATING WINDOW opciju, koja omogućava da se treća aplikacija jednostavno otvori u tzv. “oblačiću“, iskoristi koliko je potrebna i zatim isključi, uz istovremenu mogućnost premeštanja treće aplikacije po ekranu kako korisniku odgovara (otuda i to floating u nazivu, logično).

Recimo, dok razgovarate s kolegama kroz chat ili video call aplikaciju u levom delu ekrana, računate kalkulatorom na desnom, imate mogućnost da aktivirate i treći, plutajući prozor, u kojem ćete moći da pročitate pristiglu poruku ili čak mejl i delove sadržaja prekopirate u kalkulator ili aplikacije s leve strane ekrana. Jasno vam je da ovo daje neograničene mogućnosti brzog obavljanja više stvari istovremeno ili makar naizmenično, uz potpunu kontrolu svega s jednog mesta.

Iako su Multi Windows i Floating Windows opcije zaista korisne, prava zvezda novog Huawei Mate Xs telefona zasnovanog na Huawei Mobile Services platformi jeste MULTISCREEN COLLABORATION.

Multiscreen Collaboration je nova opcija zasnovana na Huawei Share opciji, koja briše granice između Huawei uređaja i napredne funkcionalnosti na više platformi istovremeno. Ne brinite, sad ćemo i to da objasnimo!

Huawei Share video (MobIT)
Izvor: Huawei Mobile

Recimo, ovo je jedan od mogućih scenarija. Multiscreen Collaboration omogućio je tzv. drag-and-drop prenos fajlova i/ili podataka između pametnih telefona i tableta. Periferno deljenje omogućava korisnicima da kucaju tekstove u aplikacijama pomoću tastature i ekrana tableta a da se to istovremeno vidi na pametnom telefonu.

Korisnici su u mogućnosti i da reprodukuju muziku sačuvanu na pametnom telefonu uz pomoć zvučnika sa tableta i još mnogo toga. Ovo rešenje, takođe omogućava korisniku da prima pozive ili odgovara na tekstualne poruke direktno sa tableta dok je Huawei Share veza sa Mate Xs ili drugim Huawei telefonom istovremeno aktivna, omogućavajući tako dosad nemoguć način rada sa više uređaja.

Praktično, ovo je idealno za ljude, koji poseduju više Huawei uređaja, jer zabavu i posao mogu da prenose s jednog uređaja na drugi, a da uz to nastavljaju sa mesta, na kojem su bili na uređaju pre nego što su uzeli drugi.

Huawei Share on Huawei MateBook X Pro video (MobIT)
Izvor: Huawei Mobile

Huawei je velikom broju svojih telefona pomoću Huawei Share opcije omogućio i novu opciju deljenja sadržaja na sličan način i između Huawei MateBook računara, što znači da uz Windows 10 podršku na Huawei laptopu Huawei telefon može da se prikaže na ekranu računara, da se primaju pozivi, šalju i primaju poruke, prebacuju fajlovi jednim dodirom i koriste aplikacije i drugi sadržaji sa telefona i obrnuto.

Ovakav koncept softvera uspešno rešava multitasking problem Android telefona i kolaboraciju među uređajima.

MONDO MobIT

Huawei je toliko vodio računa o detaljima, koji su u stanju da unaprede korišćenje, da je omogućio i razmaknutu tj. podeljenu tastaturu, tako da levi i desni deo budu bliži plačevima kad je telefon otvoren. Takođe, aplikacije, koje se najčešće koriste moguće je smestiti u DOCK, koji je uvek blizu, a poziva se kratkim svajp pokretom blizu ivice ekrana.

Huawei trenutno radi na unapređenju Huawei Mobile Services ekosistema, a mi smo već počeli da vam prenosimo naša iskustva u seriji tekstova, koje bismo mogli da nazovemo i “Ima li života bez Google aplikacija“.

Ima, videćete i kako…

HUAWEI Mate Xs video (MobIT)
Izvor: Huawei Mobile

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA