Ne klikćite na mape širenja KORONE, jer su te mape najčešće - VIRUSI! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne klikćite na mape širenja KORONE, jer su te mape najčešće - VIRUSI!

Pripazite se ne samo lažnih vesti i dezinformacija u vezi sa virusom korona, nego i gde saznajte te informacije i čitate vesti.

  Izvor: MONDO / Kaspersky

Naravno, uvek vam preporučujemo KORONAVIRUS odeljak MONDO sajta, jer su tu informacije proverene, tačne i u skladu sa odvijanjima događaja!

Ali, nisu svi dobronamerni niti tačni kad je izveštavanje o virusu korona u pitanju.

Možda će vas zanimati:

Nacionalni CERT saopštio je da je u toku "fišing" kampanja i da se zloupotrebljava situacija sa virusom korona. Fišing (Phishing) ili pecanje je uobičajen naziv za sajtove, koji na prevaru dolaze do poverljivih podataka kao što su brojevi kreditnih kartica, korisnički podaci, šifre i drugo.

Trenutna kampanja se najčešće realizuje u vidu mejl poruka, koje u sebi mogu sadržati različite tipove informacija u vezi sa COVID-19 virusom, saopštava Nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima - CERT.

"U tekstu mejl poruke, od korisnika se zahteva unos korisničkog imena i lozinke, kako bi korisniku navodno bilo omogućeno da pristupi informacijama o merama zaštite u vezi sa COVID-19 virusom", kažu u CERT-u.

Pored mera zaštite, poruke mogu sadržati i informacije o svim drugim aktuelnim temama, koje imaju veze sa korona virusom, kao što su mape zaraženih, moguće posledice na ekonomiju i slično. Preporuka CERT-a je da korisnici obrate pažnju ukoliko dobiju mejl sa ovakvim sadržajem i ne unose svoje podatke, nego da provere linkove jednostavnim prelaskom preko njega - mora postojati jasna, kratka adresa sa jasnim imenom sajta ili servisa, koji ima kredibilitet, kao što je SZO tj. Svetska zdravstvena organizacija (World Health Organisation) i slično.

Informišite se isključivo na legitimnim ili nacionalnim izvorima!

LAŽNE MAPE o virusu korona šire PC zarazu

Sajber stručnjaci objavili su nakon širenja virusa korona i učestalih pretraga za informacijama o njemu da je oko 50 procenata mapa, na kojima se prikazuje širenje virusa korona lažno i kreirano isključivo da ukradu korisničke podatke.

Koristeći brigu i neznanje korisnika hakeri korišćenjem AZORult malvera, poznatog od 2016. godine kradu korisničke podatke, novac i upadaju im u uređaje, preuzimajući kontrolu nad njima, tako što im traže lične podatke, login podatke za naloge i druge stvari, koje nikako ne bi trebalo otkrivati nikome, a ponajmanje ovakvim sajtovima.

Ovi sajtovi su isključivo informativni, ne nude premijum usluge i ne smeju da traže korisničke podatke, a informacije, koje prikazuju moraju biti potpisane izvorom SZO tj. WHO.

Kako da prepoznate lažni sajt tj. mapu virusa korona:

  • Svaki, koji vam traži upisivanje bilo kakvih podataka sigurno je lažan
  • Adresa sajta mora biti https ili na drugi način zaštićena i osigurana
  • Ime sajta mora biti jasno, kratko, koncizno i logično
  • Preskačite svaki sajt sa vrlo dugačkom adresom punom nepovezanih znakova
  • Aktivirajte antivirus pre posete bilo kojem sajtu mape virusa korona.

Ako tražite pouzdanu mapu - koristite baš ovu!

Stručnjaci upozoravaju da su napadima izloženi Windows i Android korisnici, pa vodite računa, ako posećujete slične sajtove sa ovih platformi i ponašajte se odgovorno prema svojoj onlajn bezbednosti i privatnosti.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA