Ovako se pravilno puni telefon: 8 novih stvari, koje morate da znate! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovako se pravilno puni telefon: 8 novih stvari, koje morate da znate!

Da, da, znamo da smo već TOLIKO puta pisali o ovome, ALI - ponavljanje je majka znanja, zar ne?!, a i reći ćemo vam neke nove stvari, kao i uvek!

  Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Izdržljivost tj. autonomija baterije mobilnog telefona ili nekog drugog mobilnog uređaja postala je jedna od glavnih briga, čak i danas, kad imamo najbrže punjače ikad!

Telefone koristimo sve više i sve duže i mogućnost da baterija izdrži čitav dan postala je najvažnija karakteristika, odmah ispod veličine ekrana, a na premijerama telefona svi se hvataju za dan, dva ili čak tri autonomije.

Možda će vas zanimati:

Osim toga, ceni se i sama dugovečnost baterije tokom radnog veka uređaja. Pakovanje u kojem stiže pametni telefon sve češće sadrži i adapter za brzo punjenje baterije, jer rastuća potreba za izdržljivim baterijama jedan je od razloga zbog kojeg su brzi punjači sve više prisutni na tržištu, piše CNet.

Ako “preti“ opasnost da se baterija isprazni pre kraja dana, brzi punjači su lek. Punjenje od svega 10 minuta može da napravi dijametralnu razliku između prelaza u štedljiv režim rada i potpunog gubitka energije, pre nego što se vratite kući.

Ali sad, kad je brzo punjenje tako lako dostupno, nameće se pitanje: Postoji li šansa da brzo punjenje vremenom oslabi kapacitet baterije, lagano je uništi ili ugrozi bezbednost punjenja i samih korisnika?

Zato, otkrijte nove stvari o punjenju, koje bi trebalo da znate. Uvažite ih i dalje se ponašajte u skladu s njima!

Baterije telefona neće se uskoro menjati

Svi telefoni koriste litijum-jonske ili litijum-polimer punjive baterije. Teško je stvoriti baterije, koje traju duže, jer se tehnologija baterija nije promenila već decenijama. Iako se čini da one skladište sve više energije i traju duže, zapravo se radi o manjoj potrošnji - uređaji i softver imaju mnoge režime, koji racionalnije troše energiju, tako da je povećano i trajanje baterije.

Recimo HONOR MagicWatch 2 ili Huawei Watch GT 2 produžili su rekordno trajanje baterije na digitalnim satovima do tri nedelje zahvaljujući neprimetnom usporavanju softvera na tim uređajima i brišući nepotrebne elemente korisničkog okruženja, koji bi opterećivali rad uređaja.

Na nesreću svih vlasnika telefona, fokus kad je tehnologija baterija u pitanju uglavnom je usmeren na automobile, satelite i sisteme napajanja (pametnih) kuća u područjima gde industrijske baterije moraju da traju daleko iznad dve ili tri godine, koje očekujemo od naših telefona.

Drugi segment, koji radi protiv telefona jeste veličina njihove baterije. U poređenju s akumulatorom električnog automobila, izvor napajanja smartfon uređaja je minimalan. Na primer, punjiva baterija Tesla 3 automobila ima kapacitet baterije više od 4.000 puta veći, nego iPhone 11 Pro Max. A to je važno, jer - što je veća baterija, to je više trikova, koji produžavaju njen život.

Danas je prosek da u srednjem segmentu baterija ima do 4.000, a u premijum do 5.000 mAh, što je i dalje retkost i zahteva da se uređaj konstruiše tako da bude minimalno uvećan ili teži, a da unutra bude dovoljno mesta za povećanje baterije, što je težak posao i može da ga isprati tek nekoliko (najvećih) proizvođača.

Recimo, Apple se i ne trudi da poveća svoje baterije drastično iz generacije u generaciju iPhone ili iPad uređaja, nego nastoji da softverski produži radnu autonomiju.

Dalje, kad punite bateriju, napon raste, stavljajući je pod "stres", posebno tokom posljednjih 20% napunjenosti. Da bi izbegli ovaj stres, proizvođači električnih automobila pune nove baterije samo do 80%. Zbog velikog kapaciteta baterije, električni automobili i dalje su u stanju da pređu veliku udaljenost, izbegavajući pritom stres za svoje baterije. Samo ova metoda sama u stanju je da udvostruči ukupni životni vek baterije automobila.

Veće baterije u telefonu mogu da vam omoguće celodnevni rad na uređaju, ali obično samo ako su napunjene do maksimuma, što znači da se baterija svakog dana prilikom punjenja izlaže stresu, koji joj smanjuje životni vek.

 Motorola Moto G4
Motorola Moto G4
Izvor: Promo/Motorola

Brzo punjenje NEĆE oštetiti bateriju

Konvencionalni punjač ima snagu od 5 do 10 vati. Brži punjač može to da poboljša i do čak 65 vati. Na primer , iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max dolaze s brzim punjačem od 18 vati, Galaxy Note 10 i Note 10+ s punjačima punjačima od 25 vati. Samsung će vam rado prodati i ekstra brzi punjač od 45 vati za 50 dolara, a novi Black Shark 3 puniće se najvećom brzinom dosad - 65 vati!

Osim ako nema neke tehničke greške s elektronikom vaše baterije ili punjača, korišćenje brzog punjača neće dugoročno oštetiti bateriju vašeg telefona.

Evo zašto!

Baterije za brzo punjenje rade u dve faze. U prvoj fazi napon se primenjuje na praznu ili gotovo praznu bateriju. I to donosi taj brzi porast od 50 do 70% u prvih 10, 15 ili 30 minuta - baterije tokom prve faze punjenja mogu brzo da apsorbuju energiju bez većih negativnih efekata na njihovo dugoročno zdravlje.

Znate koliko vremena je potrebno da se popuni i posljednjih 20 ili 30% baterije, u odnosu na prvih 70 ili 80%... Taj posljednji deo je druga faza punjenja, u kojoj proizvođači telefona moraju da uspore i da pažljivo upravljaju brzinom punjenja, jer bi proces punjenja zapravo mogao da ošteti bateriju. Oštećenja su retka, ako je unutra sve ispravno.

Sam sistem upravljanja baterijom u telefonima, sve češće i u punjaču, pažljivo nadgleda dve faze napunjenosti i smanjuje brzinu punjenja tokom druge faze, kako bi se osiguralo vreme bateriji da apsorbuje energiju i izbegne probleme, zbog čega može da prođe i čitavih 10 minuta da bi se dobilo poslednjih nekoliko procenata napunjenosti.

Ne možete prepuniti bateriju

Postoji strah među korisnicima da bi ostavljanje uređaja na punjaču moglo da dovede do punjenja baterije preko njenog kapaciteta, nestabilnosti, smanjenja trajanja života baterije ili zagrevanja usled kojeg će baterija eksplodirati, zapaliti se ili istopiti.

Međutim, sistem upravljanja baterijom je osmišljen tako da isključi električni naboj kad baterija dostigne 100%, pre nego što ona bude mogla da se prepuni. Imajte na umu i to da baterija, ipak, ostaje pod stresom iako je 100% puna.

O prepunjavanju baterije informišite se i na ovom linku. Čak je i Apple pričao o tome...

 Jedan isti punjač za sve uređaje Evropska Komisija Izvor: SmartLife/Evropska Komisija

Ne dozvolite da se baterija potpuno isprazni (0%)

Pražnjenje baterije do  kraja u stanju je da izazove različite hemijske reakcije, koje vremenom skraćuju vek baterije. Da bi se izbeglo potpuno pražnjenje, sistem upravljanja baterijom uključuje sigurnosne funkcije, koje isključuju telefon kad dostigne nivo energije blizu kritičnog. Mislite da ste dostigli nulu, jer ste videli to poslednje upozorenje o praznoj bateriji, ali je zapravo to sistem, koji je napravljen da nasilno isključi telefon i da spreči uništavanje baterije pomenutim reakcijama (u bateriji i tada ostaje određena količina energije).

Ako želite da se aktivnije uključite u zdrav život svoje baterije, stavite telefon na punjač kad se nivo napunjenosti baterije smanji na oko 30%, što je znatno iznad kritično niskog nivoa. O ovome smo već pisali više puta i da, teško je držati bateriju u rasponu od 20 ili 30 procenata do 80 procenata napunjenosti, ali uradite to makar nekoliko puta u stalnom ciklusu punjenja i uradili ste nešto dobro za svoju bateriju!

Visoke temperature mogu da oštete bateriju

Visoke temperature su iskonski neprijatelj vaše baterije. Zapamtite to! Poznato je da su visoke temperature u stanju da s vremenom, pa čak i vrlo brzo smanje vek trajanja baterije.

Potrudite se mobilni telefon sklonite od jakog i direktnog sunca, držite ga podalje od prozora i posebno ga ne držite na kokpitu vašeg automobila kako biste sprečili pregrevanje (toplotni udar) koje čini da baterija postane manje efikasna. U ekstremnim slučajevima može doći čak i do topljenja ili samozapaljivanja baterije izazvanog pregrevanjem.

Čak i temperature iznad 30 Celzijusovih stepeni mogu da umanje efikasnost baterije.

Pravilo o toploti i bateriji je posebno primenjivo na laptop računare, koji imaju još osetljivije baterije, da napomenemo i to, nekome će biti od koristi.

Tuđi punjači neće naneti štetu vašoj bateriji

Osim ako ne koristite lažne ili oštećene punjače i kablove, kablovi i punjači, koji nisu došli uz vaš model telefona neće naštetiti vašoj bateriji, jer su, ako su ispravni i sertifikovani, svi oni u standardima, koji poštuju bezbednost i baterije i mobilnog. Međutim, korišćenjem tuđeg punjača vaš telefon tj. njegova baterija verovatno se neće toliko brzo puniti, kao kad koristite punjač, koji je došao uz vaš uređaj.

Neki telefoni, poput onih iz kompanije Huawei ili OnePlus, koriste sebi svojstven dizajn punjenja - s delom koji je odgovoran za brzo punjenje ugrađenim u punjač. Da biste u potpunosti iskoristili brzo punjenje uređaja, morate koristiti njegov kompatibilan punjač. S druge strane, drugi proizvođači telefona, kao što su Samsung ili Apple, koriste fleksibilnije punjače pomoću kojih je moguće puniti znatno širi spektar telefona. Naravno, najsigurnije i najbolje je koristiti punjače, koji su došli uz vaš uređaj.

Koje su najbolje metode za uštedu baterije?

Da biste izvukli više života iz baterije vašeg telefona, možete koristiti uobičajene trikove za uštedu energije kao što su smanjenje pozadinske osvetljenosti ekrana (brightness), isključivanje Wi-Fi mreže i Bluetooth veze kad ih ne koristite, ograničavanje pristupa pozadinskim aplikacijama internetu, lokaciji ili isključivanje rada nepotrebnim aplikacijama u pozadini kroz podešavanja i vođenje računa o aplikacijama, koje koriste GPS.

Takođe, aktivirajte Taman mod ekrana u sistemu, ako koristite OLED, P-OLED, AMOLED ili Super AMOLED telefone, a uvek možete i da isključite animacije u sistemu ili na pozadini ekrana, kako bi manje opteretili uređaj, a samim tim i trošenje baterije.

BONUS: Ne koristite oštećene punjače / kablove

Loš punjač je onaj, koji je oštećen, čije punjenje više nije konstantno niti kontinuirano, a iskidani kablovi i oštećeni kablovi, takođe su loši i mogu da izazovu ne samo oštećenja baterije, nego i uređaja.

Više o lošim punjačima i kablovima pročitajte na linku!

Ako vi imate neki savet, bilo šta na ovu temu - čekamo vas u komentarima!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi