KORONA opet "bije": Uradite OVO telefonu svaki dan! (FOTO, VIDEO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KORONA opet "bije": Uradite OVO telefonu svaki dan! (FOTO, VIDEO)

Da biste svom zdravlju posvetili punu pažnju ne zaboravite da redovno čistite i svoj telefon!

  Izvor: MONDO / Wiko

Procedura je prilično uobičajena i nema razloga da je izbegavate, jer ne traje dugo, a može da doprinese očuvanju vašeg zdravlja, posebno ovih dana, kad virus korona ponovo jača u Srbiji.

Čak i kad je "samo" sezona gripa i sličnih bolesti u punom jeku, to bi mogla biti ključna stvar.

Možda će vas zanimati:

Ovih dana putem medija lekari i epidemiolozi savetuju nas ponovo, kao početkom marta i tokom prvog talasa pandemije, da je pored vakcinacije jedina prevencija protiv korone, ali i protiv raznih drugih virusa gripa i slično - izbegavanje bliskog kontakta sa obolelim osobama, izbegavanje dodirivanja nosa, usta i očiju prljavim rukama i, naravno održavanje higijene ruku, odnosno redovno pranje ruku.

Pored toga, važan momenat u prevenciji jeste da obavezno, svaki dan kad dođemo kući adekvatno dezinfikujemo svoj mobilni telefon, jer telefon je stvar sa kojom svi mi najčešće imamo kontakt tokom dana, pa ukoliko ne dezinfikujemo telefon to vrlo lako može čak i anulirati efekte pranja ruku.

A evo i šta nas savetuju stručnjaci, kako da sami pravilno dezinfikujemo telefon:

Mobilni telefoni i tableti svakodnevno se dodiruju prljavim rukama, pa se na njima nalazi veliki broj bakterija i virusa, koji potencijalno mogu da izazovu različite zdravstvene probleme. Istraživanja su pokazala da prosečan telefon ima čak 18 puta više bakterija od daske na WC šolji, koje se definitivno neće ukloniti brisanjem telefona o rukav ili nogavicu pantalona (što je, priznaćemo za većinu nas uobičajena procedura).

 čišćenje, pranje Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ali kako onda stvarno očistiti i dezinfikovati telefon i tablet računar?

Dobra vest jeste da sve što je potrebno za taj posao već imate kod kuće. Naravno, pre nego što krenete sa detaljnim čišćenjem telefona potrebno je napraviti nekoliko pripremnih radnji. Nemojte nikako tokom tog procesa držati telefon na punjaču ili ga dopunjavati putem power bank-a. Isključite telefon i, ako je to moguće, izvadite bateriju iz njega. Ako telefon nije vodootporan ne bi bilo loše da prekrijete sve otvore na neki način (gumeni čepovi, lepljiva traka…), kako bi smanjili mogućnost ulaska vode u njegovu unutrašnjost.

Za čišćenje je najbolje da koristite neku mikrofiber krpu. One su dovoljno mekane da neće izgrebati staklo, a istovremeno imaju i veliku moć prikupljanja nečistoća. Dobro će doći i krpice za čišćenje naočara. Putem ovih krpa možete da uklonite masnoće, koje se prikupljaju na telefonu tokom upotrebe. Krpe nemojte da kvasite u potpunosti - samo navlažite jedan kraj i dobro ga ocedite pre nego što krenete sa čišćenjem.

Ono što je vrlo bitno naglasiti jeste da, ako koristite neko specijalizovano sredstvo za čišćenje ekrana, nikad ga ne prskajte direktno na telefon, već na krpu. Nakon čišćenja vlažnim delom, obavezno prebrišite uređaj još jednom, ali ovog puta suvim delom krpe. Na taj način ćete ukloniti sve tragove vlage. Ukoliko nemate adekvatnu krpu dobro će poslužiti i najobičnija vata.

Za detalje koji su teško dostupni ili koji zahtevaju detaljnije čišćenje, možete da iskoristite štapiće za uši sa vatom. Blago navlažite vatu i utrljajte je na teško pristupačne delove i konektore..

 Wiko Y80 cena u Srbiji, prodaja, kupovina, Wiko Y80 utisci, kakav je telefon Izvor: MONDO / Wiko

Ako želite da budete sigurniji da će se čišćenjem ukloniti i virusi, možete da napravite rastvor  vode i alkohola u razmeri 60% vode i 40% alkohola (medicinskog, koji možete da kupite u bilo kojoj apoteci), savetuje profi blog. Umesto vode i alkohola, možete da koristite i drugu kombinaciju - destilovana voda i sirće. U ovom slučaju iskoristite rastvor koji će sadržati 50% vode i 50% sirćeta.

Nakon što završite čišćenje, ostavite telefon neko vreme isključen, da budete sigurni da su se osušile eventualne mikro kapljice, koje su možda uspele da uđu u neki od konektora. Ovu proceduru možete da obavljate onoliko često koliko želite, odnosno kad god smatrate da vam se uređaj zaprljao.

Koliko vi često i da li čistite telefon uopšte?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA