Vreme je da se UOZBILJITE, jer su i pretnje postale daleko ozbiljnije! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vreme je da se UOZBILJITE, jer su i pretnje postale daleko ozbiljnije!

Počnite da koristite bezbednosni softver svog telefona već danas, a mi ćemo vam odmah objasniti zbog čega i šta bi sve trebalo da zaštitite.

  Izvor: MONDO / Samsung
Samsung Galaxy: Secured by Knox (MobIT)
Izvor: Samsung

Predviđanja za 2020. godinu, što se sajber napada tiče, stavljaju mobilne uređaje na “listu prioriteta“ malicioznih pojedinaca i sistema, koji će iz mobilnih uređaja nastojati da izvuku što više korisničkih podataka.

S tim u vezi veoma je važno da znate da se zaštitite i da na vreme mislite o tome da vaši podaci mogu postati vrlo lako tuđi i da mogu biti zloupotrebljeni na različite načine, a da vi čak toga i niste svesni.

Možda će vas zanimati:

Loš scenario po sebe ćete preduprediti nerizičnim ponašanjem o kojem smo već pisali, a ovog puta želimo da pokažemo da ne morate da imate dodatan softver na telefonu, poput antivirusa, da biste bili bezbedni.

Integrisana rešenja, ako su kvalitetna (u smislu da zaista štite uređaj) i dobro urađena (u smislu da ne opterećuju rad telefona) i ne usporavaju ga, mnogo su bolja opcija od dodavanja antivirus i drugog softvera na telefon. Ukoliko postoji bezbednosno rešenje na vašem uređaju - savetujemo vam da ga pravilno podesite i počnete što pre da ga koristite.

Ukoliko odaberete Galaxy telefon sa njima ćete dobiti i Knox, kao integrisano bezbednosno rešenje, koje se u uređaj ugrađuje od čipa nagore, hardverski, a onda i preko softvera, na taj način štiteći telefon od malicioznih napada, hakovanja, krađe podataka i drugih sajber i pretnji u fizičkom svetu.

Nudeći višeslojnu sigurnost, Knox integriše hardver i softver, koji zajednički rade kako bi pružili visok nivo zaštite podataka, braneći najosetljivije informacije od zlonamernog softvera i zlonamernih pretnji.

Knox je utkan kroz ceo sistem Galaxy telefona, a podaci se čuvaju u samom bezbednosnom čipu, koji je obezbeđen sigurnosnim lozinkama i enkripcijom, koji se ne mogu dešifrovati, osim ukoliko se ne podudaraju korisnički nalog i lozinka. Na taj način obezbeđuje se da samo korisnik ima pristup svojim ličnim podacima.

Telefoni, tableti, satovi i drugi Samsung proizvodi napravljeni su sa platformom Knox. Ovo višeslojno sigurnosno rešenje radi na operativnim sistemima Android i Tizen, pa je svaki uređaj aktivno zaštićen od trenutka kad ga korisnik prvi put uključi.

MONOD MobIT

Samsung Knox platforma je u suštini sveobuhvatno bezbednosno rešenje, možete ga zamisliti kao posebnu vrstu antivirusa, ali se “proteže“ i do posebnih aplikacija i opcija Galaxy telefona, kakve su Samsung Pass, Samsung Secure Folder, zaštita Wi-Fi i drugih veza na telefonu, zaštita zdravstvenih podataka, kao i praćenje telefona pomoću Find My Phone alatke.

Samsung Pass opcija, dostupna ne određenim Samsung Galaxy uređajima, pomoću inovativne biometrijske tehnologije za potvrđivanje identiteta, uključujući prepoznavanje lica i ultrasonični otisak prsta, omogućava da pristup podacima može biti zaštićen čak i ako se izgubi uređaj ili on bude ukraden.

Uz Samsung Pass pojedine funkcije omogućavaju jednostavan, brz i siguran pristup ličnim podacima - kao što su aplikacije banke, aplikacije za kupovinu ili aplikacije za elektronsku poštu. Nema potrebe za pamćenjem bezbroj korisničkih imena i lozinki - samo otisak prsta ili skeniranje pogleda će otključati vašu aplikaciju i podatke u njoj.

Samsung Pass kako se podešava (MobIT)
Izvor: Samsung

Mobilni uređaji su postali višenamenski alat - naš novčanik, imenik, foto-album, mobilni računar. Za dodatan nivo privatnosti, Bezbedan Folder stvara poseban šifrirani prostor za čuvanje podataka, što znači da samo ti imaš pristup najprivatnijim delovima svog telefona.

Bezbedan folder je aplikacija u kojoj je moguće sačuvati gotovo bilo šta od pogleda radoznalih korisnika, koji bi mogli doći u posed zaključanog telefona. To uključuje SMS poruke, tekstualne fajlove, fotografije, video snimke, aplikacije i druge sadržaje, koji se nalaze na telefonu. Ovaj folder omogućava njihovo zaključavanje, uklanjanje iz klasične memorije (nisu izlistani niti ih je moguće pronaći), ali i “bekapovanje“ putem Samsung naloga, koji možete aktivirati i registrovati besplatno.

Samsung Bezbedan Folder je integrisan sa Samsung Knox-om, tako da su svi podaci unutar tog menija bezbedni po najstrožim standardima.

Samsung Secure Folder kako se podešava i pravi (MobIT)
Izvor: Samsung

Samsung Galaxy telefoni podržavaju inteligentniji i bezbedniji Wi-Fi, koji omogućava non-stop povezanost. To u praksi znači da će Samsung-ovi telefoni na raspolaganju imati kombinovanu najbržu dostupnu LTE ili čak 5G mrežu i Wi-Fi za maksimalno pojačanje brzine interneta. Ovaj sistem se koristi i u trenucima kad je korisnik u zoni slabe povezanosti jedne ili druge mreže, u kojima ona, koja je aktivna pušta internet protok, kako na telefonu nikad ne bi pisalo ono dosadno “učitavanje“. Što se bezbednosti tiče, Samsung je uveo opciju, koja non-stop skenira bezbednosne aspekte bilo koje Wi-Fi mreže, na koju je telefon povezan.

U momentu kad se pojavi sumnjiva mreža ili sumnjiva aktivnost na mreži, na koju je korisnik povezan telefon će o tome obavestiti korisnika uz mogućnost da isključi tu mrežu i poveže se na neku drugu ili na mobilni internet.

Na Galaxy S10, Galaxy Note10 i budućim Galaxy telefonima Wi-Fi hardver i softver se kroz čitav niz poboljšanja bore protiv malicioznih i nebezbednih mreža, koje postaju sve veća opasnost po bezbednost mobilnih telefona. Ova situacija važi i za Bluetooth vezu, ali i za vezu ostvarenu putem mobilne mreže.

Galaxy Knox Secure Wi-Fi kako podesiti (MobIT)
Izvor: Samsung

U slučaju gubitka ili krađe telefona, usluga Pronađi moj telefon omogućava korisniku da daljinski locira svoj pametni telefon, napravi kopiju podataka sa uređaja na Samsung Cloud platformi (do 15 GB besplatno), zaključa ekran i čak da blokira pristup na Samsung Pay uslugu plaćanja. I ako je potrebno, takođe se mogu obrisati svi podaci, koji se nalaze na izgubljenom ili ukradenom uređaju.

Za korišćenje Pronađi moj telefon usluge biće vam potreban Samsung nalog, koji se otvara besplatno, a nedavno smo savetovali sve korisnike Samsung uređaja da ga obavezno aktiviraju - evo zašto i kako je to od pomoći!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi