Google “isključio“ Search i Chrome i u Srbiji | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google “isključio“ Search i Chrome i u Srbiji

Od 20. juna i u Srbiji postoji mogućnost da se sa Android telefona isključe Chrome pregledač i Google Search i zamene nekim drugim aplikacijama.

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Odmah na početku da razjasnimo - Google NIJE omogućio brisanje aplikacija Chrome i Google Search aplikacija sa Android uređaja, ali je korisnicima, koji baš žele da ih ukinu na raspolaganju mogućnost za prinudno zaustavljanje i onemogućavanje i jedne i druge, što će učiniti da se one “povuku“ iz menija telefona.

Ako ste pročitali i ispratili naš tekst “Kako nas sve Google prati i kako ga zaustaviti“, onda ste praktično uradili sve što ste mogli da smanjite količinu ličnih podataka, koje delite sa najvećom internet kompanijom na svetu. Ostao je još samo ovaj korak - da Chrome i Google Search zamenite drugim aplikacijama.

Otkud sad ovo?!

Google je platio veliku kaznu zbog monopola, koji ima na tržištu mobilnih aplikacija, kroz Android ekosistem i EU je primorala kompaniju da korisnicima ponudi izbor. Slično je prošao Microsoft sa Internet Explorer pregledačem, ako se sećate. U svakom slučaju više izbora za nas i više novih iskustava, koja ne moraju biti pod budnim Google okom.

Prilikom pokretanja Play Store aplikacije od 20. juna ćete biti u prilici da izaberete drugi pregledač interneta i internet pretragu, umesto Chrome i Search aplikacija. U Srbiji je Google ponudi do četiri alternative, među kojima su Opera, Firefox i UC Browser za pregledanje interneta, kao i Bing, DuckDuckGo, Ecosia i Seznam za internet pretragu.

Nakon instalacije Google će vam ponuditi objašnjenja kako da promenite primarne aplikacije za pretragu i pregled interneta i koristite ih umesto Chrome i Search servisa.

Sva objašnjenja su redom data u našoj galeriji, koju možete da konsultujete za sve nedoumice, a mi ćemo vam skrenuti pažnju na to da uvek imate mogućnost da promenite primarnu aplikaciju za bilo šta.

Recimo, za promenu pregledača uradite ovako:

- Podešavanja  >Aplikacije  >Podrazumevane aplikacije  >Pregledač.

U tom meniju odaberite pregledač interneta, umesto Google Chrome-a, potvrdite izbor (Google će pokušati da vas odvrati još jednom od toga porukom o bezbednosti i mogućim neplaniranim troškovima - ignorišite bezbrižni tu poruku) i od tog trenutka sve internet aktivnosti vršiće se kroz odabrani pregledač. Na isti način odaberite i internet pretragu umesto Google Search-a.

I pre nego što pojurite da zamenite Google nekim novim servisima trebalo bi da vam skrenemo pažnju na to da i čuveni Android Google vidžet sa početnog ekrana možete da zamenite drugim. Mi smo odabrali Firefox, a vi za sebe odaberite neki od ponuđenih, po vašoj volji.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi