Pet zabluda o punjenju baterije: Prevaziđite ih! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pet zabluda o punjenju baterije: Prevaziđite ih!

Mnogo je tvrdnji o tome šta je dobro ili loše za životni vek baterije mobilnog telefona, ali jesu li sve istinite ili nisu otkrijte i sami, odmah!

  Izvor: SmartLife/Evropska Komisija

Pravila punjenja baterije u našim mobilnim telefonima prilično su se promenila u poslednjih nekoliko godina. Mnogo je tvrdnji o tome šta je dobro ili loše za životni vek baterije mobilnog telefona, ali jesu li sve one istinite?

Pet najčešćih zabluda u vezi sa punjenjem baterije:

1. Baterija treba da bude prazna ili skoro prazna pre punjenja

Ovo važi jedino ako se koriste nikl-kadmijumske baterije, čiji kapacitet opada, ako se mobilni telefon premalo ili prečesto pune. Litijumske baterije, kakve se koriste u modernim pametnim mobilnim telefonima, sa time nemaju problema i nemaju efekat pamćenja. Takođe, ako i danas formirate bateriju serijom punjenja - prestanite, nema svrhe to raditi!

2. Korišćenje punjača, koji niste dobili uz uređaj šteti bateriji

Nema pogrešnog punjača, kad su u pitanju moderni pametni telefoni, koji se pune uz pomoć USB priključaka. Razlika je isključivo u brzini punjenja, jer nemaju svi mobilni uređaji mogućnost brzog punjenja, ali to nikako neće oštetiti bateriju. Ipak, ovakve punjače ne bi trebalo da koristite!

3. Novi mobilni telefon prvi put se mora maksimalno napuniti

Danas ne, to je bila praksa pre litijumskih baterija. Danas svaki korisnik samostalno odlučuje hoće li do kraja napuniti uređaj i pritom ne treba da brine hoće li odluka uticati na kapacitet baterije.

4. Često kačenje mobilnog na punjač smanjuje životni vek baterije

Još jedna zabluda. Tačno je da životni vek baterije sadrži određen broj ciklusa punjenja, ali se i jedan ciklus može sastojati od nekoliko pojedinačnih punjenja.

5. Uvek napunite mobilni uređaj do maksimuma

Netačno, optimalan nivo napunjenosti kreće se između 30 i 70 odsto. Za očuvanje baterije bolje je da se telefon puni u nekoliko kraćih vremenskih intervala, nego uvek do maksimalnih 100 odsto, objavile su Novosti, pozivajući se na Hinu.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA