Zašto telefon ne vidi sve Wi-Fi mreže iz okruženja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto telefon ne vidi sve Wi-Fi mreže iz okruženja

Ako vaš telefon ne registruje sve Wi-Fi mreže u okruženju, verovatno se radi o hardverskom problemu.

  Izvor: Promo/Kaspersky Lab

Neke Wi-Fi mreže tj. uređaji koji ih odašilju, emituju signal na 2.4 GHz, dok drugi to čine na 5 GHz (postoje još i 3.6 i neke druge mreže, ali se one u svakodnevnoj upotrebi ređe sreću). Ukoliko mobilni telefon ili neki drugi mobilni uređaj ne registruje vašu kućnu, javnu ili neku drugu mrežu, koju drugi uređaji iz vašeg okruženja registruju normalno, onda verovatno imate ograničeno upotrebljiv Wi-Fi hardver u svom uređaju.

Ko mi se nakačio na Wi-Fi? Proverite!

Wi-Fi standard obeležava se, recimo najčešće sa 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n i 802.11ac. Ove oznake ćete najčešće sresti u specifikacijama telefona, odnosno njihovih Wi-Fi mreža. Ukoliko neki telefon podržava sve ove standarde, onda on podržava i Dual Band Wi-Fi. Ukoliko podržava samo 802.11 b/g standard, onda je uređaj Single Band Wi-Fi i podržava samo Wi-Fi mreže na 2.4 GHz.

Ukoliko je podržan 802.11 a/ac standard, onda je podržan Wi-Fi na 5 GHz. Modeli sa podrškom za Wi-Fi 802.11 a/ac uglavnom mogu da se povežu i na 2.4 GHz mreže, dok obrnut slučaj nije moguć. Podrška za Wi-Fi b/g se nalazi u starijim uređajima ili kad proizvođač pokušava maksimalno da snizi cenu uređaja, pa pribegava starijim rešenjima za hardver.

Nemate puno izbora, ali pokušajte s ovim

Proverite specifikacije kućnog rutera i podesite mrežu na signal, koji vaši uređaji podržavaju. Podešavanja rutera za Wi-Fi mrežu omogućavaju vam da izaberete frekvenciju na kojoj će ruter odašiljati Wi-Fi mrežu u vašem okruženju. Konsultujte uputstvo rutera ili pozovite korisnički servis, kako biste promenili podešavanja Wi-Fi signala kućne mreže.

Ne zaboravite da je Wi-Fi mreža na 5 GHz teorijski kvalitetnija, brža i omogućava manje smetnji, ali se teže „probija“ kroz fizičke barijere i ima kraći domet. S druge strane teorijski je 2.4 GHz manje brza, ali pokriva veću površinu i lakše prevazilazi prepreke. Takođe, kod ovih mreža češće dolazi do smetnji i mešanja signala.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi