Ako vam stigne ova Messenger poruka… (FOTO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako vam stigne ova Messenger poruka… (FOTO)

Facebook Messenger-om se širi novi opasan malware/adware, na koji ne bi trebalo da kliknete!

  Izvor: MONDO portal

Nova vrsta maliciozne poruke širi se Messenger platformom i u stanju je da zarazi računare. Ne, nije u pitanju Fabricio i neće vam on hakovati računar, nego je u pitanju malware/adware, koji se instalira na sistem i u nekim slučajevim može da preuzme kontrolu nad njim.

Poruka se distribuira preko klasičnih Messenger veb interfejsa i aplikacija, a izgleda kao veb link uz neobavezan pozdrav na engleskom ili čak srpskom jeziku. Poruka se šalje sa već zaraženog računara, a u galeriji možete da pogledate kako sve to izgleda. Prema objavi SecureList foruma, moguće je da je poruka potekla od nekog računara koji je zaražen spolja, veb virusom ili na neki drugi način, što još uvek nije utvrđeno, jer se istraživanje ovog malicioznog „stvora“ još uvek vrši.

Link vodi do Google Doc fajla, koji je na nekim računarima u stanju da zakamuflira svoje maliciozne namere tako što preuzima izgled korisnikovog desktopa i prikazuje sadržaj koji može da se pusti kao video fajl. Nakon što korisnik klikne na „play“ dugme dobija informaciju kroz novi dijalog boks da bi trebalo da instalira „browser plugin“ kako bi pokrenuo video. Ako korisnik klikne na „Install“ napraviće veliku grešku, jer će omogućiti instalaciju ovog virusa, koji će kasnije prikazivati reklame, sakupljati i slati korisničke podatke, koristiti aktivnu internet vezu i u nekim slučajevima verovatno usporiti rad računara. U zavisnosti od toga na koji sistem se instalira virus je u stanju i da preuzme kontrolu nad računarom daljinskim putem.

Ono što je takođe važno napomenuti jeste da se virus nakon klika na „play“ dugme na nekim računarima prikazuje i kao Adobe Flash update, što mu omogućava da još lakše prevari potencijalne žrtve. Ukoliko potencijalna žrtva koristi Google Chrome link iz Messenger poruke odvešće je na lažni YouTube sajt, koji je vrlo sličan originalnom, čak ima i YouTube logo, ali pre bilo koje akcije pogledajte adresu u polju za unos adrese i podsetite se novog YouTube dizajna, koji hakeri još uvek nisu prekopirali.

Saveti u vezi sa Messenger virus porukama:

- Ne klikćite na link u poruci osobe koju ne poznajete, nikad!
- Ne klikćite na link u poruci osobe koja vam je prijatelj, a iznenada vam je pisala, neočekivano
- Pre nego što kliknete na bilo kakav link u Messenger poruci, a ne očekujete ga, pitajte tu osobu da li vam je zaista ona poslala link
- Uvek aktivirajte Windows ili neki drugi antivirus softver, jer i sajt na koji linkovi vode mogu da sadrže viruse i malver, koji je u stanju da iskoristi slabosti Chrome ekstenzija ili bilo kog drugog pregledača interneta.

Vodite računa o svojoj sajber bezbednosti, jer je to jedini način da ostanete potpuno zaštićen i nikad ne budite brzopleti - proverite da li vam je neko poslao nešto pre nego što ga otpakujete i posebno instalirate (u ovom slučaju kliknete)!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi