Koristan Windows trik (sve verzije) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koristan Windows trik (sve verzije)

Iskoristite jednostavnu prečicu da brzo i u svakom Windows programu promenite jezik na tastaturi ili dodajte tastaturu, ukoliko već nije u sistemu.

 Izvor: MONDO portal

Ako koristite Windows 10 uradite ovako: Klik na „Windows“ dugme, pa otiđite u „Settings“. Iz tog menija aktivirajte „Time & Language“ skup podešavanja. U njemu se nalazi opcija „Region & Language“ - izaberite je. Nakon toga otvorite karticu „Remove and Change“. Ubacite „Serbia“ na „Region“ mesto (iz padajuće liste), pa kliknite na plus ispod, što označava dodavanje jezika. Nakon toga otvara se lista sa svim podržanim jezicima na kojoj će te odabrati srpski latinica i srpski ćirilica ili neki koji vam je potreban.

Windows prečice koje morate znati!

Sve o prečici ALT + SHIFT

To je to, jezici se smeštaju u donji, desni ugao ekrana i lako ih možete menjati klikom na taj deo ili pritiskajući ALT + SHIFT prečicu (jedan stisak za svaki jezik).

Ilustracija.
Ilustracija.
Izvor: MONDO portal.

Ako želite da vam srpski jezik bude prvi na listi podržanih jezika, da ne morate da menjate sa, recimo, engleskog na srpski kad kucate u Word-u ili na internetu, uradite sledeće - srpski jezik ćete postaviti da bude prvi u list podržanih jezika. Ponovite malopre opisane korake i nakon što završite sa dodavanjem jezika primetite opciju „Related settings“ ispod koje je potrebno kliknuti na link. Otvara se novi prozor sa opcijama u kojem treba izabrati „Change Input Methods“. Kad se opcije otvore pomerite jezik koji želite da bude primaran na prvo mesto (na vrh) koristeći opciju „Move Up“ ili „Move Down“, kad kliknete na svaki jezik.

Ovo će promeniti raspored jezika i jezik tastature (virtuelne, ako imate touchscreen uređaj i hardverske), ali neće Windows OS na neki od tih jezika - ta podešavanja su posebna.

Ako želite da dodate jezik na Windows 7, Windows XP ili nekom drugom Windows sistemu, pogledajte naše uputstvo od ranije - OVDE!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku, Twitteru i Instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi