Izbegavajte telefoniranje u liftu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izbegavajte telefoniranje u liftu

Izbegavajte korišćenje telefona u liftu ili podrumu, zato što tada više zrači.

 Izvor: Telekom Srbija.

Radio talasi u mobilnim komunikacijama mogu da prolaze kroz određene prepreke poput zidova, što nam omogućava da telefoniramo kod kuće, u kancelariji i u drugim zatvorenim prostorima. Istraživanja pokazuju da se čak oko 80 odsto saobraćaja mobilne telefonije odvija u objektima, međutim, dok se kreću kroz prostor i dodatno kad prolaze kroz fizičke prepreke, radio talasi brzo slabe. Samim tim, u situaciji kada telefon ne može da primi dobar signal od bazne stanice, on je ili potpuno van dometa ili mora pojačano da emituje svoj signal kako bi ga bazna stanica registrovala i povezala na mobilnu mrežu.

To je često slučaj u prostorijama sa debelim betonskim ili čeličnim zidovima, poput liftova, podruma i podzemnih garaža. Korisnici mobilnih telefona u takvim prostorima više su izloženi emitovanju elektromagnetnog (EM) zračenja telefona usled znatno oslabljenog signala koji taj uređaj prima, odnosno odašilje.

Kako telefon najviše zrači kada se koristi na mestu slabog signala, preporučuje se izbegavanje njegove upotrebe u liftovima, podrumima i drugim prostorijama kroz čije zidove radio talasi teže prolaze.

Na portalu www.kakokomuniciras.rs predstavljeni su mnogi saveti o pravilnoj upotrebi mobilnih telefona kao i osnovne informacije o samim izvorima i načinima smanjenja izloženosti EM zračenju.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi