Kako zaštititi sadržaj i podatke na telefonu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako zaštititi sadržaj i podatke na telefonu

Pročitajte ovih 10 saveta i vodite računa da opasnost od krađe podataka zaista vreba - svuda!

 Izvor: ScreenShot/YouTube.

Većina korisnika ne razmišlja o tome šta se dešava kad im neko ukrade telefon, dok se ta neprijatnost ne desi.

Ali šta kad ga neko stvarno ukrade? Kako da zaštitite podatke na vašem mobilnom uređaju u slučaju krađe ili gubitka uređaja? Najmanji problem su vam slike koje imate na telefonu. Moderni uređaji su povezani sa svim društvenim mrežama, koristite usluge svoje banke preko aplikacije na telefonu, tu su vam privatni i poslovni mejlovi, Viber, WhatsApp, Hangouts, Messanger, SMS itd…

To je ono što je odmah vidljivo. Sledeće su vaše GPS koordinate, lokacije koje ste posećivali, navigacija, broj registracije dok ste plaćali parking, šifre koje ste kucali za razne sajtove ili usluge, kreditne kartice koje ste koristili… Ukratko, može da se izvuče kompletna istorija vašeg kretanja i ponašanja, npr. u poslednjih godinu dana. Da li smo vam privukli pažnju?

Oni malo svesniji, imaju ideju da mogu biti komprovitovani ili da im je narušena privatnost, ako neko dođe u posed njihovog telefona pa se štite tako što stavljaju screen lock, da li u obliku pin koda, ili sve popularnijeg obrasca za otključavanje. Mada je i kod njih to najčešće socijalni momenat - ne žele da im prijatelji ili partner “kopaju” po telefonu ili vide nešto što ne treba da vide, objašnjava Zaštita Podataka blog.

Naravno, jasno je da se, samim tim što ste aktivni na društvenim mrežama, svesno odričete jednog dela privatnosti, odnosno, puštate javnost u jedan deo svoje privatnosti, koju želite da podelite. Dobra vest je sigurno da, onaj ko vam ukrade telefon verovatno ga je ukrao da bi ga prodao, a ne da bi “rudario” po vašem životu. Ipak, posle objašnjenja šta sve može da se nađe u vašem telefonu, nije pitanje da li ste paranoični, nego da li ste dovoljno paranoični?

Šta možete da uradite?

1. Zapišite negde IMEI (International Mobile Equipment Identity - Međunarodna identifikacija mobilnog uređaja) vašeg telefona. Iako ga mobilni provajderi imaju, sve što će oni uraditi jeste da deaktiviraju vašu SIM karticu, kako bi zaštitili vaš račun, a i sebe od prevelike potrošnje. Dostaviće koordinate policiji tek na njihov zahtev, odnosno neće vama reći gde je vaš telefon. Tako da, kada prijavljujete krađu, zgodno je da odmah imate IMEI broj da ga date policiji. Drugi razlog je to što postoje sajtovi na kojima možete da registrujete vaš telefon, uključujući i sajtove proizvođača telefona, i da daljinski uradite fabrički reset telefona. To vam neće vratiti telefon, ali će svakako značajno smanjiti količinu informacija koju lopov može o vama da sazna. Imajte na umu da neće obrisati sve informacije.

2. Stavite gore pomenuti PIN ili obrasac, ali sa druge strane većina lopova će onda sama obrisati sve sa vašeg telefona, kako bi imala ispravan uređaj za prodaju.

3. Pazite se čija je besplatna Wi-Fi mreža koju koristite. Razmislite zašto je tu. Da li je kafić ili je park? Kao usluga korisniku? To je jako lepo sa jedne strane, ali sa druge, na otvorenim mrežama nikada ne znate ko prisluškuje. Seli ste na stolicu i krenuli da koristite Wi-Fi, prijavljujete se na aplikaciju vaše banke, unosite PIN, i izvršavate transakciju. Sve te informacije se šalju serveru u vašoj banci. Na putu od vas do njih, informacije su u “u vazduhu”, na tacni…

4. Obratite pažnju koje dozvole sve traži aplikacija koju instalirate. Ko je pravio aplikaciju i sa kojom namerom? Da li je baš potrebno da aplikacija za prenos tekstualnih poruka, ima pristup mikrofonu, kameri i vašoj trenutnoj lokaciji? Recimo, to je razbesnelo Messenger korisnike...

5. Pazite na koje web linkove “klikćete” ili koje bar kodove skenirate. I jedno i drugo mogu da pošalju maliciozni kod vašem uređaju i da dobiju zauzvrat informacije sa vašeg telefona.

6. Punjenje mobilnog uređaja na tuđem računaru. Dok je uređaj priključen na USB port, ista konekcija se koristi za punjenje telefona i prenos podataka. Ne morate da budete svesni, niti bilo šta mora da se vidi na ekranu uređaja da bi se prenosili podaci između njih.

7. Uvek nadograđujte softver svog telefona. Svaki novi update skoro uvek uključuje zakrpe za sigurnosne rupe koje su pronađene.

8. Imete opciju da enkriuptujete sve podatke koji su na mobilnom uređaju, kao jednu od sistemskih opcija.

9. Koristite neku od aplikacija koja služi za dodatnu zaštitu podataka na telefonu, ili u okviru antivirusnog programa na mobilnom telefonu, ili samostalna aplikacija.

10. Uvek bekapujte podatke. Ako se desi da vam ukradu telefon, imaćete sve informacije da stavite u sledeći uređaj.

Još saveta za zađtitu različitih uređaja pronaći ćete OVDE, a nas prratite i na Facebooku!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi